Menu Zavřít

Investice 2020: cesta k milionovému koni

11. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

Čtvrt miliardy korun. Zhruba za tolik koupil nejbohatší Čech Petr Kellner klisnu Catch Me If You Can. Taková "cenovka“ ale není u parkurových koní až tak výjimečná, například za nejdražšího koně historie - Palloubeta d’Halong - zaplatili šejci z Kataru 15,2 milionu dolarů. Velké parkurové akce, jako je pražské Prague Playofis, jsou sice štědře dotované, na návrat investic do takto drahých koní však nestačí.

Jinak je to s investováním do mladých koní, kteří se dají celkem levně koupit od překupníků nebo přímo od chovatelů, a když budete mít štěstí, může se vám podařit vychovat hvězdu úrovně Palloubeta nebo Catch Me. Příkladem za všechny může být plemenný hřebec Quimero, který se narodil chovatelům v západních Čechách. Od nich ho za zajímavou částku odkoupil prodejce, který koně se slušným profitem poslal dál. Dnes má Quimero za sebou účast na desítkách mezinárodních závodů i start na Světových jezdeckých hrách v americkém Tryonu. Jeho majitelka Hana Rechová ho díky tomu mohla prodat za desítky milionů korun.

„Úplně na začátku je potřeba si stanovit, do jak velkého rizika chcete jít. Zda chcete nakoupit hříbata, a ta pak prodat s nižším výdělkem třeba ve třech letech, nebo koupit nějakého staršího koně, kterého už můžete předvádět na závodech. Tam je risk vetší, ale s úspěchy roste cena, a když se vše povede, můžete se dostat až na astronomické částky,“ říká jeden z nejúspěšnějších tuzemských jezdců Ondřej Zvára, který má s prodejem koní bohaté zkušenosti. Případní investoři si podle něj musejí uvědomit, že cesta k „vytvoření“ hvězdného koně, který v sobě skloubí sílu, obratnost, pracovitost i odvahu, je dlouhá a kromě peněz za nákup vyžaduje další investice - do tréninku nebo za ustájení a veterináře.


Drahý koníček. Dostihy se pro Pardubice stávají stále komplikovanější zábavou

Velká pardubická, ilustrační foto


Samostatnou kategorií jsou závody, které vyjdou až na desítky tisíc měsíčně. Kvalitní koně by se měli ukazovat hlavně na mezinárodních soutěžích. „Záleží i na tom, jakou stáj si na předvádění koně najmete. Ty lepší dokážou koně na závodech lépe ukázat a natočit profesionální videa,“ upozorňuje Zvára. Právě na základě videí ze závodů se z Česka do zahraničí prodala řada koní.

Cesta k milionovému koni s sebou nese i řadu rizik. Kariéru čtyřnohých závodníků může snadno ukončit třeba zranění z výběhu, špatný dopad po skoku nebo prostě jen ztráta důvěry v jezdce. Je potřeba počítat i s tím, že prodejní kůň musí mít čisté rentgenové snímky. Navíc neplatí, že čím vyšší je počáteční investice, tím vyšší bude profit. Z levnějších zvířat se mohou stát šampioni za miliony, zatímco dražší soupeři skončí v propadlišti dějin.

Anketa týdeníku Euro: Do čeho se letos vyplatí investovat?
 Graf, ilustrační foto

Přečtěte si o dalších investičních příležitostech:

Investice 2020: pivovare, otřes se

CIF24

Investice 2020: nejen „erka“, ale už i favority a felicie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).