Menu Zavřít

Hutní skanzen na prodej. Insolvenční správce zkouší zpeněžit ztrátový podnik Pilsen Steel

3. 9. 2019
Autor: Archiv Euro

Příležitost akvizice jednoho z největších metalurgicko-strojírenských závodů ve střední Evropě. Takto vzletně začíná nabídka, kterou rozesílá možným zájemcům poradenská firma Tarpan Partners. Ta, z pověření insolvenčního správce Jaroslava Brože, organizuje prodej výrobního závodu zkrachovalého podniku Pilsen Steel. Zájemci se mohou do soutěže nezávazně přihlásit do 16. září.

Co konkrétně je v nabídce? Jedná se o bývalé ocelárny a kovárny koncernu Škoda Plzeň, které se mimo jiné zabývají výrobou klikových a lodních hřídelí, velkých odlitků z oceli či hřídelí větrných elektráren.

Podnik má 570 zaměstnanců. Konkurzní správce preferuje prodej v jednom celku, ale možný je i rozprodej po jednotlivých divizích. Chybí zde však informace, že závod je značně zastaralý a že Pilsen Steel byl naposledy v zisku v roce 2010. Právě chronicky ztrátový provoz stáhl podnik již dvakrát do bankrotu.

Prvně se tak stalo v roce 2012, kdy plzeňské hutě vlastnil ruský byznysmen Igor Šamis. Po reorganizaci schválené o dva roky později se novým vlastníkem stala Vněšekonombank. Jenže problémy se dál stupňovaly a letos v březnu soud rozhodl o úpadku společnosti znovu. V předchozích letech podnik běžně prodělával 500 milionů až 700 milionů korun ročně.

Jak lze dále vyčíst ze záznamů v insolvenčním rejstříku, kolem krachu plzeňských hutí se nejspíš vyrojí řada sporů. Ruské instituce - hlavně Investiční společnost Vněšekonombank a Mezinárodní investiční banka - se přihlásily o úhradu pohledávek v celkové výši 8,9 miliardy korun. Jenže insolvenční správce zatím z této sumy uznal jen 1,3 miliardy.

Český kapitál v úzkých. Zpomalení ekonomiky jako první postihne strojírenství

 Strojírenství - ilustrační foto

Přečtěte si také:

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Nástup krize přesně předpovědět nelze, dá se na ní ale vydělat, říká Jan Urban

Recese: už je tady zase

CIF24

 Burza cenných papírů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).