Menu Zavřít

Grand Cru

Autor: Euro.cz

Restaurace, ve které to umějí s vínem i s hosty O Grand Cru se neustále mluví jako o restauraci s michelinskými ambicemi. A pak také o každoročním zklamání, když šéfkuchař Jan Punčochář a jeho tým nakonec hvězdu nedostanou. O tom, že menu není dostatečně lokální, když jeho hvězdou je holub z Anjou, a o tom, že v restauraci nalévají příliš drahá vína. Víte co? Kašlete na to, co se říká! V Grand Cru opravdu dobře vaří, při každé návštěvě objevíte něco nového, co vás bude bavit, a výběr vín tu mají takový, že cenově i chuťově uspokojí téměř každého.

Grand Cru se nachází v malém domku hned u Petrského náměstí. Za vchodem vám obsluha uloží svrchníky do skříně a nabídne místo k sezení buď v prosvětlené vstupní části, nebo v poněkud tmavší, leč útulnější zadní části.

V době večeří rozhodně doporučujeme rezervaci. Budeteli si chtít restauraci jen trochu otestovat předtím, než vynaložíte významnější částku za večerní menu, navštivte ji v době oběda. Podnik nabízí dvě polední menu. Menu denní – polévka, hlavní chod, dezert – z něhož si můžete vybrat dva chody za 390 korun nebo tři chody za 450 korun, a polední menu týdenní, které nabízí větší výběr a sofistikovanější jídla. Za dva chody z týdenního menu zaplatíte 720 korun, za tři pak 890 korun. Obě verze stojí za to, záleží jen na tom, na co máte chuť a jaký je váš rozpočet. Dáte-li si k polednímu menu skleničku vína, obsluha je vybere s rozmyslem tak, aby nestála víc než celé jídlo, což je oproti dřívějšku podstatný pokrok.

Navštívíteli restauraci večer, nečeká vás jednoduchý výběr. Vedle menu a la carte budete moct volit ještě z pětichodového menu degustačního (1490 korun) nebo máte možnost nechat se překvapit vícechodovým výběrem šéfkuchaře (2240 korun), který si však musíte objednat pro celý stůl. My jsme při poslední návštěvě zvolili jedno menu degustační a to jsme doplnili výběrem ze stálé nabídky tak, abychom ochutnali téměř vše, co Grand Cru nabízí.

Skvělé je už jen šedé uzené máslo podávané na úvod spolu se škvarkovým domácím pečivem.

Šéfkuchař ho připravuje spojením másla a sádla z uzeného vepřového boku a já si tajně přeji, aby se v Grand Cru dalo koupit na doma. Škvarky z uzeného boku, který posloužil pří výrobě másla, hledejte pro změnu v pečivu. V a la carte menu najdete ještě před předkrmy tzv. snacky, ze kterých mě zaujaly smažené bylinky v tempurovém těstíčku s celou ančovičkou, šťovíkem a okurkou. Zajímavé provedení i chuť. Dobrá i krásná je brokolice s lískovými oříšky a citronovým máslem. Naprosto fantastické jsou ovšem celkem fádně vypadající těstovinové taštičky zdobené hráškem a topinamburem, skrývající náplň z olivového oleje. Kdybyste měli ochutnat jen jeden předkrm, doporučuji tento.

Z hlavních jídel mě zaujal zlatý pstruh, krásně křupavý na povrchu, ale s příkladně vláčným masem, se šťávou z kysaného zelí a stročkem. Zvláštní kombinace, ale právě kvůli takovým se do Grand Cru vlastně chodí. Velmi dobrý byl i daněk s omáčkou z vlašských ořechů a zelenými sladkými ořechy, kterým sekundovala výrazná chuť zelených jablek.

Pobavil mě zdejší oblíbený dezert s názvem karamelové vejce a opět se přimlouvám, abyste ho ochutnali. Personál vám přinese zdánlivě čokoládové vejce v proutěné ošatce a rychlým pohybem ho mrskne do talíře. Skořápka z karamelové čokolády se rozbije a odhalí sametově jemný žloutkový krém. Jakmile do krému zanoříte lžíci, dostanete se ke „žloutku“ z manga. Plný počet bodů za prezentaci i chuť.

Mám ráda také místní nevtíravou a velmi profesionální obsluhu, která se dobře dokáže přizpůsobit hostům, ať už jsou to špičkoví právníci, nebo turisté, co se přišli pobavit a dobře najíst.

Zvláštní kapitolou je nabídka vín, neboť restauraci provozuje společnost, která je významným dodavatelem vín a destilátů, takže vinné portfolio podniku je výjimečně široké. Za zmínku stojí především to, že tu můžete ochutnat i špičková velmi drahá vína po sklence, protože Grand Cru disponuje systémem, který umožňuje jejich uchování ve stoprocentní kondici.

MM26_AI

Možná je lepší, že michelinskou hvězdu restaurace prozatím nezískala, ceny se totiž drží o něco níže než v pražských podnicích hvězdou oceněných, a pokud si při večeři vystačíte jen se sklenkou vína, můžete se ve dvou vejít do tří tisíc korun, což je částka, která kvalitě zdejšího jídla rozhodně odpovídá.

Grand Cru ? Lodecká 4, Praha 1 tel: 775 044 076 e: info@grandcru.cz www.grandcru.cz šéfkuchař: Jan Punčochář

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek