Moderní argentinské bistro zdaleka nenabízí jen steaky Každý, kdo byl aspoň jednou v Buenos Aires, hned odhalí kousek magické argentinské metropole v restauraci Gran Fierro. Ta je totiž něčím mezi tradiční parrillou a moderním bistrem, což je přesně mix rozšířený i v Buenos Aires, které mimochodem po letech v ústraní zažívá mezinárodní renesanci. Navíc pražský podnik vlastní mladý Argentinec Juan Cruz Pacin a stejné národnosti je i sympatický šéfkuchař, takže nejde o žádnou lacinou imitaci Argentiny, jíž si Praha užila už víc než dost.
Poprvé jsem v Gran Fierru jedl skvělý nedělní brunch plný vajíček, ostrých chutí a ano, i steaků.
Ten je totiž v čistém argentinském provedení fantasticky lehký a dobře stravitelný, prostě žádná těžká bomba.
V Gran Fierru samozřejmě dělají steaky téměř ze všech částí krávy, čímž jsou Argentinci proslulí.
A také s různými omáčkami, nejen s klasickou chimichurri.
V kuchyni hodně pracují i s česnekem, paprikami nebo citronem a na rozdíl od tradiční parrillady tady nedělají kompletní gril mix, v němž v Argentině sem tam najdete i krajně podezřelé kousky masa. Zdejší parrillada je skromnější a místo méně obvyklých částí krávy v ní najdete třeba chorizo. Právě v tom má Gran Fierro, prezentující se i jako cocktail bar, blíž k modernímu bistru, což ostatně rychle pochopíte z jeho stylového interiéru.
Nepřehlédnete v něm sice tradiční argentinské motivy, jinak je ale hodně kosmopolitní a kromě Buenos Aires si klidně můžete připadat i jako v Berlíně. A ještě ke zmíněným koktejlům: ty tady dělají výborné, pít tu ale s amozřejmě můžete i argentinské víno, k argentinskému hovězímu nejlepší drink na světě. Zkuste třeba zdejší Chateaubriand, tedy v koňaku flambovaný steak s foie gras, omáčkou z malbecu a lanýžovým olejem. Neviděl jsem ho v žádné jiné restauraci.
Vzhledem k zaměření na mladší kosmopolitnější mix ale v Gran Fierru nedělají jen steaky. Restaurace funguje i jako tapas bar a v menu nechybějí ani výborné burgery nebo tradiční argentinské delikatesy jako empanady, tedy pečené taštičky plněné pikantním masem, případně sýrem. Mezi tapasy pochopitelně nechybí hovězí šunka, ale ani smažené plněné olivy nebo lilek s ovčím sýrem.
Gran Fierro ? Voršilská 14, Praha 1 ? t: 773 700 377 ? www.granfierro.cz ? šéfkuchař: Sergio Guerreros