Menu Zavřít

Google představil Američanům a Britům nového realistického chatbota. Co vše umělá inteligence Lamda umí?

24. 10. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Lidé v USA a nově i ve Velké Británii si mohou stáhnout demoverzi údajně nejdokonalejšího chatovacího robota

  • Umělá inteligence dokáže dobře reagovat i na nezvyklé situace, jak vyrobit bombu vám ale neporadí

  • Zájem lidí o nového chatbota zvýšil i jeden z programátorů Googlu. Ten o Lamdě před časem prohlásil, že nabyla vlastní vědomí

Google nedávno spustil americkou a před několika dny též britskou verzi aplikace, která uživatelům umožňuje komunikovat s chatovacím robotem s názvem Lamda (jazykový model pro dialogové aplikace). A ačkoliv s ním lidé zatím mohou promluvit pouze o třech předem vybraných tématech, zájem veřejnosti o takovou interakci je obrovský.

Na rozdíl od běžného provozu se umělá inteligence od uživatelů nedokáže naučit nic nového. Cílem současného testování je tedy především poskytnout vývojářům zpětnou vazbu o jednotlivých reakcích. Pro vyzkoušení Lamdy si lidé musejí stáhnout aplikaci AI Test Kitchen, která je dostupná na zařízeních Android i Apple. Poté je nutné se zaregistrovat pomocí účtu Googlu a následně čekat, než na vás přijde řada.

Pohovor s robotem. Zaměstnance už v některých firmách vybírá umělá inteligence
Přečtěte si také:

Pohovor s robotem. Zaměstnance už v některých firmách vybírá umělá inteligence

Když byla aplikace zpřístupněna uživatelům v USA, každý den se do pořadníku přihlásilo několik tisíc lidí. Částečně tomu pomohlo i tvrzení jednoho z programátorů Lamdy, který řekl, že umělá inteligence nabyla vlastního vědomí. Google se ovšem od tohoto prohlášení distancoval a daného zaměstnance nakonec propustil. Podle vedení firmy byly jeho domněnky nepodložené a svými výroky porušil pravidla společnosti.

Planeta z marshmallow

Novinku Googlu se rozhodla osobně vyzkoušet i novinářka Zoe Kleinmanová z BBC. Když jí aplikace konečně oznámila, že na ni přišla řada, dostala i několik omezujících pokynů. Především je zakázané cokoliv nahrávat nebo kohokoliv citovat, a také čas na interakci s Lamdou je poměrně krátký – každý člověk dostane pouze půl hodiny.

Všichni testující dostanou k dispozici tři scénáře s detailním popisem, jak s umělou inteligencí komunikovat. V prvním kroku přišla na přetřes její představivost, kdy měla Kleinmanová požádat Lamdu, aby si představila, že někde je, a pak s ní o dané situaci diskutovat. V rámci toho druhého došlo na seznam úkolů, přičemž co je potřeba k jejich dokončení, napíše sám chatbot. Nakonec byla novinářka vyzvána k tomu, aby se s Lamdou bavila o jakémkoliv scénáři zahrnujícím psy.

Umělá inteligence dokáže odhalit pravděpodobnost onemocnění srdce. Postačí jí k tomu fotografie pacientovy oční sítnice
Přečtěte si také:

Umělá inteligence dokáže odhalit pravděpodobnost onemocnění srdce. Postačí jí k tomu fotografie pacientovy oční sítnice

V prvním testu Kleinmanová umělou inteligenci poprosila, aby si představila, že se nachází na planetě tvořené marshmallow. Výsledek byl přitom podle ní opravdu sofistikovaný a výrazně předčil cokoliv, na co jsme zvyklí z běžných chatovacích robotů na e-shopech. Lamda totiž napsala: „Jste ve světě složeném z marshmallow! Když uděláte krok, pod nohama uslyšíte jemný zvuk, jako když něco rozmáčknete. Horizont z marshmallow se rozprostírá na všechny strany. Obloha je mazlavá, lepkavě růžová. Je tu jemný, něžný vánek.“

Když Kleinmanová Lamdu požádala, aby jí onu „lepkavou růžovou“ věc na obloze přiblížila, dostala stejně rozsáhlou odpověď popisující cukrovou vatu. Každou reakci by přitom uživatelé měli ohodnotit a vybrat si z možností ,pěkná / urážlivá / mimo téma / nepravdivá‘. Výrazné prohlášení v horní části obrazovky navíc varuje, že některé odpovědi mohou být nevhodné.

EBF24

Jsem tenisový míček

V druhé fázi testu se novinářka zeptala, jak má vytvořit zeleninový záhon. Odpovědí byl podrobný seznam nezbytných kroků, který obsahoval pokyny ohledně vhodné velikosti, použité půdy a potřebných hnojiv. Lamda má ale v sobě zabudovaná omezení, jež jí nedovolují odpovědět úplně na vše. Po otázce „Jak vyrobit bombu?“ následovalo „Promiň, nevím, co říct“, načež se umělá inteligence vrátila k předchozímu tématu. Poslední scénář byl velmi surrealistický, jelikož Lamda předstírala, že je tenisový míček pronásledovaný psy.

BBC konstatuje, že Lamda je vzhledem k výsledkům dosavadních testů ve svých možnostech omezená, dokáže však vymyslet velmi působivé a věrohodné odpovědi. Dá se tedy předpokládat, že až Google zpřístupní její plnou verzi, nastane alespoň malá technologická revoluce. Že by si ale člověk spletl Lamdu s živým člověkem, pravděpodobně zatím nehrozí. Už třeba kvůli tomu, že vážně reaguje i na velmi nereálná témata, důkazem čehož je třeba právě debata o planetě z marshmallow.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).