Menu Zavřít

Nehnědnoucí jablko má nadchnout Američany. Ukáže cestu geneticky upraveným potravinám

10. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz/Ferrari Press Agency

Biotechnologický produkt Arctic Apple má zapůsobit na spotřebitele ve Spojených státech tím, že nakrájené kousky jablek nezhnědnou a budou lákavější ke konzumaci. Pokud geneticky upravené ovoce uspěje, může ukázat další cestu potravinářství na americkém trhu.

Nové biotechnologické jablko se má dostat na pulty amerických supermarketů po sklizni jablek ve státě Washington. Toto takzvané arktické jablko, jež po rozříznutí nezhnědne, bude prodáváno nařezané na kousky v pytlících ve čtyřech stovkách amerických obchodů.

Pokud tato geneticky upravená potravina povede k tomu, že jablka budou rodiče balit dětem do školy, bude to úspěch. „Ať už si lidé myslí o GMO technologii cokoliv, nikdo nezpochybňuje, že konzumace čerstvého ovoce a zeleniny je zdravou volbou. Pokud GMO povede k tomu, že se jablka objeví ve svačinách pro děti, je to dobrá věc,“ prohlásil Peter Hirst z university Purdue West Lafayette v Indianě.


Jaký má jídelníček americký prezident Trump?

Trump má nadváhu, spí čtyři hodiny denně, ovoce nezná. O jeho zdraví se strachuje i Wall Street

Donald Trump během prezidentské kampaně, ilustrační foto


Naopak Jim McFerson z Washington State University míní, že geneticky upravené jablko může poškodit vnímání ovoce jako zdravé potraviny, zejména na severozápadě země, kde se pěstuje nejvíce ovoce.

Geneticky upravená jablka vyvíjí kanadská společnost Okanagan Speciality Fruits už od roku 2003, v roce 2015 americké ministerstvo zemědělství produkt povolilo pro trh. Upravená jablka mají tři odrůdy – Granny Smith, Golden Delicious a Fuji.

Nehnědnoucí jablko. Podívejte se:

Jablka mají sníženou produkci enzymu polyfenol oxidáza, který způsobuje hnědnutí dužiny, tím že byly geneticky upraveny. V Americe je běžné používání geneticky upravených sojových bobů a kukuřice. Na kanadský trh byly uvedeny geneticky upravení lososi s geny úhořů, v Číně se vědci pokoušejí geneticky modifikovat prasata s geny myší, aby dosáhli na „nízkotučné“ vepřové.


Pan Glyfosát. Z německého ministra je toxická mrtvola

 Jan Brož


Případný úspěch nehnědnoucích jablek může ukázat, zda budou GMO potraviny komerčně úspěšné v širším měřítku, napsal server Quartz.

GMO
Geneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí.
První geneticky modifikovanou plodinou, kterou bylo v České republice povoleno komerčně pěstovat, se stala kukuřice firmy Monsanto typu MON 810. Do této odrůdy byla vložena sekvence genu cry z bakterie Bacillus thuringiensis, který řídí produkci tzv. Bt-toxinu (δ-toxinu). Bt-toxin je jedovatý pro určité druhy hmyzu (navozuje perforaci jejich střev).
V březnu 2010 schválila Evropská komise pěstování geneticky modifikované odrůdy brambory Amflora, kterou vyvinul německý chemický koncern BASF. Modifikace spočívá ve vyřazení syntézy amylózy, škrob v bramboře je pak tvořen pouze amylopektinem. To je výhodné při využití v průmyslu (textilní, papírenský), při kterém je amylóza z hlediska kvality nežádoucí a odděluje se.
V září 2012 byla v odborném časopise Food and Chemical Toxicology zveřejněna studie francouzských vědců, podle které ve skupině myší krmených geneticky upravenou kukuřicí NK 603 po 17 měsících bylo pětkrát víc mrtvých jedinců než v kontrolních skupinách. Většina samiček onemocněla rakovinou prsu, samečci často měli nádory kůže nebo ledvin. Studii po dva roky prováděl tým expertů z univerzity v Normandii pod vedením Gillese-Erica Seraliniho. Vědci sledovali 200 myší, kterým podávali geneticky modifikovanou kukuřici NK 603 americké firmy Monsanto nebo běžnou kukuřici. Dr. Seralinimu bylo však prokázáno ovlivňování experimentu a jeho studie byla nedlouho po zveřejnění vědeckou obcí odmítnuta jako zmanipulovaná a fakticky publikována pouze s cílem získat popularitu.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Geneticky_modifikovaný_organismus

„Tyto jablka nejsou prvními GMO potravinami, jež budou lidé jíst, ale jsou prvními, které mohou zákazníci ocenit,“ řekla pro server časopisu Nature bioinženýrka Mary Maxonová z Lawrence Berkeley National Laboratory v Kalifornii.

Pokud budou mít jablka úspěch, může to otevřít dveře i dalším „umělým“ potravinám. Doufá v to Mike Seldon, zakladatel firmy Finless Foods, jež pracuje na vývoji rybích filetů z kmenových buněk. „Nebudeme opakovat chyby GMO průmyslu z minulosti, tedy snažit se dát na trh potraviny bez veřejné diskuze,“ zdůraznil Seldon. Produkce umělých ryb má přesvědčit zákazníky tím, že nebude zatěžovat planetu nadměrným rybolovem.

EBF24

Dále čtěte:

Přežije Round Up v Evropě? Stopy herbicidu byly nalezeny i ve zmrzlině

Ryby ohrožuje „žravost“ Američanů. Spasit je mohou mořské řasy

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Geneticky neupravené Česko. Žádný zemědělec letos GMO nezasel

 Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).