Menu Zavřít

Generální ředitel pivovarů Lobkowicz Špendla skončil v představenstvu

12. 7. 2019
Autor: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Dozorčí rada odvolala z představenstva pivovarnické skupiny ředitele Kamila Špendlu. Na jeho pozici nastoupil finanční ředitel Vladimír Hanák.

Personální změny v Pivovarech Lobkowicz Group (PLG) pokračují. Poté, co koncem března dokončila čínská skupina CITIC převzetí tuzemských aktivit společnosti CEFC, do kterých pivovary spadají, skončil v představenstvu generální ředitel Kamil Špendla. Z pozice ho odvolala dozorčí rada a na uvolnění místo zvolila finančního ředitele Vladimíra Hanáka.

Zda má změna za následek i rošádu v nejvyšším managementu, není jasné. PLG na dotazy Euro.cz nereagovala. Na webových stránkách PLG je Špendla stále uveden jako generální ředitel, ovšem také člen představenstva.

Špendla se stal šéfem PLG v roce 2017. Do té doby byla skupina ztrátová. Předloni však vykázala zisk 81,3 milionů korun a PLG si tehdy pochvalovala, že díky personálním obměnám došlo k zastavení propadu prodejů výrobků sedmi regionálních pivovarů, mezi které patří třeba Protivín nebo Černá Hora.

EBF24

Zisk za 2017 však značně ovlivnilo vyplacení 259milionové dividendy. Společnost Deloitte pak ve zprávě auditora k poslední zveřejněné výroční zprávě za tento rok uvedla, že krátkodobé závazky převyšovaly oběžná aktiva o 409 milionů korun. „Tyto události a podmínky spolu s dalšími záležitostmi popsanými v tomto bodě ukazují na existenci významné (materiální) nejistoty, která může zásadním způsobem zpochybnit schopnost společnosti nepřetržitě trvat,“ uvedli auditoři.

Loni na podzim skončila v čele dozorčí rady Marcela Hrdá, předsedou představenstva se pak v prosinci stal Jaroslav Tvrdík. Pivovary Lobkowicz vlastní společnost Lapasan a majoritní podíl v ní letos převzala od čínské CEFC rovněž čínská CITIC Group.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).