Menu Zavřít

Fischer chce do čela Senátu Hampla, do žádného klubu nevstoupí

23. 10. 2018
Autor: čtk

Senátor, diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer nevstoupí do žádného senátorského klubu. Rozhodl se tak dnes dopoledne po sérii vyjednávání s frakcemi, které ho podporovaly, tedy s kluby Starostů a TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Chce s nimi ale nadále spolupracovat.

„Bude nejpoctivější, když nabídnu spolupráci všem těm, kteří mně pomohli, a zároveň zůstanu nezařazeným,“ zdůvodnil své rozhodnutí Fischer, který kandidoval jako nezávislý. „Rozhodl jsem se pro cestu, na které mne rozhodně nečeká žádná funkce,“ podotkl.

Za nejlepšího kandidáta na budoucího předsedu horní komory považuje Fischer nynějšího šéfa senátního evropského výboru Václava Hampla (za KDU-ČSL). „Potřebujeme silný a pevný Senát a také silného a pevného předsedu,“ řekl Fischer. Jeho první volbou je Hampl. S dalšími případnými kandidáty se ale chce ještě sejít.

Hampl by podle dosavadních informací mohl být konsenzuálním kandidátem v případě, že by žádná frakce neměla v Senátu výraznější převahu, a tím i právo nominovat šéfa horní komory. Zatím je početně nejsilnějším klub Starostů a nezávislých s 18 členy, ODS má jistých 16 senátorů a klub KDU-ČSL a nezávislí 15 senátorů. Hampl by patrně získal podporu i z šestičlenného Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21.

Občanští demokraté, kteří do čela Senátu navrhují jeho dosavadního místopředsedu Jaroslava Kuberu, mají své nové senátory představit ještě dnes odpoledne. Starostové do vedení Senátu nabízejí nejméně tři adepty - Zbyňka Linharta, Jiřího Růžičku a Petra Holečka.


Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral


Pravděpodobné tak je to, že v čele Senátu v půli listopadu skončí sociální demokrat Milan Štěch. ČSSD v letošních volbách dokázala ze 13 mandátů obhájit jediný a bude mít 13 členů. Také vládní ANO získalo jen jednoho senátora, a má tak sedmičlenný klub.

S frakcemi, které ho podporovaly, by chtěl Fischer spolupracovat na uskutečnění svých priorit. Se Starosty by chtěl Fischer spolupracovat na podpoře méně rozvinutých regionů, s KDU-ČSL a TOP 09 na evropské politice a s ODS na vyjasnění role Senátu v ústavním pořádku.

„V době, kdy tu máme až podnikatelské projekty pro politiku, se mi zdá velmi důležité, abychom vraceli věcem smysl, obsah, který měly,“ dodal s tím, že ODS nabízí politickou alternativu k podnikatelskému přístupu v politice.

BRAND24

Nezařazenými senátory patrně nadále zůstanou bývalí členové zaniklého klubu zemanovců a komunistů Jiří Cienciala (za OSN) a Jaroslav Doubrava (Severočeši) a také Ivo Valenta (za Soukromníky), o kterého má zájem ODS.

Přečtěte si také:

Vedení ČSSD stojí za Hamáčkem, o Zimolovi se nakonec nehlasovalo

Šéfem Senátu by mohl být Kubera, záleží na velikosti klubu ODS

Hamáček si po volbách chce ujasnit pozici. Širší vedení ČSSD požádá o důvěru

Konec váhání: Hilšer a Drahoš v Senátu vstoupí do klubu Starostů a nezávislých

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).