Menu Zavřít

Fintechový propadák: licenci na nové platební služby chtějí jen tři firmy

13. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Od půlky ledna platí v Evropě nová pravidla pro jednodušší a moderní placení na účtech, která přináší směrnice o platebním styku PSD2. Banky nebo jejich konkurenti - fíntechové firmy - mohou po získání licence od České národní banky za klienty zadávat platební příkazy nebo jim umožnit, aby několik účtů spravovali z jedné aplikace. Přestože očekávání, že nové fintechové firmy seberou tradičním bankám výraznou část byznysu, byla obrovská, o licenci k novým službám zatím zájem moc není.

„Je nám líto, ale konkrétní jména společností, které v rámci správního řízení žádají o licenci, ČNB nezveřejňuje. Můžeme vám pouze sdělit, že aktuálně evidujeme tři žádosti související s PSD2,“ řekla týdeníku Euro šéfka komunikace České národní banky Markéta Fišerová.

Zatím první tuzemskou flntechovou společností, která si u ČNB zažádala o potřebné licence na nové platební služby, je brněnský Roger. Ten se zaměřuje na financování faktur menších a středních podniků, za něž chce nově vyplňovat i platební příkazy nebo jim zrychlit směnu zahraničních měn. Dalšími jsou podle informací týdeníku Euro firmy Spendee a Budgetbakers, které se zabývají správou osobních financí. Zájem o licenci ještě měla firma Comgate, která provozuje online platební bránu, ale zatím ji nepodala.

Proč ale o licence není zájem? Podle lidí z oboru předně trvá vyřizování moc dlouho a ČNB po uchazečích se zpožděním žádá dokumenty, které už doložili.

Další překážkou je povinné pojištění, které musí být ve výši minimálně 250 tisíc eur, a jelikož je bez spoluúčasti, je mnohem dražší než normální pojištění a mladé firmy bez historie nemají téměř šanci ho uzavřít. V neposlední řadě jsou to pak nejisté příjmy z licence. Banky totiž nejsou moc ochotny fintechové firmy do svých systémů pouštět a nejsou ještě nastaveny potřebné standardy spolupráce.

Dále čtěte:

Rozpuštěný a vypuštěný fintech. Bankovní revoluce nebude

EBF24

Roger chce uspět v zahraničí. Brněnská firma usiluje o licence v Polsku a na Slovensku

 Adam Šoukal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).