Menu Zavřít

Faltýnkova devítka. Proti druhému muži ANO se může obrátit jeho největší zbraň

30. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Devět korupčních kauz, které mohou pohřbít politickou kariéru Babišova klíčového muže Jaroslava Faltýnka.

Jaroslav Faltýnek to má nahnuté, zřejmě nejvíc za celou svou politickou kariéru. Zdaleka to není poprvé, ale zdá se, že kauzy a kauzičky se Faltýnkovi načítají. Momentálně je druhý muž hnutí ANO podezřelý z ovlivňování mnohamiliardového tendru na dálniční mýto, jeho jméno se však objevuje i v souvislosti s ovlivňováním sportovních dotací a v dalších korupčních aférách. A k tomu samozřejmě přičtěte Čapí hnízdo, byť tam bylo trestní stíhání zastaveno.

Měl by Jaroslav Faltýnek odejít z politiky?

Počet kauz, které jsou spojovány s jeho jménem, dlouhodobě znepokojuje premiéra Andreje Babiše. Je však nepravděpodobné, že by od něj dal ruce pryč. Faltýnek je pro něj klíčovým mužem v Poslanecké sněmovně, kde zajišťuje bezproblémový chod poslaneckého klubu ANO a je cenným vyjednavačem pro schvalování vládních návrhů, což je zejména v době menšinové vlády extrémně důležité.


Mazal z Hané.Faltýnek přišel o výsadní postavení, s Babišem se ale udobřil

Faltýnek o sporu s Babišem: Názor pana předsedy prostě vyhrál

Faltýnkova spojka na aktéry brněnské korupce: synův kamarád z dětství

 Jaroslav Faltýnek


Babiš nemůže Faltýnka hodit přes palubu, ani kdyby jej policisté formálně obvinili. Sám premiér je totiž stále obviněn v kauze Čapí hnízdo a naléhat na odchod obviněného kolegy by působilo jako pokrytectví nejhrubšího zrna. I když to „protikorupčnímu“ étosu ANO zrovna neprospívá.

Tento týden poslanci znovu projednali jeho roli v mýtném tendru, kde je podezřelý minimálně z porušení zákona o veřejných zakázkách. Může dojít i na trestněprávní rovinu, to by ovšem museli vyšetřovatelé spletitého případu prokázat Faltýnkovi úmysl zjednat výhodu při zadání veřejné zakázky. A to nebude jednoduché.

Jaroslav Faltýnek je teď přesto nejohroženějším členem sněmovny a paradoxně se může proti němu obrátit jeho největší zbraň – roky budovaná rozsáhlá síť kontaktů na rodné Hané i v Praze.

Přečtěte si o všech kauzách Jaroslava Faltýnka

1. Čapí hnízdo

Čapí hnízdo

V roce 2008 byl podle policie Faltýnek aktérem údajného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo. Podle obžaloby se podílel na vyjmutí farmy ze společnosti ZZN Pelhřimov ve vlastnictví Agrofertu tak, aby farma mohla být považována za malý podnik a měla nárok na evropskou dotaci. Faltýnek byl v rozhodné době místopředsedou představenstva ZZN Pelhřimov, tedy mateřské společnosti farmy Čapí hnízdo.

Případ nakonec vyústil v trestní stíhání Faltýnka a jeho stranického a holdingového šéfa Andreje Babiše. Dozorující státní zástupce ovšem trestní stíhání Faltýnka loni zastavil kvůli „neprokázání subjektivní stránky stíhaného jednání“. Žalobcům se tedy nepovedlo Faltýnkovi prokázat úmysl. Případ však ještě není uzavřen. Konečný verdikt Městského státního zastupitelství v Praze se očekává v dubnu. Je tak ještě možné, že se v případu objeví nové důkazy.

2. Sportovní dotace

Národní sportovní centrum v Prostějově v Prostějově

Na policejních odposleších z loňské kauzy porcování sportovních dotací na ministerstvu školství byl zachycen i Faltýnkův lobbing za některé projekty. „Faltýnek na mě ječel, že mu nevyšel pos*anej Jeseník,“ řekla v odposlechu jedna z obviněných - náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Šlo o zamítnuté dotace pro víceúčelovou sportovní halu v Jeseníku ve výši 20 milionů korun.

Faltýnek byl ale úspěšný jinde. Kratochvílová s ním řešila i peníze pro Národní sportovní centrum v Prostějově, které bylo za mohutné pomoci státu, kraje i města dokončeno loni v září a stojí za ním vlivný sportovní manažer a blízký Faltýnkův přítel Miroslav Černošek. Černoškův tenisový klub roky dlouhodobě spolupracuje s Agrofertem, který klubu posílá 200 tisíc korun ročně - údajně polovinu v peněžním plnění a polovinu v materiálním v produktech z holdingu (Kostelecké uzeniny a Penam). Právě kvůli sportovním dotacím si detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu pozvali Faltýnka loni v červnu k výslechu.

3. Agrotec

 Agrotech zůstává dodavatelem České pošty

Pražský městský soud loni v prosinci rozdal podmíněné tresty v kauze zmanipulovaných tendrů České pošty. V kauze byla obžalována i hustopečská firma Agrotec ze svěřenského fondu Andreje Babiše, která získávala na poště podezřelé zakázky. Na rozdíl od manažerů pošty byl ale Agrotec nakonec obžaloby zproštěn. Agrotec během dvou let poště dodal v rozporu se zákonem přes 12 tisíc pneumatik za více než 34 milionů korun, čímž měla poště vzniknout škoda přes 2,5 milionu. Za dalších 17 milionů, rovněž bez vypsání veřejné zakázky, údajně dodával Agrotec poště náhradní díly.

Jaroslav Faltýnek byl v rozhodné době předsedou představenstva Agrotecu. Firma i přes tyto potíže zůstala důležitým dodavatelem České pošty. Na konci roku 2016 získala rámcovou smlouvu na dodání 50 nákladních automobilů Iveco za cenu 100 milionů korun. Zakázku získala díky nižší ceně, konkurenční nabídka byla o pouhé jedno procento (tedy jeden milion korun) vyšší. Dosud pošta odebrala 26 vozidel za 52 milionů korun.

4. Kapsch

 Faltýnkova role v mýtném tendru se provalila díky policejním odposlechům

Faltýnkova role v mýtném tendru se provalila díky policejním odposlechům údajných machinací s veřejnými zakázkami v Brně. Kapsch získal v roce 2016 bez veřejné soutěže smlouvy na prodloužení výběru mýta až o tři roky. Faltýnek se podle odposlechů měl na konci roku 2017 mimo oficiální půdu sejít s šéfem antimonopolního úřadu (ÚOHS) Petrem Rafajem a ten měl po schůzce postupovat podle jeho instrukcí ve prospěch Kapsche.

Schůzku jim pomohl domluvit Faltýnkův známý z Prostějova, marketingový manažer Miroslav Černošek. Firma sice nakonec zakázku nedostala, ale odposlechy zachytily Faltýnkův lobbing ve prospěch Kapsche. Jde minimálně o podezření z porušení zákona o veřejných zakázkách. V trestněprávní rovině by museli vyšetřovatelé Faltýnkovi prokázat úmysl zjednat výhodu při zadání veřejné zakázky či pletichu při zadání veřejné zakázky.

5. Brněnské investice

 Faltýnek má podle zjištění týdeníku Euro také vazby na aktéry machinací s veřejnými zakázkami na brněnské centrální městské části

Faltýnek má podle zjištění týdeníku Euro také vazby na aktéry machinací s veřejnými zakázkami na brněnské centrální městské části, kde se podle policie v posledních letech kšeftovalo s investicemi. Jaroslava Faltýnka a lidi obviněné v korupční kauze spojuje Aleš Kvíčala, blízký kamarád Faltýnkova syna Jiřího. Kvíčala v roce 2016 plnil příkazy obviněného brněnského politika hnutí a bývalého šéfa investičního odboru brněnského úřadu Petra Liškutina, který byl podle policie součástí organizovaných manipulací s veřejnými zakázkami. S otcem svého blízkého kamaráda, předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem, přitom Kvíčala ještě před několika lety spoluvlastnil vinný sklípek v jihomoravských Popicích.

Kvíčala si podle svých slov ničeho podezřelého na brněnském úřadu nevšiml a policie ho prý dosud nekontaktovala, ale jen těžko si vzpomínal, co přesně na brněnské radnici dělal. Na objednávkách oprav městských bytů je podepsán jako „správce rozpočtu“. Na radnici se dostal přes výběrové řízení, ale po několika měsících skončil. Faltýnek mladší se zná s Kvíčalou z dětství a v minulosti už mu nejednou vypomohl. Ačkoli je stejně starý jako Kvíčala, oponoval mu v roce 2009 diplomovou práci na Vysokém učení technickém v Brně. Kvíčala si ho jako oponenta sám vybral.

6. Hlínovy zakázky

Hlínův bývalý koncipient Martin Gillar

Jaroslav Faltýnek si po volebním úspěchu hnutí ANO v roce 2013 začal budovat síť kontaktů také v Praze a v mnoha případech si s sebou přivedl i prověřené známé z Hané, které dosadil do významných postů v Českých drahách, Správě železniční dopravní cesty, ČD - Telematice či pražském dopravním podniku (DPP). Jedním z nejdůležitějších lidí z Faltýnkovy „hanácké družiny“ byl přerovský advokát Květoslav Hlína. Ten se ale musel ze svých hájemství v posledních měsících po sérii problematických zakázek na právní poradenství postupně poroučet. Poslední smlouvy s DPP za více než milion korun uzavřel Hlína těsně po říjnových komunálních volbách. Z postu ředitele dopravního podniku byl navíc před Vánocemi odvolán Hlínův bývalý koncipient Martin Gillar.

Hlína měl i díky tomu podle informací týdeníku Euro v posledních letech obrovský vliv na řízení pražského dopravního podniku, spolurozhodoval i na klíčových jednáních podniku. Podílel se také na nastavení velmi problematického společného podniku DPP s Pentou na rozvoj stanic budoucí linky metra D. Projekt společného podniku byl nakonec kvůli podezření z nevýhodnosti pro DPP zrušen.

7. Chaps

 České dráhy na podzim roku 2017 koupily za zhruba 400 milionů korun společnost Chaps České dráhy na podzim roku 2017 koupily za zhruba 400 milionů korun společnost Chaps, která pro České dráhy programuje nádražní pokladny i internetový obchod. České dráhy přitom firmu roky nechávaly programovat důležité systémy, aniž by si smluvně pojistily vlastnictví hotových produktů. V rozhodné době koupě Chapsu byl šéfem dozorčí rady drah poslanec ANO Milan Feranec, pravá ruka Jaroslava Faltýnka ještě z dob Agrofertu. Členem dozorčí rady pak byl další Faltýnkův chráněnec z Prostějova - Milan Kucharčík, bývalý vrcholný manažer Agrotecu.

8. ČD - Telematika

 ČD - Telematika je zlatým vejcem ve státním dopravním portfoliu

ČD - Telematika je zlatým vejcem ve státním dopravním portfoliu, jelikož disponuje druhou nejrozsáhlejší sítí optických kabelů v zemi. Většinově ji vlastní České dráhy. Její minoritní podíl loni koupila PPF Petra Kellnera od olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka, který patří mezi Faltýnkovy nejbližší přátele. Hubáček na prodeji vydělal odhadem až stamiliony korun. České dráhy si totiž nechaly nákup minoritního podílu dvakrát „vyfouknout“. Poprvé v roce 2014, když byl šéfem dozorčí rady někdejší člen představenstva Agrofertu Daniel Kurucz, a podruhé v roce 2016, když tu samou funkci vykonával Milan Feranec.

MMF24

9. Pšenice pro rezervy

Agrofert dodával zásoby obilí Správě státních hmotných rezerv

Jednoznačně nevýhodná byla pro stát dlouhodobá smlouva na dodání a obhospodařování zásob obilí, kterou v roce 2005 Agrofert uzavřel se Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a za Agrofert ji podepsal právě Faltýnek. Podle auditu, který si SSHR nechala zpracovat u poradenské společnost Scott & Hagget a který má týdeník Euro k dispozici, smlouva poskytovala Agrofertu královské podmínky: byla podepsána bez výběrového řízení na dobu neurčitou, umožňovala platby za dodané obilí čtvrtletně dopředu a především dovolovala Agrofertu, aby s obilím během jeho uskladnění obchodoval podle toho, jak to pro soukromou firmu bude v čase výhodné vzhledem ke kolísání ceny jednotlivých druhů obilí. Tato pro stát nevýhodná smlouva mohla podle závěrů auditu připravit daňové poplatníky až o tři čtvrtě miliardy korun. Problematické smlouvy prověřovala policie, ale žádné obvinění nesdělila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).