Menu Zavřít

Byznys v Turecku znervóznil věřitele Energo-pro. K panice není důvod, uklidňuje firma

5. 2. 2019
Autor: Archiv

Nejasnosti okolo investic do vodních elektráren v Turecku a snížení ratingu vyvolalo vlnu nejistoty mezi zahraničními držiteli dluhopisů české firemní skupiny Energo-Pro. Hodnota dluhopisů splatných v roce 2024 se koncem ledna propadla až na 81 procent nominální hodnoty. Vedení společnosti zareagovalo vyjádřením, že skupina nemá žádné potíže a že zvládá turecké hydroelektrárny stavět rychleji, než plánovala.

První varovný signál přišel v prosinci, kdy agentura Standard & Poor’s snížila rating dluhopisů Energo-Pro z BB- na B+ a konkurenční Fitch snížil výhled ze stabilního na negativní. K tomu se přidaly pochybnosti o investici v Turecku a zásah inspektorů v Bulharsku, kterým se nezdá výše cen elektřiny, které účtuje distribuční firma náležící do skupiny Energo-Pro. Výsledkem byla panika a pád cen vydaných dluhopisů. V posledních dnech se investoři uklidnili a hodnota dluhopisů opět vzrostla.

Podle vyjádření společnosti Energo-Pro určeného pro investory, které má web Euro.cz k dispozici, žádné vážné problémy v Turecku nenastaly. Spíše je tomu naopak – výstavba vodní elektrárny Karakurt postupuje rychleji, než vedení původně plánovalo. Náklady na výstavbu budou o 25 milionů dolarů nižší.


Voda teče bez ohledu na politiku. Energo-Pro rozjíždí ambiciózní projekty

 Výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa


Objem výroby ve stávajících elektrárnách v Bulharsku, Turecku a Gruzii loni meziročně vzrostl o sedm procent na 2,75 miliardy kilowatthodin. Také odhad výše provozního zisku skupiny Energo-Pro za minulý rok zůstává beze změny na hodnotě 130 až 140 milionů eur.

Zadlužení skupiny přitom není zrovna malé, jen výše emitovaných dluhopisů dosahuje 620 milionů eur (15,9 miliardy korun). První emise v objemu 370 milionů eur se odehrála v prosinci 2017 v Londýně, bondy s úrokovou sazbou čtyři procenta jsou splatné na konci roku 2022. Druhá emise následovala v dubnu 2018, tentokrát to bylo 250 milionů eur splatných v roce 2024. Obchoduje se s nimi na irské burze.

Jediným vlastníkem skupiny Energo-Pro, pod kterou spadají vodní elektrárny v Gruzii, Bulharsku a Turecku a také distribuce a obchod s elektřinou v těchto zemích, je Jaromír Tesař. Dvě největší hydroelektrárny jsou dnes ve fázi výstavby - 280megawattový Alpaslan a 100megawattový Karakurt v Turecku. Tesař vlastní také slovinskou strojírenskou firmu Litostroj Power a dvě vodní elektrárny (Litoměřice a Brandýs nad Labem) v České republice.

EBF24

Dále čtěte:

Miliardář Tesař rozmnožil majetek. Jeho Energo-Pro vydělala přes 1,3 miliardy

Miliardář Tesař píše šéfům ČEZ: Prodej vašich bulharských firem je zmatečný a neprůhledný

 Vodní nádrž Fláje (Zdroj: Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).