Menu Zavřít

Elon Musk: hra s větry a ohněm

1. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Šéf Tesly si oblíbil hrnek na kávu s obrázkem elektromobilu poháněného větry jeho majitele - jednorožce. Nejspíš ho to dostane před soud (a sebere body u příznivců).

Jak souvisí plynatost módního imaginárního tvora se šéfem Tesly a patentovým právem? Jednoduše. „Elektrická auta jsou dobrá, protože elektřina má kouzelný původ,“ stojí na hrnku s vyobrazeným jednorožcem, jenž svými větry pohání elektromobil.

Neptejme se zde po technických detailech; koneckonců, výtvarník, v tomto případě jedenašedesátiletý keramik Tom Edwards z Colorada - je svého druhu humorista a jako takový má právo na jistou licenci. A co je důležitější, má právo také na dodržování patentového zákona.

Muskovi se seberecyklující jednorožec z nějakých důvodů zalíbil natolik, že loni v prosinci poslal na Twitter hlášku, že je „to nejspíš můj nejoblíbenější hrnek“. Edwards byl údajně nadšen, že si jeho dílo slavný konstruktér oblíbil.

Když Musk obrázek o nějaký týden později využil k propagaci elektronického skicáku, jenž je umístěn na palubní desce nové Tesly, byl Edwards nadšen již méně, protože Muskův tweet vyvolával dojem, že šéf Tesly obrázek sestrojil sám.

A když se obrázek nastěhoval na displej palubní desky permanentně jako ikona skicáku, došla Edwardsovi trpělivost. „Mám velkou radost, že je můj obrázek v Muskových autech, ale chtěl bych, aby se zachoval správně a řádně mi za to zaplatil,“ nechal se slyšet.

To dává smysl. Musk použil ke komerční propagaci svého výrobku cizí dílo. Edwardsovi by zjevně stačilo, kdyby mu Musk zavolal a domluvil se s ním na podmínkách; nejspíš by se byl spokojil se sumou, která by Teslu nepoložila. Kdo propálí skoro miliardu dolarů za kvartál, asi už pár tisícovek za plynatého jednorožce unese taky (ačkoli otázka, kolik je rozumné utratit za takový obrázek, má jedinou rozumnou odpověď).

Co naopak smysl nedává, je Muskova reakce. „Jestli mě chce žalovat o peníze, klidně, ale je to trochu chabé,“ reagoval šéf Tesly. „Žádný finanční prospěch z toho nemáme, a pokud to vůbec mělo nějaký efekt, zvedlo mu to prodeje těch hrnků,“ dodal. Možná má Musk technicky vzato pravdu, ale že patentové právo není na jeho straně, ví nejspíš sám.

EBF24

To není dobré znamení. Pokud se bude Elon Musk vozit po lidech, kteří jsou příliš slabí, než aby se zmohli na skutečný odpor, bude mu to nejspíš procházet, jako to prochází Marku Zuckerbergovi či Larrymu Pageovi. Ale také je to svého druhu riziko. Třeba se skutečně na každého jednorožce vaří voda, byť by prděl sebevíc.

Čtěte další komentáře Daniela Deyla:

Varufakisova chvíle slávy

Trumpův íránský gambit

Tesla: každý týden jobovka

Úžasný nový svět

Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Trump versus Silicon Valley versus média

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!

Jak Kim Čong-un všechny převezl

Proč zazlívat Trumpovi Jeruzalém


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).