Menu Zavřít

Elektřinu zdraží nejen dodavatelé. Regulační úřad navyšuje tarify za distribuci energie

23. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zdražení elektřiny od Nového roku bude ještě výraznější, než se na první pohled zdálo. Ke zvýšení tržní části ceny se totiž přidá i nárůst regulovaných cen distribuce energie. Jak web Euro.cz zjistil z cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, distribuční tarify od ledna vzrostou s výjimkou Prahy o zhruba šest procent.

Nejvýraznější zdražení se odehraje v regionu připojeném k síti ČEZ Distribuce. Například u nejčastějšího tarifu pro domácnosti D02 dochází k nárůstu o 6,2 procenta na 1750,91 koruny za megawatthodinu. Domácnosti v síti E.ON Distribuce – tedy v jižních Čechách a na jihu Moravy – zaznamenají zdražení o 5,9 procenta na 1831,83 koruny za megawatthodinu.

Nejmírnější nárůst se týká Prahy – konkrétně o 1,6 procenta na 1669,72 koruny. Podobný procentní růst se týká i stálých měsíčních plateb za jističe.

Podle informací webu Euro.cz vyhrotilo schvalování návrhu už tak špatné vztahy mezi pěti členy Rady Energetického regulačního úřadu. Pod cenovým rozhodnutím jsou podepsáni jen tři – Vladimír Outrata, Jan Pokorný a Vladimír Vlk. Zbývající dva členové, Vratislav Košťál a Rostislav Krejcar, s nárůstem nesouhlasili a návrh odmítli podepsat.

Kvůli hádkám ve vedení ERÚ se nebude konat ani tradiční tisková konference v závěru listopadu, na které úřad změny v cenách tradičně vysvětloval.

Zvýšení ceny samotné (tzv. silové) elektřiny je dnes jistotou. ČEZ přiznal, že s platností od ledna zdraží v případě zákazníků, kteří nemají zafixovanou cenu, o osm procent. Jedná se o druhé zdražení za poslední rok, předchozí se odehrálo k 1. červnu. Během letošního roku navyšovala ceny také Pražská energetika i další velcí dodavatelé.

BRAND24

Dále čtěte:

Outratův marný boj proti odvolání z čela rady ERÚ: soud zamítl jeho ústavní stížnost

Špatná zpráva pro odběratele tepla. Ceny opět vzrostou, někde i o čtvrtinu

 teplárna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).