Menu Zavřít

Dům koupíte už i na Aukru. Online portál spouští systém aukčních síní pro realitní makléře

20. 4. 2022
Autor: Pixabay
  • Webový aukční portál spouští novou službu Aukro Reality s cílem umožnit bezpečné online aukce nemovitostí

  • Jejich součástí budou například 3D prohlídky nabízených budov, videa z nich nebo možnost požadovat kauci předem a osobně ověřit každého zájemce. To vše má zvýšit transparentnost

  • Podle průzkumu má s online aukcemi zkušenost polovina makléřů a 87 procent z nich je chce využívat i v letošním roce


Po sběratelských předmětech, starožitnostech a autech se budou na online tržišti Aukro prodávat i domy. Portál spouští novou službu Aukro Reality s cílem umožnit bezpečné internetové aukce nemovitostí. Zástupci webu slibují, že celý systém bude transparentní, férový a při troše šikovnosti přinese prodejci zajímavé zisky. K nim má dopomoci návštěvnost portálu, kam zavítá měsíčně devět až dvanáct milionů nákupu chtivých kutilů, sběratelů a vetešníků.

Podle bleskového průzkumu Aukra mezi makléři má s prodejem nemovitostí přes aukci zkušenost polovina oslovených, jako alternativní způsob prodeje ji v 82 procentech případů navrhuje právě samotný makléř. Nejoblíbenějším aukčním modelem jsou podle téhož průzkumu stále privátní i veřejné on-line aukce, které dohromady tvoří 58 procent. Pětatřicet procent respondentů dává přednost obálkové metodě a jen sedm procent vyhlašuje osobní dražby. Systém Aukro Reality je proto určen nejen majitelům nemovitostí toužícím je předat novému obyvateli, ale především realitním makléřům. Těm má navíc ušetřit čas i peníze.

Už tvoříme sehraný tým a meziročně jsme narostli o třetinu, hodnotí Jan Sadílek první půlrok ve vedení Aukra
Přečtěte si také:

Už tvoříme sehraný tým a meziročně jsme narostli o třetinu, hodnotí Jan Sadílek první půlrok ve vedení Aukra

„Systém pro aukce rodinných domů, bytů, chat, chalup, pozemků a dalších realit, které jsou již nyní ve výběru, byl upraven tak, aby měl makléř přímý přístup ke všem zájemcům o aukci a mohl si s nimi snadno domluvit prohlídku nabízené nemovitosti,“ komentuje Radek Vít, ředitel rozvoje obchodu Aukro.cz. Dodává, že aukce k prodeji realit hodlá dle dřívějšího statistického šetření letos využít na 87 procent makléřů. Necelá polovina z nich chce do dražeb vložit desetinu svých zakázek a zhruba každý čtvrtý pak mezi deseti a třiceti procenty nemovitostí. Pouze 13 procent makléřů aukce nevyužije vůbec, nebo skrze ně naopak udá více než třetinu vlastních obchodů.

Nejspravedlivější způsob určení ceny

Dražby jsou sice veřejné, přihazovat však může jen ten, koho do síně makléř po osobním ověření vpustí. Proti podvodníkům brání prodejce též možnost požadovat uhrazení vratné kauce, což se děje skrze QR kód či bankovní převod. Transparentnost ale musí fungovat na obě strany, a tak se po rozkliknutí detailu aukce objeví vylepšení, jako jsou 3D prohlídka budovy, odkaz na video na YouTube či rovnou kontakt na zprostředkovatel, který zajistí osobní prohlídku.

Klíčové a unikátní je zobrazení odhadované ceny dle podobných nemovitostí v okolí, díky čemuž kupující získává potřebné informace pro určení výše svého příhozu. Tyto odhady Aukro připravilo ve spolupráci s portálem valuo.cz. V popisu aukce zájemce nalezne jak očekávanou cenu, tak detailní report s podobnými realitami.

Nejdražší brněnský byt se letos prodal za 22 milionů. Ceny bydlení v moravské metropoli však už nerostou
Přečtěte si také:

Nejdražší brněnský byt se letos prodal za 22 milionů. Ceny bydlení v moravské metropoli však už nerostou

Pokud si majitel nemovitosti přesto při jejím vkládání do aukce neví rady, může se obrátit na odborníka ze skupiny fermakleri.cz, s nimiž Aukro, spadající pod skupinu Pale Fire Capital, na celém projektu spolupracuje. Realitní odborníci zde fungují jako rádci mající za úkol připravit nemovitost na prodej, což pomůže našponovat výslednou cenu a provést jejího majitele právními náležitostmi transakce.

EBF24

„Věříme, že aukce je nejspravedlivější určení ceny pro kupujícího i pro prodávajícího. Celý proces v sekci realit prošel rozsáhlou modernizací tak, aby kupující měli co nejvíce informací a prodávající se dostali na aktuální cenu nemovitosti. Do roku 2024 chceme pomocí aukce prodávat tisíc nemovitostí ročně,” uvedl Jan Sadílek, generální ředitel Aukro.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).