Menu Zavřít

Dříve lidi spojovala, teď se jich zbavuje. Ve snaze snížit náklady Nokia propustí 10 tisíc zaměstnanců

16. 3. 2021
Autor: Depositphotos
  • Po nezdaru s chytrými telefony se finská společnost začala soustředit na vývoj 5G technologií. Aby si udržela konkurenceschopnost, musí razantně snížit náklady

  • Nokia bývala nejvlivnější firmou v celém Finsku. V průběhu uplynulé dekády se na tamním HDP podílela i čtyřmi procenty

  • Společnost byla založena už v polovině 19. století. Původně fungovala jako papírna


Před patnácti, možná i dvaceti lety byla synonymem pokroku. Její mobily chtěl mít každý. Byly totiž elegantní, spolehlivé, téměř nerozbitné a měly vše, co tehdy člověk k životu potřeboval. Pak ale vedení zřejmě usnulo na vavřínech, protože nevěnovalo dostatečnou pozornost novým trendům a totálně zaspalo nástup smartphonů. Přesně od té doby to jde s finskou Nokií od desíti k pěti.

Přestože později se ve spolupráci s Microsoftem pokoušela prosadit i na trhu chytrých telefonů, rozjetý vlak už dostihnout nedokázala. A tak se legendární společnost se sídlem v Espoo začala postupně zaměřovat na něco zcela jiného – technologii 5G. Její plošné zavádění se konečně pomalu rozbíhá. Nokia však potřebuje prostředky na další vývoj, proto nyní propustí přibližně 11 procent své pracovní síly.

Konkurence má (opět) náskok

V úterý společnost oznámila, že se v příštích 18 až 24 měsících hodlá zbavit pěti až deseti tisíc zaměstnanců. Představený plán by měl v horizontu dvou let ušetřit zhruba 600 milionů eur (téměř 16 miliard korun).

„K rušení pracovních míst dojde v období boomu technologie 5G, kterou Nokia dodává,“ komentuje záležitost hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Společnost však výrazně zaostává za svými konkurenty jako Ericsson, protože její služby jsou příliš drahé. Chce se proto zaměřit na redukci nákladů a zároveň více investovat do dalšího vývoje sítí 5G. Kromě toho chce posílit v segmentech digitální infrastruktury a cloudových služeb.“

Jablkové šílenství. Nejvyhledávanějším produktem světa je iPhone, na domácím trhu ale paradoxně zaostává
Přečtěte si také:

Jablkové šílenství. Nejvyhledávanějším produktem světa je iPhone, na domácím trhu ale paradoxně zaostává

Zda aktuální snahy budou stačit k tomu, aby se Nokia opět vrátila na vrchol, ukáže až čas. Faktem každopádně je, že vedení finské firmy musí se svou konkurenceschopností něco udělat velmi rychle, nechce-li nadále ztrácet pomyslnou půdu pod nohama.

„Nokia postupně přichází o vliv v Severní Americe, ale stále si udržuje důležitou roli v Evropě. Nedávno uzavřela dohodu, na základě které se stane hlavním dodavatelem nových technologií pro nadnárodní telekomunikační společnost BT Group. Pod tu spadá největší mobilní síť ve Velké Británii nesoucí název EE,“ dodává Křeček.

KL24

Od papíru přes gumu až k telefonům

Historie Nokie sahá až do roku 1865. Název odkazuje na město, v němž vznikla. Ačkoliv je to možná k neuvěření, původně se firma založená Fredrikem Idestamem specializovala na výrobu papíru. Následně začala produkovat gumárenské výrobky. K telefonům se dostala až v průběhu druhé světové války. Na elektroniku se začala zaměřovat v letech sedmdesátých a postupem času se vypracovala až na největší podnik v celém Finsku, když její podíl na tamním HDP dosahoval v první polovině uplynulé dekády impozantních čtyř procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).