Menu Zavřít

Drahý úder na solár. Stát chce dál omezovat miliardy pro fotovoltaiku

10. 4. 2017
Autor: čtk

Stát zarazil dotování velkých fotovoltaických elektráren před více než šesti lety. V oboru je ale stále živo. S elektrárnami se živě obchoduje a refinancují se staré dražší úvěry. A ve vzduchu visí další zásah státu proti nadměrným ziskům solárníků.

Co to je? Roste to na poli skoro u každé vesnice a už jsme za to zaplatili 160 miliard korun. A dalších více než 400 miliard ještě zaplatíme. Tipujete solární neboli fotovoltaické elektrárny? Uhádli jste.

Výstavbu rozsáhlých solárních parků na polích a loukách přestal stát podporovat před šesti lety. Nyní již přibývají pouze malé instalace na střechách budov – některé zcela bez dotační podpory, jiné s investiční dotací z programu Nová zelená úsporám.

I když český solární boom skončil hned po zaříznutí zvýhodněné výkupní ceny, dodnes je okolo fotovoltaiky celkem živo. S již postavenými řadami modrých solárních panelů se aktivně obchoduje. Na straně kupujících lze najít místní byznysmeny a různé investiční fondy – české, čínské i polské.

Zájem ožil poté, co Evropská komise s jistými výhradami v loňském listopadu schválila české schéma finanční podpory obnovitelných zdrojů. Nedávný verdikt komise nicméně otevírá třináctou komnatu v podobě možnosti omezit tok peněz k nejvýdělečnějším vlastníkům fotovoltaických elektráren.


Podle Evropské komise jsou zisky v normě:

Nadměrné zisky českých solárních baronů? Podle Bruselu mýtus


Několik miliard ušetříme i díky tomu, že si soudy posvítily na nepoctivé podnikatele a odstřihly je od nároku na zvýhodněnou výkupní cenu. Zatím se jedná o osm případů, ale několik dalších může ještě přibýt. Nejvyšší správní soud má ještě rozhodnout čtyři poslední kauzy.

Výroků o pochybném udělování licencí solárníkům padlo mnoho, mistryní republiky v této disciplíně je předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. K činům přistoupilo Nejvyšší státní zastupitelství vedené Pavlem Zemanem, které během let 2012 a 2013 zažalovalo 22 nejpodezřelejších případů.

Zatím je skóre v souboji mezi státními žalobci a solárníky téměř vyrovnané. Osm firem je definitivně bez licence, dalších devět naopak u soudu vyhrálo. V případě firmy FVE Osečná nedávno státní zástupci žalobu stáhli. „K dnešnímu dni evidujeme osm úspěšných žalob, u nichž nejvyšší státní zástupce dosáhl zrušení licence pro fotovoltaická zařízení,“ potvrzuje tiskový mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

EBF24

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 10. dubna. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 15/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).