Menu Zavřít

Drahoš zahájil sběr podpisů pro prezidentskou nominaci

24. 4. 2017
Autor: Pinkas Martin/Euro

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš dnes zahájil sběr podpisů pro svou nominaci do voleb. Jeho tým rozesílá sympatizantům podpisové archy a potřebné informace. Novinářům to dnes řekl Drahoš. Dosud se mu podle něj ozvalo asi 500 podporovatelů, někteří nabízejí i zřízení míst, kde by se archy mohly podepisovat.

První dobrovolníci by měli do ulic vyrazit během několika příštích dnů, řekl Jakub Holas z Drahošova volebního týmu. Sběr podpisů zahájil i petiční tým současného prezidenta Miloše Zemana.

Drahoš už dříve zahájení v den svátku svatého Jiřího označil za symbolické. „Vnímám toto datum jako závazek bojovat stejně statečně i čestně jako patron rytířů nebo vojáků,“ poznamenal. Dnes novinářům řekl, že zahájení jeho tým připravoval delší dobu a možnost načasování na svatojiřský svátek využil kvůli shodě okolností.

kandidáti na prezidenta musejí shromáždit alespoň 50 tisíc podpisů. Podle novely zákona musejí podporovatelé kandidátů na nominační petici nově připsat ke jménu i číslo občanského průkazu či pasu. Změna má omezit možnost vyřazení kandidátů kvůli neuznaným podpisům. Drahoš doufá v to, že se jeho týmu podaří shromáždit raději 65 tisíc podpisů kvůli možným chybám. Na dokončení sběru bude podle svého odhadu potřebovat několik měsíců.

Drahošovi se jako první podepsala jeho manželka, která chce další podpisy sehnat u známých. Na další listině pak bývalého předsedu Akademie věd ČR podpořili jeho spolupracovníci z volebního týmu. Ten by se měl od začátku května rozšířit o Lenku Pastorčákovou, která bude mít na starosti koordinaci styku s médii.


Přečtěte si reportáž:

Vlak se rozjel. Souboj o Hrad začíná

 Michal Horáček


Drahoš nepočítá s tím, že mu se sběrem pomůže některá z politických stran, podobně jako Zemanovi jeho Strana práv občanů. Nabídka podle něj přichází zejména od anonymních dobrovolníků, které ani osobně nezná. Dosud se jich ozvalo kolem 500. Oslovit chce také členy pěveckých sborů, protože on sám ve sboru dlouhodobě působí. „Chci je požádat, aby zvážili podporu Jiřího Drahoše jako sborového zpěváka. Je to samozřejmě na nich, mohou mít jiné prezidentské preference,“ řekl.

Poznamenal, že mu chodí e-maily i od bývalých voličů Zemana, kteří už současného prezidenta volit nechtějí a vítají kandidaturu jeho. „Dá se těžko odhadovat, jak statisticky významná část lidí to je,“ řekl. Podotkl, že kandidát, který se dostane se Zemanem do druhé kola, bude muset některé jeho bývalé voliče získat.


Přečtěte si komentář:

BRAND24

Michal Horáček odtajnil svůj tým. Tolik dobra jste neviděli


Drahoš plánuje kontaktní kampaň, její přesnou podobu nyní připravuje. „Věřím tomu, že budu mít možnost lidi přesvědčit, že nejsem úplný akademický suchar, že mám smysl pro humor, že mám určité zásady a představy, které chci prezentovat během té volební kampaně, s nimiž by se mohla případně ztotožnit třeba i řada bývalých voličů Miloše Zemana,“ poznamenal.

Zahájení podpisové kampaně pro Zemana dnes oznámila i jeho manželka Ivana Zemanová, která povede jeho petiční tým. Další z prezidentských kandidátů Michal Horáček začal shánět podporu lidí o Velikonocích a lékař a aktivista Marek Hilšer v polovině března.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).