Menu Zavřít

Dosáhnu na vlastní dům? Inzertní portál Bezrealitky začne u nemovitostí na prodej zobrazovat rovnou i nabídku hypoték

28. 1. 2022
Autor: Bezrealitky
  • Platforma Bezrealitky.cz ve spolupráci s finančně-poradenskou společností Partners vytvořila interaktivní hypoteční kalkulačku. Reaguje tak na zvýšený zájem o rychlé vyřízení úvěru

  • Mnoho žadatelů to chce totiž stihnout dříve, než vstoupí v platnost nová pravidla pro poskytování hypoték. Prodeje nemovitostí se proto často uskutečňují v řádu dní

  • Navzdory vysokým cenám bytů se Bezrealitkám měsíčně daří asistovat při uzavírání 5000 nájemních a 800 kupních smluv. Firma Partners pro změnu během loňského roku zprostředkovala hypotéky v celkové hodnotě 40 miliard korun


Zajistit si hypotéku je nejsložitější za poslední desetiletí. Situace na trhu se mění s každým týdnem a umět rychle zkombinovat sjednání hypotéky a rezervaci kupované nemovitosti se tak stává nutností. Lehce se to řekne, ale o to hůř udělá.

Nyní by ale rodinám tento náročný životní krok mohl usnadnit portál Bezrealitky.cz. Spouští totiž novou službu, kterou nazývá příznačně Bezrealitky Hypotéka. Jedná se o interaktivní hypoteční kalkulačku, která okamžitě spočítá, za jakých podmínek získá zájemce úvěr na konkrétní nemovitost v inzerátu a jaká bude předpokládaná výše měsíční splátky. Novinka poslouží všem, kteří se pokouší zajistit hypoteční úvěr ještě před dubnem 2022, kdy vstoupí v platnost nová, přísnější pravidla pro jejich udělování.

Nedostatek materiálu je rájem pro podvodníky. Odborníci na stavebnictví radí, jak se nenechat okrást
Přečtěte si také:

Nedostatek materiálu je rájem pro podvodníky. Odborníci na stavebnictví radí, jak se nenechat okrást

„Situace je teď pro celou řadu domácností opravdu napjatá. Množství nemovitostí, na které kvůli zdražujícím se hypotečním úvěrům dosáhnou, se tenčí s každým týdnem. Chceme jim tedy situaci co nejvíc ulehčit a dát možnost takřka okamžitě zjistit, zda si vybraný dům nebo byt mohou dovolit,“ přibližuje Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky. „Už jen základní přehled hypoteční splátky pomůže s orientací napříč jednotlivými inzeráty,“ doplnil.

Partneři jak se patří

Nyní se u každého inzerátu nahraného do online vyhledávače nemovitostí bude v základním přehledu zobrazovat orientační výše měsíční splátky příslušného úvěru při standardizovaných parametrech. Ta se počítá na základě předpokladu, že splacení půjčky bude při nejlepším úroku, jaký se aktuálně dá na trhu najít, trvat třicet let, a vychází z 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti. Zájemcům tak bude už při zběžném prohlížení jednotlivých nabídek zhruba jasné, zda na ně někdy v životě dosáhnou.

Pokud si pomyslí, že nějaký byt či dům působí slibně, rozkliknou detail inzerátu a před očima se jim otevře pokročilejší hypoteční kalkulačka, kde si již budou moci jednotlivé parametry upravovat. Následně si nechají zaslat kompletní nabídku hypotečních produktů od bankovních poskytovatelů, která je v danou situaci pro vybraný typ nemovitosti na trhu.

Popsanou službu nabízejí Bezrealitky ve spolupráci s lídrem na trhu v oblasti finančního poradenství, českou společností Partners. Právě finanční profesionálové z této firmy mohou pomoci zájemcům o nemovitost hypoteční úvěr vyřídit a celý obchod dotáhnout do úspěšného konce. „V roce 2021 jsme zprostředkovali hypotéky o objemu 40 miliard korun. Tedy každý desátý úvěr byl realizován hypotečními experty od Partners,“ konstatuje Jan Brejl, obchodní ředitel zmíněné skupiny a člen jejího představenstva.

Lidé často chtějí koupit nemovitost tak rychle, jak to jde. U přímých prodejů požadují transakci i do tří dnů. Foto: Bezrealitky

„Společně přinášíme jednoduchý, ale velice přehledný produkt, který dokáže pár minut od výběru nemovitosti zajistit nejvýhodnější nabídku úvěrů na trhu,“ zmiňuje Meyer. Podle něj jsou Bezrealitky připraveny i na nápor, který přijde v následujících týdnech. Hypotéku si totiž budou snažit tisícovky domácností dojednat ještě před očekávaným zpřísněním ze strany ČNB.

Kupujte, než to zakážou

Bezrealitky zatím zaznamenávají měsíčně asi půl milionu návštěv a pět tisíc uzavřených nájemních smluv. Každý měsíc také prostřednictvím tohoto vyhledávače změní majitele 800 domů a bytů, což dohromady tvoří 20 procent transakcí na českém realitním trhu.

Nyní tam překvapivě stoupá zájem i o rozestavěné domy. Ty se v inzerátech objevují kvůli tomu, že je jejich vlastníci nezvládají po finanční stránce dokončit, a tak novostavby prodávají dříve, než se stihnou nastěhovat. Některé materiály se totiž v loňském roce zdražily i o více než 150 procent, což pro řadu rodin představuje nepřekonatelný problém, neboť jejich ceny nemají, na rozdíl od stavebních firem, u dodavatelů zafixované.

Mimo nedostavěných nemovitostí na inzertním portálu nejrychleji mizí menší byty ve stavu před rekonstrukcí. „Nejvyšší rychlost prodeje je v Praze a Brně, kde se většina bytů prodá za zhruba tři týdny. V případě rodinných domů ve Středočeském kraji se pak dostáváme s každým druhým domem v rychlosti prodeje pod měsíc,“ shrnul Hendrik Meyer.

Naopak takzvanými ležáky se stanou jen asi dvě procenta nabízených staveb – nejčastěji jde o milované rekreační chaty, u nichž inzerent přestřelí cenu, a ta už neodpovídá nákladům na potřebnou rekonstrukci nebo špatné dostupnosti objektu. Dlouho trvá i prodej extrémně drahých prémiových pozemků a vil či starých průmyslových areálů, sjezdovek a chatových táborů.

Pětinu položíš na dřevo

Podle šéfa portálu se z dobře připravených finančních nástrojů na současném realitním trhu stává velká konkurenční výhoda. Novým standardem je zajištění financování v řádu dnů, aby výhodná nabídka zájemcům neutekla. To se týká i přímého prodeje a nákupu nemovitostí – majitelé například požadují vyplacení celé částky i do 72 hodin, aby mohli utržené peníze okamžitě využít na koupení další stavby či pozemku.

Dej cihlu k cihle a postav třeba byt, hlavně rychle. Na předcovidové tempo developeři letos zatím nedosáhnou
Přečtěte si také:

Dej cihlu k cihle a postav třeba byt, hlavně rychle. Na předcovidové tempo developeři letos zatím nedosáhnou

Spěchají, protože ČNB zájemcům o hypotéky a bydlení ve vlastním od jara utáhne opasky. Pomocí nových pravidel chce zabránit poskytovatelům úvěrů v nabízení rizikových půjček, jež by mohly do budoucna ohrozit finanční stabilitu v zemi. K dalším opatřením ji dohnaly vysoké ceny bytů – rezidenční jednotky jsou nadhodnocené o 25 až 30 procent.

Od 1. dubna 2022 budou tedy poskytovatelé hypotečních úvěrů opět povinně dodržovat limity příjmového ukazatele DTI a ukazatele dluhové služby DSTI. První ukazatel, který určuje poměr dluhu k příjmu žadatele, bude nastaven na hodnotu 8,5 s tím, že u lidí mladších 36 let se zmírní na 9,5. Druhá zkratka určuje poměr celkové měsíční splátky hypotéky k čistému měsíčnímu příjmu dlužníka – ten by se měl udržet pod 45 procenty, u mladých lidí pak do 50 procent.

Zároveň každý kupující bude muset pětinu hodnoty nemovitosti zaplatit ze svého (mladší 36 let desetinu). „Na jaře kvůli těmto novým opatřením nedosáhne na hypotéky desetina lidí, kteří by za předchozích podmínek úvěr dostali,“ myslí si Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

MMF24

Další změna, která se dotkne přímo bank - tedy navýšení proticyklické kapitálové rezervy (CCyB) o půl procentního bodu na dvě procenta - vejde v účinnost až v lednu příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).