Menu Zavřít

Dopady jsou nejasné

22. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Česko přijde vstupem do unie i o část státní suverenity v oblasti daní

Evropská unie se blíží, poslední zpráva o připravenosti České republiky ke vstupu dala jasně najevo, že od roku 2004 bychom se mohli stát právoplatnými členy. Již delší dobu dochází k postupné harmonizaci našich právních předpisů s legislativou unie, a to ve všech oblastech. Česko tak přijde ve své podstatě i o část státní suverenity v oblasti daní. Harmonizace se týká především oblasti nepřímých daní, ale i v oblasti přímých daní lze očekávat změny.

Sjednocení režimů.

Co nás tedy čeká v oblasti leasingu? Zde je třeba si uvědomit, že leasing znamená vlastně pronájem, ale pokud hovoříme o finančním leasingu (neboli o dlouhodobém pronájmu hmotného majetku s následnou koupí – pojem finanční leasing není totiž v našem daňovém právu definován), jde vlastně o formu pořízení majetku. Základní rozdíl oproti pořízení majetku z vlastních zdrojů či zdrojů získaných půjčkou, případně úvěrem je, že při pořízení vozu formou finančního leasingu přechází vlastnictví až po ukončení finančního pronájmu odkupem vozu za takzvanou kupní cenu. Jednou z připravovaných změn je sjednocení daňových režimů pro všechny formy pořízení majetku včetně pořízení právě formou dlouhodobého pronájmu hmotného majetku s následnou koupí. Tato úprava by měla navázat na zákon o účetnictví, který předpokládá, že u finančního leasingu odpisuje nájemce, a nikoliv pronajímatel; půjde vlastně o uplatňování odpisů u ekonomického vlastníka.
Současná daňová úprava pronájmu dlouhodobého majetku s následnou koupí vychází z toho, že po celou dobu leasingu je vlastníkem automobilu leasingová společnost a uplatňuje si i odpisy. Nájemce zaplatí zvýšenou splátku (či nulovou splátku) a dále splácí dle splátkového kalendáře jednotlivé dílčí splátky, které zahrnují jednak částečnou úhradu pořizovací ceny vozu a jednak úhradu finančních služeb. Daňovým výdajem, který lze uplatnit v daňovém přiznání, je součet zvýšené splátky a pravidelných splátek rovnoměrně rozložený na období finančního pronájmu, ovšem pouze tehdy, pokud jsou splněny podmínky definované v § 24 odst. 4 zák. č. 586/92 Sb., o dani z příjmů (dále jen DzP). V tomto případě lze odepsat osobní automobil do nákladů za 36 měsíců.
Očekává se tedy, že specifický režim pro uplatňování daňových výdajů u finančního leasingu bude ukončen a bude podléhat obdobné úpravě jako pořízení majetku z vlastních zdrojů či zdrojů získaných půjčkou popřípadě úvěrem. Prakticky by to znamenalo, že nájemce (nikoliv pronajímatel) zařadí majetek do odpisové skupiny dle zákona a bude odpisovat po stanovenou dobu.

Vzorový vůz.

Osobní automobil je při současné platné právní úpravě zařazen do první odpisové skupiny a doba odpisování činí čtyři roky, přičemž lze odpisovat rovnoměrně dle § 31 zák. o DzP či zrychleně dle § 32 zák. o DzP a odpisy jsou daňově účinné při splnění podmínek definovaných v zákoně. U zrychleného odpisování se v prvních letech sníží daňový základ více než ke konci období, po které se odpisuje. U rovnoměrného odpisování se odpisy rovnoměrně rozloží na čtyři roky s tím, že v roce zahájení odpisování je tato částka nižší. Tento způsob je z hlediska daňové optimalizace výhodnější tehdy, pokud máte v prvních letech zvýšené celkové daňově uznatelné výdaje a na další roky plánujete nižší. Například v prvním roce odpisování lze do daňově uznatelných výdajů uplatnit při rovnoměrném odepisování 14,2 procenta a při zrychleném odepisování 25 procent z pořizovací ceny vozu.

CONTENT24

Záleží na majetku.

Obecně nelze konstatovat, zda navrhovaná úprava daňově znevýhodní pořízení majetku formou finančního leasingu v porovnání se současnou úpravou. I v současné platné úpravě dochází k případům, kdy je finanční leasing daňově méně výhodný než nákup, ať z vlastních či cizích zdrojů. Důležitou roli hraje druh pořizovaného majetku a to, ve které části zdanitelného období pořízení majetku proběhne.

Eva Hýsková Hánová, daňový poradce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).