Menu Zavřít

Domoplan postaví v Brně pět nových rezidenčních projektů v hodnotě 1,5 miliardy korun. Dohromady nabídnou přes 200 bytů

17. 6. 2021
Autor: Domoplan
  • Brno se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů a jejich vysokými cenami

  • Hlavní příčinou je pomalá výstavba domů a rostoucí realitní bublina

  • Developerská firma Domoplan nyní chystá projekty v atraktivních lokalitách Králova pole, Zábrdovic a Líšně, které nabídnou stovky dalších bytů


Pět různých projektů, jeden společný investor. V brněnských čtvrtích Královo pole, Zábrdovice a Líšeň vyrostou nové rezidenční budovy, které dohromady nabídnou více než dvě stě bytových jednotek různých dispozic. V sousedství parku v Králově poli vznikne budova Starého pivovaru, která originálně architektonicky propojí průmyslový prostor s moderně řešeným bydlením. Rezidencí Stará s bytovými domy Příční 12 a Příční 14 pokračuje developerská společnost Domoplan ve své dlouhodobé činnosti v Zábrdovicích.

Všechny projekty nabídnou moderní bydlení s důrazem na ekologii a kvalitu architektury včetně použitých materiálů. Tyto projekty doplňuje komorní rezidence Nová Líšeň, která bude stát na kraji Brna s volným přístupem k okolní přírodě. Celková výše investice do těchto projektů přesáhne částku 1,5 miliardy korun, a se stavbou by se mělo začít letos a v příštím roce.

Nová Líšeň Firma Domoplan kromě Zábrdovic chystá rezidenci i v Líšni. Foto: Domoplan

„Brno se stále mění a my máme velkou radost, že v tomto městě rozšíříme své portfolio o nové projekty. Důraz jsme kladli především na kvalitu architektonického provedení a použitých materiálů. Budoucí rezidenti získají klidné bydlení s dostatkem zeleně v klidných částech Brna s výbornou dostupností služeb i dopravy,“ říká zakladatel společnosti Domoplan Tomáš Vavřík.

Garsonka v Brně má cenu zlata

Obyvatelé Brna po nových bytech volají už dlouho. Pandemie zamávala s cenami tak, že poprvé přesáhly sedmdesát tisíc za metr i v případě bydlení daleko od centra. Podle společnosti Trikaya je běžná cena 108 400 Kč za metr čtvereční, což je zhruba o osm tisíc méně než pražský průměr. Za posledních pět let se hodnota obytné plochy v Česku zdvojnásobila, což je podle Evropské centrální banky nejrychlejší zdražení v Evropě. Ředitel společnosti Alexej Veselý připomíná, že hranice sto tisíc překročily nejdříve novostavby, ale nyní už se stávají nedostatkovým zbožím jakékoli menší byty.

V posledních letech je největší zájem o bydlení o ploše zhruba padesát metrů, tedy 2 + kk, a o garsonky. Podle zakladatele portálu Ulov Domov Martina Březiny poptávka po bydlení ve větších městech dlouhodobě převyšuje nabídku, a tak se realitní bublina nafukuje. Staví se přitom méně než v době finanční krize.

Ceny nemovitostí rostly i navzdory koronaviru. Nájem v Praze je ale nejnižší za tři roky
Přečtěte si také:

Ceny nemovitostí rostly i navzdory koronaviru. Nájem v Praze je ale nejnižší za tři roky

Ekonomové přitom očekávají další růst cen v souvislosti se zvětšujícím se potenciálem Brna, levnými hypotékami a hlavně pomalou výstavbou nových bytových komplexů. Oproti Praze má ale Brno výhodu v lépe zvládnuté hromadné dopravě, obsluhující i okolní obce, takže poptávka po bydlení se může rozšířit i mimo město samotné bez toho, aby obyvatelé okrajových částí museli řešit komplikované dojíždění či parkování v centru.

Brno chystá nový územní plán na příští rok, takže v roce 2023 by se růst cen mohl zpomalit či zastavit s přibývajícími novostavbami. Výstavbu nových domů v Česku dlouhodobě komplikuje především byrokracie, vyřízení všech povolení trvá i deset let, říká mluvčí Finepu David Jirušek.

Vše ale není tak černé, kromě společnosti Domoplan zde nabízí bydlení v luxusních novostavbách třeba i ateliér RAW v ulici Šumavská a samotné město Brno vypsalo výběrové řízení na projektanta tří set plánovaných nových bytů v Přízřenicích. Další projekty chystají developerské firmy jako Impera či Endeka.

Starý pivovar v novém kabátě

V Brně-Králově poli vyroste díky společnosti Domoplan rezidence Starý pivovar. Design projektu citlivě navazuje na architektonické pojetí budovy klášterního pivovaru. Budova se skládá ze čtyřiceti sedmi bytů různých dispozic, v krytých garážích vznikne padesát osm míst na parkování. V těsném sousedství se pak nachází příjemný park s dětským hřištěm. V blízkosti stojí několik zastávek hromadné dopravy a nádraží.

Největším z chystaných projektů je rezidence Stará, kterou developeři plánují postavit v rychle se rozvíjející čtvrti brněnských Zábrdovic. Osmipatrový dům nabídne osmdesát sedm bytů – od startovacích 1+kk až po rodinné apartmány s vlastní terasou ve vyšších podlažích bytu. Kromě bytových jednotek vzniknou v přízemí celého objektu i dva komerční prostory. K domu bude patřit i devadesát parkovacích míst a velkorysé společné prostory včetně kolárny a kočárkárny. Zajímavostí je ekologický rozměr, zelenou střechu totiž na fasádě doplní velkoobjemové květníky určené k osázení květinami, nebo třeba vlastní zeleninou.

 Ze Zábrdovic do Líšně

V Zábrdovicích postaví Domoplan i další projekty. Jen pár minut od centra města vznikne dvojice bytových domů Příční 12 a Příční 14. Dohromady obsahují více než padesát bytových jednotek včetně rozsáhlých 4+kk s lodžiemi, součástí je i šedesát míst na parkování. Samozřejmostí jsou pak zelené střechy i společné prostory pro rezidenty. „Brněnská čtvrť Zábrdovice prochází velmi dynamickým rozvojem. Naše projekty se snaží respektovat své okolí, ale zároveň přinášet do celého prostoru nové a neotřelé koncepty a nabídnout tak unikátní bydlení jen pár kroků od centra města,” přibližuje Tomáš Vavřík.

EBF24

Vykoupit, rekonstruovat, prodat. Na pořízení starších nemovitostí jsme dali už 200 milionů, říká šéf Bezrealitky Meyer
Přečtěte si také:

Vykoupit, rekonstruovat, prodat. Na pořízení starších nemovitostí jsme dali už 200 milionů, říká šéf Bezrealitky Meyer

Domoplan ale hodlá v Brně stavět i na dalších místech. Menší projekt připravuje i v městské části Líšeň. V obklopení zeleně vyroste komorní rezidence Nová Líšeň. Ta nabídne čtrnáct bytů, z nichž každý disponuje vlastní terasou nebo předzahrádkou. „Doteď jsme většinu našich projektů v Brně a okolí situovali do oblasti Zábrdovic, v budoucnu se ale hodláme zaměřit i na další lokality. Líšeň je bezpochyby jednou z nich,“ uzavírá Tomáš Vavřík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).