Menu Zavřít

Do vesmíru? Jedině v luxusu! Módní ikona Prada navrhne nový měsíční skafandr pro astronauty NASA

9. 10. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Axiom Space
  • Italská módní značka Prada oznámila, že se bude podílet na vývoji nového skafandru pro mise NASA
  • Takzvaný AxEMU má astronautům poskytnout mnohá vylepšení, což jim umožní kvalitnější a důkladnější průzkum měsíčního povrchu
  • Na vývoji bude pracovat i soukromá společnost Axiom Space, která už dříve navrhla skafandr pro misi Artemis 3

Nejstylovější v celé galaxii. I takové mají být nové skafandry americké vesmírné agentury NASA, které pro ni bude navrhovat proslulá italská módní značka Prada. Kromě ní se bude na vzhledu nových obleků pro astronauty podílet ještě soukromá vesmírná společnost Axiom Space, jež má s tímto odvětvím několikaleté zkušenosti.

„Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s Pradou na návrhu skafandru Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU). Znalosti Prady ohledně materiálů, výrobních postupů a inovativních designových konceptů povedou k vývoji mnoha pokročilých technologií. Ty pomohou zajistit nejen pohodlí astronautů na měsíčním povrchu, ale i za dalších situací,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Axiom Space Michael Suffredini.

Zkušenosti z jachtingu

Skafandr AxEMU nabídne astronautům zcela nové schopnosti, což jim má umožnit kvalitnější průzkum měsíčního povrchu. Nové vesmírné oděvy budou totiž navrženy tak, aby poskytovaly zvýšenou flexibilitu či lepší ochranu a aby zároveň dokázaly unést i specializované nástroje potřebné pro vědecký výzkum.

Sedm miliard na nový raketoplán. Americká Sierra Space ohlásila významnou investici, se svým Dream Chaserem chce do vesmíru již brzy
Přečtěte si také:

Sedm miliard na nový raketoplán. Americká Sierra Space ohlásila významnou investici, se svým Dream Chaserem chce do vesmíru již brzy

Axiom Space už se výrobě vesmírných oděvů věnuje delší dobu. Začátkem letošního roku tato společnost představila skafandr, který budou astronauti nosit na nadcházející misi Artemis 3. Oblek váží 55 kilogramů a má přinést podstatné zlepšení hlavně ženám. Mise Artemis 3 bude vůbec prvním návratem lidí na Měsíc od mise Apolla 17 v roce 1972.

Navrhování sofistikovaných oděvů se ale dlouhodobě věnuje i zmíněná Prada. Ta nedávno poskytla třeba oblečení pro závodníky v jachtařské soutěži America's Cup. „Prada má rozsáhlé zkušenosti s různými typy kompozitních tkanin a může být schopna značně technicky přispět při návrhu vnějších vrstev nového skafandru,“ řekl pro BBC profesor Jeffrey Hoffman, který se zúčastnil pěti vesmírných misí NASA.

CIF24

Miniaturní kosmická loď

Slavná italská módní značka má od nového projektu velká očekávání. „Je nám ctí být součástí této historické mise s Axiom Space. Několik desetiletí různých experimentů, vývoje špičkových technologií a rozšiřování designérského know-how se nyní uplatní při návrhu skafandru pro mise Artemis. Je to opravdová oslava síly lidské tvořivosti a inovace, která poslouží k dalšímu rozvoji naší civilizace,“ podotkl marketingový ředitel Prady Lorenzo Bertelli.

Jako z bondovky. Vědci představili plány unikátního hyperteleskopu, který bude umístěn přímo do měsíčního povrchu
Přečtěte si také:

Jako z bondovky. Vědci představili plány unikátního hyperteleskopu, který bude umístěn přímo do měsíčního povrchu

Že by američtí astronauti díky spolupráci s výše uvedenou firmou dostali blyštivé skafandry s mnoha ozdobnými vzory, na jaké jsou lidé zvyklí z běžného luxusního oblečení, se však pochopitelně očekávat nedá. „Dosažení optimálního tepelného prostředí je nesmírně zásadní vlastností. Skafandr je totiž jako miniaturní kosmická loď. Musí poskytovat tlak i kyslík a zároveň vás musí udržovat při rozumné teplotě. Skloubit všechny tyto požadavky dohromady je přitom velmi složité,“ uzavřel Hoffman.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).