Menu Zavřít

Do Plzně dorazil z Německa první vlak s českou naftou

13. 10. 2016
Autor: Mladá fronta, archiv

Do skladu státního distributora paliv Čepro v Třemošné u Plzně dorazil dnes dopoledne první vlak s českou naftou, která byla uskladněná v německém skladu zkrachovalé společnosti Viktroriagruppe. Stáčení nafty začne v pátek.

První vlak s naftou opustil sklad v bavorském Krailingu ve středu odpoledne, jeho nakládání ale začalo už v úterý. Kdy přijedou do ČR další vlaky, bude oznámeno na páteční tiskové konferenci v Třemošné.

Česko má v Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Švagr uvedl, že nafta bude do Česka vlaky převezena postupně. Celkem má být vypraveno kolem 70 vlaků. Dopravu zajistí Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr už dříve uvedl, že přeprava paliva nebude stát více než 60 milionů korun.

KL24

Sklad v létě definitivně převzal nový vlastník, společnost Krailling Oils Development. Převozu nafty zpět do ČR dříve bránila rozbitá železniční vlečka v areálu skladu. Místní firma, kterou najal nový vlastník, ji začala opravovat na konci srpna. Jednatelka Krailling Oils Development Kateřina Radostová ve středu řekla, že vlečka už byla uvedena zpět do provozu.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.


Čtěte dále:

Bionafta druhé generace: všude jinde, jen ne u nás

Zemědělci jsou blíž zelené naftě i pro živočišnou výrobu

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).