Menu Zavřít

Dcera s lepším ziskem

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

Jedna z největších českých bank oznámila minulý týden velmi solidní výsledky. Neauditovaný zisk České spořitelny vyrostl za první pololetí téměř o čtvrtinu ve srovnání s předchozím rokem. Celkem vydělala 7,21 miliardy korun. Banka dokázala na jedné straně zvýšit výnosy z poplatků (o 1,3 procenta), na druhé straně také z úroků z poskytovaných úvěrů (o 3,1 procenta). Zároveň se jí podařilo stlačit náklady. „Výsledek odráží postupné zotavování české ekonomiky z doznívající krize, které se ale projevuje velmi rozdílně v jednotlivých sektorech ekonomiky. Zatímco část firemního sektoru silně roste díky poptávce ze zahraničí, domácnosti jsou stále zasaženy pouze pomalu klesající nezaměstnaností a jsou velmi opatrné ve zvyšování spotřeby a svého zadlužení. K našim výsledkům přispěla i výrazně nižší tvorba opravných položek a důsledné řízení nákladů,“ říká Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny.
Komu se zdaleka tolik nedařilo, je mateřská společnost České spořitelny, rakouská Erste. Ta oznámila výsledky ve stejný den a investory, kteří s jejími akciemi obchodují na pražské burze, poměrně zklamala. Její zisk sice rostl o 8,6 procenta, nicméně bankovní skupina zřejmě nebude schopna splnit svůj vytyčený cíl. Za celý rok totiž předpokládá mnohem vyšší zisk a růsty úvěrů o čtyři až šest procent.
„Bylo to moc optimistické,“ přiznal šéf skupiny Andreas Treichl s tím, že banka má jasný cíl dosáhnout provozního zisku ve výši čtyř miliard eur. Erste se také v první polovině roku musela vypořádat s nekvalitními úvěry, které spravuje zejména na maďarském a rumunském trhu. Ihned po oznámení výsledků se akcie Erste propadly od více než deset korun, aby pak postupně zmírnily svůj propad a klesaly ve stejné vlně jako celý trh o méně než půl procenta. „Celkově hodnotíme zveřejněnou sadu čísel jako lehce negativní. Pozitivně hodnotíme provozní výsledek, ale dodáváme, že nebyl tažen růstem úvěrů,“ říká Tomáš Tomčány, analytik společnosti Patria Finance.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).