Menu Zavřít

Máte datovou schránku? Používejte ji, jinak hrozí pokuty

7. 3. 2018
Autor: Redakce

Pojem datová schránka v Česku dávno zdomácněl, pro řadu subjektů je její používání povinností. Přesto tisíce právnických a fyzických osob dostávají kvůli elektronickému úložišti pokuty, zejména od finanční správy v souvislosti s daňovým přiznáním.

Datová schránka je elektronické úložiště, určené k doručování dokumentů v elektronické podobě. Slouží komunikaci mezi orgány veřejné moci na straně jedné a právnickými i fyzickými osobami na straně druhé.

Pro koho je datová schránka povinnost

Povinnost založení datové schránky mají všechny orgány státní moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Úřady jsou pak povinny subjektům, které datovou schránku mají, do ní dokumenty přednostně zasílat. Pro podnikající fyzické osoby je datová schránka nepovinná. Pokud ale o její zpřístupnění požádají, předpokládá se, že ji budou využívat.

Pokuty finanční správy

Od roku 2015 platí pro všechny, kteří si nechali zpřístupnit datovou schránku, tedy včetně fyzických osob, povinnost komunikovat s finanční správou výhradně elektronicky.

Kdo tak odevzdá například daňové přiznání nebo přiznání k DPH v papírové podobě, vystavuje se riziku postihu. Už v roce 2016 finanční úřady udělily 13 tisíc pokut za nedodržení elektronické formy podání, z toho 8330 v souvislosti s daňovým přiznáním k dani z příjmů fyzických osob.


Konec papírování? 10 věcí, které vláda musí udělat, aby se Česko stalo civilizovanou zemí

 Digitalizace, ilustrační foto


V loňském roce finanční správa sankce za nevyužívání elektronických podání zmírnila. Poplatníci, kteří navzdory povinnosti podají přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přiznání k dani z nemovitých věcí jinak než elektronicky, budou nejprve vyzváni k nápravě. Pokud nezjednají nápravu, budou pokutováni.

Zároveň finanční správa aktualizovala takzvaný Seznam podání, na něž se hledí jako na podání bez vady, jsou-li učiněna jinak než elektronicky, i když měla být podána elektronicky.

U podání, která na tomto seznamu nejsou, obdrží poplatník výzvu k nápravě. U podání uvedených na seznamu se ukládá automatická pokuta 2000 korun. Pokud nedodání podání elektronicky závažně ztíží správu daně, může pokuta dosáhnout až 50 tisíc korun.

Zřízení datové schránky

Systém datových schránek spravuje ministerstvo vnitra, které pro tento účel spustilo oficiální informační web. Provozovatelem je Česká pošta. Zřízení a provozování schránky je bezplatné, stejně jako komunikace s orgány veřejné moci. Zpoplatněna je výměna dokumentů mezi soukromými subjekty.

Datová schránka občana

Fyzická osoba má nárok na zřízení schránky do 3 dnů od podání žádosti. Nemusí být přitom ani občanem České republiky, jedinou podmínkou je způsobilost k právním úkonům.


Stáhněte si žádost o zřízení datové schránky


Seznam datových schránek

V seznamu držitelů datových schránek jsou uvedeny fyzické osoby, podnikající fyzické osoby, právnické osoby a orgány veřejné moci, které mají zřízenou a zpřístupněnou datovou schránku.

Seznam držitelů datových schránek je zřízen na základě zákonného zmocnění o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů ve znění pozdějších předpisů a je součástí informačního systému datových schránek

Zapomenuté heslo

Pokud ztratíte nebo zapomenete přístupové údaje, zajděte na kterékoli kontaktní místo Czech POINT a požádejte o zneplatnění původních přístupových údajů a vystavení nových.

V případě, že máte podezření, že by se k vašim přístupovým údajům mohla dostat neoprávněná osoba, změňte heslo v nastavení datové schránky.


Osoba blízká: dá se výmluva při přestupku použít?

 Policie řeší dopravní přestupek - ilustrační foto


Poprvé je vystavení nových přístupových údajů bezplatné, za další zneplatnění přístupových údajů dříve než za 3 roky, je účtována cena.

Nové přístupové údaje jsou zasílány podle přání žadatele buď na kontaktní adresu, uvedenou žadatelem ve formuláři žádosti, nebo jsou předány žadateli formou tzv. virtuální obálky zaslané na emailovou adresu žadatele.

Provozovatel doporučuje měnit heslo každých 90 dní. Pokud si nepřejete měnit heslo každé tři měsíce, je třeba si v nastavení datové schránky nastavit neomezenou platnost hesla.

BRAND24

Dále čtěte:

Švarcsystém: tři desetiletí na hraně zákona

 Podání ruky, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).