Menu Zavřít

Čtvrtletní hospodářský růst USA zrychlil více než dvojnásobně na 2,6 procenta

28. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil, v přepočtu na celý rok dosáhl 2,6 procenta. To je více než dvojnásobek tempa v prvním čtvrtletí, kdy celoročně přepočtený růst po zpřesnění dat činil 1,2 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. K růstu přispěly jak výdaje spotřebitelů, tak výdaje firem.

Výsledek je přesně v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters. Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) ale i tak zaostává za optimistickými cíli, jichž by díky snížení daní a zmírnění regulace chtěl dosáhnout prezident Donald Trump.

Vedle spotřebitelských výdajů se o růst HDP zasloužily vyšší investice podniků do zařízení.

Druhé čtvrtletí tak potvrdilo, že horší výsledky předchozí části roku byly jen dočasné. Výsledky prvního čtvrtletí ale ministerstvo zpřesnilo z původně odhadovaných 1,4 procenta.

Za první pololetí americká ekonomika rostla tempem 1,9 procenta, takže je málo pravděpodobné, že by celoroční růst přesáhl 2,5 procenta. Trump by chtěl, aby ekonomika rostla tříprocentním tempem.

Trump v předvolební kampani sliboval hospodářský růst čtyři a více procent, zatím však jeho ekonomický program v Kongresu příliš nepokročil, poznamenala agentura AP. V květnu předložil rozpočet na příští rok, který počítá s ročním růstem HDP kolem tří procent do roku 2021. Kongres i většina ekonomů tak optimističtí nejsou, očekávají pouze slabé zlepšení současného oživení, nejslabšího od druhé světové války. Předpovídají spíše růst tempem 2,2 procenta.

„Motorem ekonomiky zůstávají spotřebitelské výdaje, příznivě ale působí i značné podnikatelské investice,“ uvedl hlavní ekonom ratingové agentury Moody's Analytics Mark Zandi. Jedinou významnější brzdou růstu byla slabší bytová výstavba.

Výdaje spotřebitelů, které se v USA na ekonomické aktivitě podílejí zhruba ze 70 procent, se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 2,8 procenta po růstu o 1,9 procenta v prvním kvartálu. Investice firem do továren a zařízení vzrostly o 5,2 procenta, bytová výstavba naopak o 6,8 procenta klesla. V prvních třech měsících letošního roku ale tento sektor vykázal nárůst o 11,1 procenta a ekonomové předpokládají, že v dalších měsících vzestup obnoví.

EBF24

Vládní Úřad pro ekonomickou analýzu (BEA) dnes také zpřesnil údaje o vývoji ekonomiky za předchozí dva roky. Růst HDP za rok 2015 upravil na 2,9 procenta z původně hlášených 2,6 procenta, růst za loňský rok pak zpřesnil na 1,5 procenta z původně oznámených 1,6 procenta. Loni si Spojené státy vedly nejhůře od krize, která skončila v roce 2009. Jak poznamenala televize CNBC, na celkovém obrázku tyto revize nic nemění a jen potvrzují, že stávající fáze oživení je dosud nejpomalejší.

Přečtěte si také:

McCain zachráncem Obamacare aneb Republikánské fiasko v Kongresu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).