Menu Zavřít

Průměrná mzda vyšplhala nad 29 tisíc. Reálně se zvýšila o 4,2 procenta

4. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29 050 korun. Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 1840 korun víc než před rokem. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o 4,2 procenta.

Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Růst byl nižší, než předpokládali analytici. Většina z nich očekávala zvýšení průměrné mzdy o víc než sedm procent. Za růstem mezd je podle ekonomů především dobrý vývoj ekonomiky a nedostatek pracovníků, což vytváří tlak na zaměstnavatele. Průměrná mzda v Česku se zvyšuje nepřetržitě od začátku roku 2014.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 25 181 korun. U mužů byl 27 486 korun a u žen 22 584 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.


Výši čisté mzdy si vypočítejte v mzdové kalkulačce:


Nejvýrazněji, o víc než desetinu stouply ve třetím čtvrtletí mzdy v ubytování, stravování a pohostinství. Průměrné výdělky tam ale zůstaly nejnižší, v průměru pod 17 400 korun. Téměř desetiprocentní byl meziroční růst v oboru zdravotní a sociální péče. Nejpomaleji, zhruba tříprocentním tempem se zvýšily mzdy v peněžnictví a pojišťovnictví a také v informačních a komunikačních činnostech. Průměr se ale v těchto oborech pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Počet zaměstnanců přepočtený na plné úvazky přesáhl čtyři miliony, zvýšil se proti loňskému třetímu čtvrtletí o dvě procenta na 4,012 milionu. Meziročně tak přibylo téměř 77 tisíc plně zaměstnaných.

Z hlediska regionů si nejvyšší průměrnou mzdu stále drží Praha, i když nárůst mezd v hlavním městě byl mezi kraji opět nejnižší. V Praze mzda stoupla o 4,8 procenta na 36 312 korun. Nejvýrazněji se zvýšila znovu v Karlovarském kraji, a to o 8,6 procenta. Tamní průměrný výdělek 25 371 korun je ale mezi kraji stejně jako v předchozích obdobích nejnižší. Průměrně pod 26 tisíc korun hrubého dostávají zaměstnanci ještě ve Zlínském kraji.

Ekonomové: Růst mezd opět zrychlí

Zpomalení růstu mezd ve třetím čtvrtletí ve srovnání s druhém čtvrtletím je podle ekonomů dočasné a v dalších čtvrtletích tempo růstu mezd opět zrychlí.

„Zásadní podíl na zvyšování mezd má velmi napjatá situace na trhu práce. Míra nezaměstnanosti prohlubuje svá minima a počet volný pracovních míst dosahuje historických maxim. Navíc ekonomika velmi silně roste a dává tím prostor pro další zvyšování odměn pro zaměstnance. Na druhou stranu je jasné, že takto vysoký nárůst mezd je dlouhodobě neudržitelný,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.


Vypočítejte si výši náhrady v mzdové kalkulačce:


V listopadu přitom podle analytika Raiffeisenbank Milana Frydrycha dále klesala míra nezaměstnanosti, což podle něj ještě více zvýší tlak na růst mezd i ve čtvrtém čtvrtletí. „Nadprůměrný růst mezd bude pokračovat i v prvním čtvrtletí příštího roku a poté mírně zpomalí díky vyšší srovnávací základně a zchlazení ekonomiky,“ uvedl.

Zpomalení růstu mezd považuje přitom hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek za přechodnou záležitost. „Již v posledním letošním čtvrtletí pravděpodobně uvidíme opětné zrychlení nad meziročních osm procent. Letošní celoroční přírůstek průměrné mzdy kolem sedmi procent bude podstatně nad růstem produktivity, což oslabuje konkurenceschopnost ekonomiky a bude při pokračujícím silném růstu mezd letos tlačit na její strukturální změny,“ uvedl.

EBF24

I podle analytika ČSOB Petra Dufka poslední čtvrtletí roku bude ve znamení opětovného zrychlení růstu mezd. „Projeví se na něm totiž od listopadu realizované navyšování platů ve veřejném sektoru a nepochybně i dále se prohlubující nedostatek zaměstnanců v podnikatelské sféře,“ uvedl.

Přečtěte si také:

Komentář: Kdo platí, ten jede. Otázka je, kam

Mzdy a platy, to nás trápí

Všichni ji chtějí, ale není pro každého. Kdo má na to pracovat z domova?

Šest hodin a polední spánek. Úlevy zaměstnancům zvýší produktivitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).