Menu Zavřít

Comey jako Snowden. Rusko by udělilo azyl exšéfovi FBI

15. 6. 2017
Autor: čtk

Rusko nepovažuje Spojené státy za nepřítele a přeje si normalizaci vztahů, což ale nezávisí pouze na Rusku. V USA se projevuje rusofobie a v amerických médiích hysterie, prohlásil dnes v televizní debatě ruský prezident Vladimir Putin. Zažertoval také, že Rusko je připraveno udělit politický azyl bývalému řediteli FBI Jamesi Comeymu, odvolanému během vyšetřování "ruské stopy" v amerických prezidentských volbách.

„Víme, že ve Spojených státech máme velice mnoho přátel (…) Ujišťuji vás, že i v Rusku je hodně lidí, kteří si velice váží úspěchů amerického lidu a doufají, že naše vztahy nakonec dospějí k normálnímu stavu,“ řekl Putin v odpovědi na dotaz svého fanouška z amerického státu Arizona. „Nezávisí to (zlepšení vztahů) pouze na nás. Vidíme, co se děje ve Spojených státech. Je to jasný příznak vyostření vnitropolitického boje. S tím nemůžeme nic dělat,“ dodal.

Putin upozornil, že bez konstruktivní spolupráce s USA nelze vyřešit konflikty v Sýrii, jinde na Blízkém východu ani na Ukrajině.


Přečtěte si více o aktuálních problémech Ruska:

Sankce nejsou hlavní problém, tvrdí Putin. Rusku prý víc škodí levný plyn

 Ruský prezident Vladimir Putin


Putin uvedl, že nezná podrobnosti konfliktu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a odvolaným ředitelem FBI, nicméně si zapamatoval, že Comey je přesvědčen o vměšování Ruska do amerických voleb, ačkoliv o tom nepředložil žádné důkazy. Poznamenal také, že sami Američané si prosazují své zájmy všude ve světě, a to i ovlivňováním myšlení lidí, čemuž jiné země nekladou odpor, protože se nechtějí s USA rozhádat. Rusko ale své názory podle Putina neskrývá a otevřeně o nich hovoří.

MMF24

Putin považuje za podivné, že odvolaný šéf FBI, který médiím poskytl svůj rozhovor s vrchním velitelem (Trumpem), se tak málo odlišuje od zběhlého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Nicméně - pokud Comey bude pronásledován - Rusko mu poskytne azyl stejně jako Snowdenovi.

Dále čtěte:

Byl jsem odvolán kvůli vyšetřování ruských aktivit, tvrdí exšéf FBI Comey

Služba v KGB byl můj cíl, řekl Putin americkému režisérovi

Velmistr Kasparov: Mafiánské Putinovo Rusko je třeba porazit hybridní válkou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).