Menu Zavřít

Co všechno lze dělat s milionem dolarů? Napříč světem za něj pořídíte luxusní byty i mafiánské vily

2. 2. 2022
Autor: Minh Dun Pham, BSK-Immobilien
  • Milion dolarů odpovídá 21,6 milionu korun. V podobě dvou a pětitisícových bankovek se taková částka nacpe do několika krabic od bot. Převedeno na nemovitosti to může být jednopokojový byt v Londýně i vila v Africe

  • Ceny luxusních nemovitostí stoupají ve všech evropských metropolích kromě Paříže

  • U nás se vloni za podobnou částku vydražila vila Radovana Krejčíře

Milion dolarů. Těžko představitelná částka. V době napsání tohoto článku odpovídá 21,6 milionu korun. V hotovosti se podobná částka dá schovat třeba do gauče. Co byste si za ni ale koupili ve světě? Tak například luxusní vilu na jakémkoliv kontinentě, případně hned několik běžných domů či bytů. Můžete koupit menší firmu.

Fantazírování o tom, co lze dělat s absurdně vysokými částkami, patří k zálibám nejen u milovníků sázení, ale třeba i Youtuberů, kteří by je jednou rádi na svých kanálech vydělávali.

Ze sociální sítě pro sdílení videí se dozvídáme například, že jihoafrická provincie Gauteng, kde se nachází i jedno z hlavních měst země Johannesburg, je domovem mnoha rekreačních a prázdninových sídel zbohatlíků z celého světa. Za milion dolarů se tam dá pořídit například dům se čtyřmi ložnicemi, čtyřmi koupelnami a pozemkem o rozloze 700 metrů čtverečních. Dále v této budově najdeme skvěle vybavenou kuchyň, osobní posilovnu, pět dalších místností a gigantický bazén. Vedle něj si lze odpočinout na terase s barem nebo se schovat do zahradní chaty. Postaráno bude i o vozový park – v garáži domu je místo pro pět aut.

Můj soused Churchill

Evropské metropole přece jen tak štědré jako JAR nejsou. Například v Londýně na 21 milionů korun vyjde byt v historické čtvrti Pimlico. To je luxusní rezidenční oblast v srdci City of Westminster, která je známá svými tichými uličkami a architekturou z 19. století. Na jižní straně čtvrť končí na břehu Temže, ze severu ji ohraničuje nádraží Victoria Station. V minulosti zde žili například Winston Churchill, po němž tu jsou pojmenovány rozsáhlé zahrady, herec Laurence Olivier nebo vynálezce tenisu na trávníku Major Walter Wingfield.

Na Mallorce plyne čas jinak, říkají Beef architekti ze Slovenska. Navrhli tam luxusní letní sídlo inspirované místní historií
Přečtěte si také:

Na Mallorce plyne čas jinak, říkají Beef architekti ze Slovenska. Navrhli tam luxusní letní sídlo inspirované místní historií

Mezi nejznámější místní stavby patří obytný blok zvaný Dolphin Square, který byl vystavěn po druhé světové válce a v němž dnes žije několik členů britského parlamentu. Dále se tu nachází několik významných kostelů a galerií včetně Tate Britain.

Na zmíněný milion dolarů tu podle CNN vyjde jednopokojový byt o rozloze 44 metrů čtverečních s novým nábytkem, umístěný ve druhém patře. Nutno každopádně podotknout, že vybavení sídla se nese ve vskutku královském duchu. I tak lze ale na tomto příkladu vidět, jak v praxi vypadá nejvyšší růst cen bytů v Británii za posledních 15 let. Loni stouply o 10,4 procenta a průměrný rodinný dům na ostrovech teď stojí 340 tisíc dolarů (7,3 milionu korun). To je absolutní rekord.

Slunci a býčím zápasům blíž

Milovníci tepla by se ale možná raději za svůj první milion odstěhovali do Španělska. V Madridu by se mohli zabydlet například v oblasti Salamanca severovýchodě od historického centra. Tato čtvrť čítá 151 tisíc obyvatel, kteří žijí na ploše 540,7 hektaru. Zdejší lidé mají jedny z nejvyšších životních nákladů v celém Madridu a jsou to také nejbohatší občané města. Jedna ze zdejších ulic, Calle de Serrano, je dokonce třetím nejdražším místem celé země. Inu, ne nadarmo zde sídlí IE Business School, která se řadí mezi nejprestižnější ekonomické univerzity světa.

V okolí se nachází několik památek na muslimskou historii Španělska – například Arabský dům. Návštěvníci dále rádi míří na prohlídku ulice Calle de Alcalá, případně na proslulé býčí zápasy do Las Ventas nebo do některého z mnoha obřích nákupních center.

Komu by se zde líbilo opravdu hodně, může se za asistence firmy Savills nastěhovat do třípokojového podkrovního apartmá s terasou, kde stále ještě probíhá rekonstrukce. Až bude hotová, tak místo nabídne plochu 120 metrů čtverečních plnou moderního minimalistického designu s petrolejově zbarvenými industriálními prvky. Jen je nutné si na to našetřit přesně milion dolarů - pořizovací cena každé jedné z dvaceti nejhodnotnějších nemovitostí v Madridu totiž v posledním roce narostla o 1,8 procenta.

Paříž má výjimku

Španělsko je krásné, ale kdo by nikdy nezatoužil po probuzení ve stínu Eiffelovy věže? Přesně to se totiž pravidelně daří rezidentům ze 17. pařížského obvodu nazvaného Batignolles-Monceaux. Luxusní čtvrť leží na pravém břehu Seiny asi 4,5 kilometru od slavné ,zvětšeniny‘ Petřínské rozhledny. Název čtvrti připomíná původní vesnici Batignolles, která dříve ležela za hranicemi Paříže, ovšem jen proto, aby ji velkoměsto nakonec pohltilo. Oblast před čtyřmi lety čítala 165 859 obyvatel, nyní sem však další a další rezidenty láká třeba Pařížský kongresový palác nebo desítky krásně zdobených kostelů.

Zájemci o bydlení v tomto přepychovém sousedství mohou zakotvit například ve pětašedesátimetrovém bytě se dvěma ložnicemi. Realitní kancelář Barnes International jim ho ráda přenechá za 922 tisíc dolarů (19,9 milionu korun), a to včetně útulného světlého nábytku a krásných výhledů na architektonické skvosty lemující ulici. Že se aktuálně může jednat o vskutku výhodný kup, dokládají čísla - ceny nemovitostí v Paříži totiž, na rozdíl od zbytku Francie, meziročně klesly.

Domov bohatých squatterů

Koho kromě Angličanů nemají Francouzi v lásce? Odpověď je jednoduchá: Němce. Neznamená to však, že by se dolarovým milionářům nežilo u jejich sousedů příjemně, ba naopak. Bohatá berlínská čtvrť Friedrichshain, která leží v bývalém východním Berlíně, dnes rozhodně na svou socialistickou minulost nevypadá. Její skromná rozloha 9,78 kilometru čtverečního je nalepená přímo na srdce města – takzvané Mitte.

Zdejší domy vznikaly okolo roku 1920, přičemž po pádu komunistického režimu si prostor rychle vydobyl postavení mladé a dynamické čtvrti. V devadesátých letech by zde ale milionové domy ale nikdo nehledal – převládaly prázdné byty nabízené na nízké nájmy. Líbilo se tu i squatterům z bývalé západní části města. Vedení metropole je však brzy vykázalo a z Friedrichshainu se stala módní čtvrť přidružená k centru lokalitou i životním stylem svých obyvatel.

Loď plná luxusních rezidencí k pronájmu i koupi. Projekt Storylines chce ze života na moři udělat dostupnější záležitost
Přečtěte si také:

Loď plná luxusních rezidencí k pronájmu i koupi. Projekt Storylines chce ze života na moři udělat dostupnější záležitost

Sídlí zde mnoho designérských či mediálních firem, včetně středoevropské centrály televize MTV. V přízemích domů se pak koncentrují stylové kluby, bary, hospůdky a vymazlené kavárny. Oblast se stala rájem umělců a studentů, nicméně s tím, jak postupují rekonstrukce jednotlivých domů, se sem začínají stěhovat i starší a bohatší lidé a obyvatelstvo čtvrti se stává pestřejším. Nové rezidenty do těchto místo láká mimo dříve jmenovaných výhod velké množství zeleně, příjemná náměstí nebo třeba vysoká koncentrace galerií a uměleckých prostorů.

Zpustlá vila a zločinci

Kdo by se chtěl k místním rezidentům přidat, rozhodně nemusí být skromným chudým malířem. K dispozici na prodej je tu například luxusní podkrovní sídlo se střešní terasou a výhledem na okolní červené střechy. BSK Immobilien deklarují, že byt s obrovskými okny a několika balkony se rozkládá na ploše 92 čtverečních metrů, a chtějí za něj ,lidových‘ 947 tisíc dolarů (20,4 milionu korun). Výměnou za tuto částku dávají jako samozřejmost moderně zařízený interiér v neutrálních barvách. S cenami investičních bytů je to ovšem v německé metropoli neveselé – v roce 2021 nabobtnaly o 9,6 procenta, což je nejvyšší přírůstek z celé Evropy.

EBF24

Pokud byste si z milionových nemovitostí v evropských metropolích snad nevybrali, můžete zkusit přesvědčit výherce aukce o vilu Radovana Krejčíře, zda by ji nechtěl přeprodat. Advokát Roman Tomek ji totiž v listopadu koupil za 21,28 milionu korun (0,99 milionu dolarů). Možností, co dělat s milionem dolarů je zkrátka mnohem víc než milion. Za takovou částku lze například opravit desítky českých bytů. Vždycky je ale lepší je nějak chytře využít než nechat na účtu, nebo dokonce ve zmíněném gauči – ať už kvůli zločincům, policistům anebo prosté inflaci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).