Menu Zavřít

Čínští miliardáři ,zchudli‘ nejvíce za posledních 24 let. Doplatili na válku i přísnou protiepidemickou politiku

11. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Superbohatí Číňané už nejsou tak movití jako loni. Jejich celkový majetek klesl na 3,5 bilionu dolarů

  • Podle žebříčku Hurun China Rich List se jedná o největší pokles za uplynulých 24 let. Nejbohatším miliardářem je i letos majitel firmy na balenou vodu Nongfu Spring Čung Šan-šan

  • Největší ztrátu zaznamenala podnikatelka Jang Chuej-jen, zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma se propadl na deváté místo

Majetek čínských superbohatých jedinců se letos propadl nejvíce za bezmála celé čtvrtstoletí. Hranici pěti miliard jüanů (16,7 miliardy korun), která je potřebná k tomu, aby tito lidé mohli být do seznamu Hurun China Rich zařazeni, se letos podařilo dosáhnout ,pouze‘ 1305 lidí, což je o 11 procent méně než loni. Celkový majetek těchto osob pak tvořil 3,5 bilionu dolarů (84,9 bilionu korun), tedy o 18 procent méně než v minulém roce.

Miliardářům se v roce 2021 dařilo. Deset nejbohatších mužů světa si za rok vydělalo dohromady 8,8 bilionu
Přečtěte si také:

Miliardářům se v roce 2021 dařilo. Deset nejbohatších mužů světa si za rok vydělalo dohromady 8,8 bilionu

Počet superbohatých, jejichž jmění dosahuje hodnoty 10 miliard jüanů (33,5 miliardy korun), pak klesl o 29 osob na šestapadesát. Méně je i dolarových miliardářů. Těch je už ,jen‘ 946. „V letošním roce došlo k největšímu poklesu v žebříčku Hurun China Rich List za posledních 24 let,“ uvádí pro CNN předseda a hlavní výzkumník výzkumné společnosti Hurun Report Rupert Hoogewerf.

Globální ekonomické vyhlídky byly letos silně ovlivněny válkou na Ukrajině a zpomalením hospodářského růstu v Číně, který zase zhoršila ultrapřísná politika nulového covidu a dlouhodobý propad v oblasti nemovitostí. Dva roky trvající regulační opatření, která zasáhla největší čínské technologické firmy, jako jsou Alibaba Group (BABA) a Tencent (TCEHY), a obavy, že vůdce Si Ťin-pching ve svém třetím funkčním období obětuje růst ideologii, zas oslabily důvěru potenciálních investorů. Což způsobilo, že se hongkongské trhy v posledních týdnech propadly.

Bezmála čtyřprocentní růst ekonomiky Číny analytiky neuklidnil. Na její pozici ,továrny světa‘ se derou další asijské země
Přečtěte si také:

Bezmála čtyřprocentní růst ekonomiky Číny analytiky neuklidnil. Na její pozici ,továrny světa‘ se derou další asijské země

Největší pokles majetku zaznamenala například podnikatelka a zároveň nejbohatší žena Asie Jang Chuej-jen stojící za společností Country Garden Holdings Co Ltd. Čínská developerka přišla meziročně o 15,7 miliardy dolarů (380,7 miliardy korun). Druhé nejobjemnější ztrátě čelil zakladatel zmíněné společnosti Tencent Ma Chuan-tcheng. Kvůli propadu o 14,6 miliardy dolarů (354,1 miliardy korun) nakonec zaujal pátou příčku.

Vynáší covid i balená voda

Na vrcholu žebříčku Hurun se už druhý rok po sobě ocitl majitel firmy na balenou vodu Nongfu Spring a farmaceutického giganta Wantai Čung Šan-šan, kterému ke jmění pomohla i pandemie koronaviru. Koneckonců, právě jeho farmaceutická společnost byla jednou z těch, jež pracovaly na očkování proti covidu-19. Meziročně vzrostl majetek podnikatele o 17 procent na 65 miliard dolarů (1,6 bilionu korun).

Hned za ním se umístil zakladatel společnosti ByteDance vlastnící sociální síť TikTok Čang I-ming, a to přesto, že jeho jmění kleslo o 28 procent na 35 miliard dolarů (848,9 miliardy korun). Třetím nejbohatším Číňanem se stal Ceng Jü-čchün, předseda představenstva bateriového gigantu CATL.

KL24

Maluje obrazy a drží se schválně v ústraní, říká o Jacku Maovi spoluzakladatel Alibaby Joe Tsai
Přečtěte si také:

Maluje obrazy a drží se schválně v ústraní, říká o Jacku Maovi spoluzakladatel Alibaby Joe Tsai

O čtyři místa se pak v žebříčku propadl zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma, který aktuálně zaujímá devátou příčku. Ještě v letech 2019 a 2020 mu přitom podle Hurun China Rich náležel pomyslný titul nejbohatšího Číňana. Na podzim roku 2020 proti sobě však podnikatel obrátil čínskou vládu, když ve svém vystoupení na šanghajské konferenci ostře kritizoval tamní regulační systém, čímž k vlastnímu impériu přitáhl pozornost úřadů. Musela být například zrušena primární veřejná nabídka akcií (IPO) finančně-technologické firmy Ant Group, což je divize Alibaby. Mělo se jednat o největší nabídku na světě.

Následně Jack Ma na několik měsíců zmizel z veřejného života. Tato skutečnost vzbudila u mnoha lidí obavy o jeho zdraví, přičemž někteří dokonce spekulovali i o jeho smrti. Úmrtí miliardáře se ale začátkem loňského roku podařilo vyvrátit, když se podnikatel objevil ve videohovoru se skupinou učitelů z čínského venkova. Z pozice šéfa Alibaby odešel výstřední Ma už v září roku 2019. Funkci po něm převzal o sedm let mladší Daniel Zhang.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).