Menu Zavřít

Úřady zasadily nejbohatšímu Číňanovi další direkt. Z jeho Ant Group udělají holding podléhající přísné státní regulaci

4. 2. 2021
Autor: CC BY-NC-SA 2.0: World Economic Forum via Flickr
  • Restrukturalizace Ant Group a její přeměna na holdingovou společnost znamená, že firma bude muset splňovat podobné kapitálové požadavky jako komerční banky  

  • Společnost je největším zprostředkovatelem plateb v zemi – její službu Alipay každý měsíc využije na 730 milionů Číňanů

  • Vedení Ant Group ani čínská centrální banka zatím záležitost nijak neokomentovaly

  • Ant Group je součástí skupiny Alibaba, patřící čínskému miliardáři Jacku Maovi

  • Ma, jehož čisté jmění časopis Forbes odhaduje na 65,6 miliardy dolarů, loni na podzim záhadně zmizel poté, co se rozhodl zkritizovat tamní komunistický režim. Znovu se na veřejnosti objevil až letos v lednu


Nejdřív jí na poslední chvíli zatrhli vstup na burzu a největší primární emisi akcií na světě v hodnotě téměř 800 miliard korun, teď pro změnu nařídili její restrukturalizaci. Čínští regulátoři se s Jackem Ma, respektive jeho finančně-technologickou skupinou Ant Group, rozhodně nemazlí. Nové nařízení mimo jiné znamená, že skupina bude podléhat daleko větší kontrole úřadů než dosud. Například už jen tím, že se na ni budou vztahovat podobné kapitálové požadavky jako na kteroukoliv banku. Zpravodajská agentura Bloomberg, která s touto informací přišla jako první, připomíná, že součástí nově vzniklého holdingu budou všechny divize Ant Group. Tedy i technologie blockchainu a služby doručování jídla.

Co konkrétně za rozhodnutím stojí, zatím ani jedna ze zúčastněných stran neřekla. Světová média však mají za to, že čínská vláda se snaží do značné míry omezit vliv tamních technologických gigantů typu Alibaba, Tencent apod., bez jejichž služeb se lidé v rámci každodenního života už nechtějí obejít. Právě ony totiž zprostředkovávají v podstatě veškerou komunikaci, nakupování na internetu, investiční příležitosti i pojištění. Současně je ale řada analytiků přesvědčena o tom, že má jít o další formu msty směřovanou přímo na majitele mateřské společnosti Alibaba Jacka Ma.

Ten loni na podzim za dosud nevyjasněných okolností zmizel z veřejného života poté, co se během vystoupení na konferenci v Šanghaji kritizoval tamní komunistický režim, respektive způsob, jakým řídí čínský bankovní systém. Objevovaly se spekulace, že by jeho absence mohla souviset se zdravotními potížemi. Tomu však věřil zřejmě jen málokdo. Daleko pravděpodobnější variantou bylo, že vláda v Pekingu už zkrátka začala mít šestapadesátiletého podnikatele za jeho neustálé výpady vůči ní po krk a dospěla k názoru, že je nejvyšší čas mu takříkajíc zatnout tipec.

18 let za klauna

Podobné praktiky nejsou v Číně ničím výjimečným. Jen o několik měsíců dříve, konkrétně v březnu 2020, potkal stejný osud jiného tamního významného podnikatele, a sice Žen Č'-čchianga. Ani Žen si tehdy neodpustil narážky na vedení země včetně samotného prezidenta Si Ťin-pchinga. Kvůli jeho nedostatečně proaktivnímu přístupu k boji proti koronaviru ho podle agentury Reuters označil za klauna.

Známý realitní magnát, který byl sám členem čínské komunistické strany, strávil v izolaci několik měsíců. Loni gv září vyšlo najevo, že byl pekingským soudem shledán vinným z toho, že zpronevěřil státní peníze, bral úplatky a dopustil se korupce. Za tyto údajné prohřešky mu byla vyměřena pokuta v přepočtu více než 14 milionů korun a udělen trest odnětí svobody na celých 18 let.

Změnu kurzu, kterou Číně po svém zvolení do funkce hlavy státu Si nadiktoval a která jej navrací k centralistickému stylu řízení se spoustou byrokracie a zákazů, v minulosti kritizoval rovněž zakladatel skupiny CEFC Jie Ťien-ming. Ta byla napojena na řadu podniků u nás v Česku včetně fotbalové Slavie, cestovky Canaria Travel či tehdejšího leteckého dopravce Travel Service.

Jie, který mimo jiné působil v roli poradce prezidenta Miloše Zemana, je nezvěstný již druhým rokem. Původně se mělo za to, že jej komunistický režim uvěznil, Zeman ale podle ČT24 vloni během své cesty po Číně novinářům řekl, že tomu tak není. Osobně se s ním prý každopádně nesetkal a jeho další osud prozatím zůstává neobjasněn.

To šestapadesátiletý Ma se na rozdíl od svého krajana na veřejnosti již objevil. Stalo se tak před zhruba dvěma týdny, kdy se, jak uvedla Reuters, spojil prostřednictvím videokonference se stovkou učitelů. Jednalo se však jen o velmi krátký výstup, který byl v ostrém kontrastu s tím, nač byl zvyklý z minulosti.

Showman, který upadl v nemilost

Před loňským zmizením se majitel internetové společnosti Alibaba, kterou založil ve svém bytě už v roce 1999, objevoval na veřejnosti se železnou pravidelností. Rád přitahoval pozornost médií svými neotřelými vystoupeními – například když si v rámci firemního večírku střihl na pódiu tanec ve stylu Michaela Jacksona. Kromě toho si ale rovněž zahrál ve filmu a byl členem poroty své vlastní talentové soutěže s názvem Afričtí hrdinové byznysu. Právě absence v jedné z jejích nových epizod dala loni na podzim vytušit, že si na něj pekingské úřady tvrdě došláply.

BRAND24

Že se zřejmě nejznámější čínský podnikatel komunistickému režimu skutečně znelíbil, dokládá rovněž informace, která prosákla na povrch teprve před několika dny. Čína totiž Jacka Ma oficiálně vyřadila ze seznamu podnikatelských lídrů země, na němž až do letošního roku pravidelně figuroval. Stalo se tak navzdory skutečnosti, že se podle magazínu Forbes stále jedná o nejbohatšího čínského byznysmena vůbec s čistým jměním dosahujícím výše 65,6 miliardy dolarů (přes 1,4 bilionu korun).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).