Menu Zavřít

Čínská invaze do zeleného Visegrádu. Gigant nakupuje ekologické elektrárny

10. 1. 2017
Autor: Ad Meskens via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Společnost China Three Gorges (CTG) investuje v odvětví obnovitelných zdrojů energie na celém světě. Letos se zaměří na projekty v Polsku. Čínské peníze skupují také české firmy.

Nákupy v Polsku mají čínskému gigantu pomoct proniknout na evropský a pak i americký trh. Podle tvrzení nejmenovaného zdroje pro agenturu AP má být na nákup firem ve Střední Evropě určen zhruba jedna miliarda amerických dolarů.

V posledních pěti letech CTG vynaložila na akvizice a budování elektráren asi 10 miliard dolarů, tedy asi 256 miliard korun. Firma nakupovala zejména vodní a větrné elektrárny v Německu, Itálii, Portugalsku a Brazílii.

Záběr čínské společnosti je skutečně globální. Loni v říjnu jí americká elektrárenská společnost Duke Energy prodala svou brazilskou divizi za 1,2 miliardy dolarů. Předloni koupila CTG asi čtvrtinový podíl v portugalském provozovateli elektrické sítě REN. Aktuálně chce kromě Evropy investovat také do budování přehrady v Laosu a stavby větrné farmy v Pákistánu.

„Pokud bude příhodná cena, můžeme uvažovat o dalších příležitostech. Ta možnost zde je,“ naznačil už loni další expanzivní plány výkonný viceprezident SGCC Čeng Pao-sen.


Přečtěte si o zelené energetice Kostariky:

Zelený úspěch: Kostarika jela téměř celý rok na obnovitelné zdroje

Hydroelektrárna v Kostarice na řece Reventazon


CTG má velké finanční možnosti. Hodnota aktiv skupiny se odhaduje na 82,8 miliard dolarů, tedy kolem dvou bilionů korun. Firma má k dispozici hotovost 2,7 miliardy dolarů.

KL24

Čínské nákupy obnovitelných zdrojů energie nejsou výjimkou ani v tuzemsku. Fond čínských investorů China CEE Fund získal koncem loňska tři české solární elektrárny z rukou americké sítě ContourGlobal. Fond s kapitálem 435 milionů amerických dolarů je zřízen a spravován čínskou státní bankou pro podporu exportu China Exim Bank. Vládní kapitál domácím investorům odklepl na české nákupy zhruba 1,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 36 miliard korun.

Čtěte také:

Cena za podporu obnovitelných zdrojů: Němci a Dánové mají nejdražší energie

České obnovitelné zdroje dostanou přes 40 miliard. Podporu schválil Brusel

Připravte energetickou koncepci bez jádra, naléhají na vládu ekologové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).