Menu Zavřít

Čína staví největší přehradu světa vytištěnou na 3D tiskárně. Její vybudování se obejde bez použití lidské síly

18. 5. 2022
Autor: Depositphotos
  • V Číně vzniká největší vodní přehrada na světě postavená výhradně pomocí 3D tisku

  • Její vybudování má mít kompletně na starost umělá inteligence

  • Stavba se navíc zcela obejde bez lidských pracovníků. Místo nich budou vytištěné bloky na místě montovat roboti


Čína je domovem nejdelší betonové stavby a současně i největší přehrady na světě. Již brzy by však k proslulým Třem soutěskám, nacházejícím se na řece Jang-c'-ťiang, mohlo přibýt další zcela unikátní vodní dílo – obří přehradní hráz postavená výhradně pomocí technologie 3D tisku.

Uvažovaná vodní elektrárna má vzniknout v oblasti Yangqu na severu Číny. Jako taková má představovat největší objekt, který byl kdy touto metodou vyroben. Na výšku bude měřit těžko představitelných 180 metrů, tedy jen nepatrně méně než zmíněné Tři soutěsky. Experti z Univerzity Čching-chua v Pekingu si od ní slibují, že vygeneruje zhruba pět miliard kilowatthodin elektřiny ročně, jež budou proudit vysokonapěťovým kabelem o délce 1,5 kilometru, který byl navržen speciálně pro přenos takzvané zelené energie.

To však není zdaleka jediná zajímavost, jež stojí za povšimnutí. Neméně pozoruhodná je též skutečnost, podle níž se na stavbě monstrózního vodního díla nebudou podílet žádní lidé. Tedy alespoň ne přímo na místě. Vše mají údajně obstarat autonomní vozidla a další stavební technika, kterou bude řídit umělá inteligence. Postačit by jí k tomu podle serveru South China Morning Post měly pouhé dva roky.

Pokud se celý záměr skutečně podaří zrealizovat, stane se v době dokončení nejvyšší stavbou na světě vyrobenou pomocí 3D tisku. Současný rekord zatím drží dvoupatrová vládní budova v Dubaji, jejíž výška dosahuje 9,5 metru.

Vše je podřízeno umělé inteligenci

Ze zkušeností stavbařů vyplývá, že chytré stroje mohou fungovat lépe než lidé, a to zejména v náročných a rizikových prostředích. Jak konkrétně si ale stavbu bez lidských pracovníků představit?

Podle realizačního týmu bude systém umělé inteligence používán k řízení velké automatizované montážní linky v Yangqu, odkud bude flotila nákladních vozidel bez řidiče přepravovat materiál do různých částí staveniště. Jakmile dorazí na místo, bude z nich postupně po částech bezobslužnými stroji vytvářena hráz. Roboti přitom budou stále komunikovat s umělou inteligencí, jež má mít celou stavbu na povel, aby ji informovali o tom, které části jsou již dokončeny.

Systém umožní práci i v nebezpečném terénu

Součinnost umělé inteligence a ,podřízených‘ robotů pomůže eliminovat vznik chyb a zároveň umožní práci i na takových místech, která by byla pro lidi nebezpečná. Úvodní fáze výstavby zbrusu nové přehrady na Tibetské náhorní plošině byly zahájeny již na konci loňského roku. Číňané si od ní slibují – pokud vše půjde podle plánu –, že by mohla posloužit jako vzor pro mnohé další stavební projekty v budoucnosti. Ačkoli se tomu totiž věří jen těžko, 1,4miliardová země se potýká s dlouhodobě klesající porodností a tím i s potenciálním nedostatkem pracovních sil. Rychlá automatizace proto představuje jednu z nejslibnějších možností, jak udržet tamní průmysl v chodu.

Postaví je na všechny čtyři. České firmy se podílí na výrobě protéz pro psy pomocí 3D tisku
Přečtěte si také:

Postaví je na všechny čtyři. České firmy se podílí na výrobě protéz pro psy pomocí 3D tisku

„Armáda stavebních robotů může vyrovnat prudký pokles manuální práce způsobený nízkou porodností,“ potvrdili autoři projektu, kteří však zároveň dodávají, že přes všechna pozitiva má technologie 3D tisku i určitá omezení. Není možné například vytisknout strukturu skládající se z různých materiálů, jako je třeba železobeton. Tedy alespoň prozatím.

Na 3D tisk spoléhá i americká armáda

Projekty, v rámci nichž se staví za pomoci 3D tisku, jsou rozesety po celé zeměkouli. Vedle zmíněné dubajské vládní budovy si takto své kasárny vybudovala například i americká armáda. Dvojice jejich objektů v Texasu představují největší 3D strukturu na území celé Severní Ameriky.

EBF24

Stavba přehrady Yangqu bez lidských pracovníků nabízí srovnání s plně automatizovanou farmou v Austrálii. Ta je používána jako testovací prostředí pro nahrazení dělníků roboty a umělou inteligencí, a mohla by se tak stát zcela průlomovým projektem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).