Menu Zavřít

Kdo chce nahradit Merkelovou? Favorit Merz pracuje pro mocný fond Blackrock

5. 11. 2018
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Friedrich Merz, který je jedním z kandidátů na šéfa CDU, je rovněž šéfem dozorčí rady německé pobočky největšího správce aktiv na světě - fondu Blackrock. Kritici mu vyčítají možný konflikt zájmů. Firma už dala najevo, že se s ním chce rozloučit. Blackrock vlastní akcie většiny koncernů zahrnutých do indexu DAX frankfurtské burzy. Radí centrálním bankám po celém světě, akciové portfolio spravuje třeba i České národní bance.

Friedrich Merz je jedním z kandidátů, který chce v prosinci nahradit v čele strany CDU Angelu Merkelovou. Politik je zároveň vlivným lobistou a podnikatelem. Od roku 2016 je šéfem dozorčí rady fondu Blackrock v Německu. Fond celkově spravuje aktiva v hodnotě 6,3 bilionů dolarů (143 bilionů korun).

Fond Blackrock výrazně ovlivňuje i německou ekonomiku, v největších koncernech, které se obchodují v rámci indexu DAX na frankfurtské burze, drží několikaprocentní podíly. Pokud by se Merz stal šéfem nejsilnější strany v Německu, nevyhnul by se nařčení ze střetu zájmů.

Samotný dvaašedesátiletý právník si tuto skutečnost příliš nepřipouští. Uvedl pouze, že v případě zvolení rezignuje na veškeré manažerské funkce a také přestane s právnickým poradenstvím. Merz prohlásil, že v případě nezvolení se do mocného fondu vrátí.

Jak uvedl týdeník Spiegel, nebude to tak snadné. Americký fond si chce zachovat tvář a Merz se do čela dozorčí rady pravděpodobně nevrátí.

Fond Blackrock je považován za „stínovou banku“, která ze zákulisí ovlivňuje světovou ekonomiku i politiku. Bankám nabízí analytický software Aladdin, radí nejmocnějším centrálním bankéřům světa. Kromě americké banky Fed i evropské ECB. Pro ČNB spravuje akciové portfolio.

EBF24

Dále čtěte:

Buffett posiluje pozici v Applu. Vlastní už 240 milionů akcií

I Buffett dělá chyby. Šest akcií, které neměl prodávat

Díky, Donalde. Zvolení Trumpa vyneslo ČNB 17 miliard

 Prezident USA Donald Trump  

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).