Menu Zavřít

ČEZ zvyšuje podíl ve firmě, která počítači ohřívá vodu

1. 11. 2018
Autor: ČEZ

Fond Inven Capital spadající pod ČEZ společně s Evropskou investiční bankou navyšují podíl v drážďanské společnosti Cloud&Heat. Ta využívá odpadní teplo z datových center a brzy by se její technologie mohla objevit i v Česku.

Novostavba bytového domu na drážďanské ulici Wallotstraße se na první pohled příliš neliší od podobných bytovek vznikajících všude v Evropě. A přesto je svým způsobem výjimečná. Za dveřmi v suterénu, kde by návštěvník očekával kotelnu, překvapivě narazí na datové centrum.

Ani to však není úplně obvyklé. Měděné trubky a kohoutky vedoucí skrz procesory naznačují, že by se o kotelnu opravdu mohlo jednat. Obojí je pravdou. Servery provozuje drážďanská společnost Cloud&Heat. Její technologie ochlazuje datové centrum vodou, která se tak zahřívá a následně slouží k ohřívání teplé vody pro obyvatele domu.

“Máme smlouvu s dodavatelem energií, kterému dodáváme teplo a za to dostáváme zaplaceno. Není to mnoho, ale teplo máme v podstatě zadarmo,” popisuje obchodní model Andreas Strech z Cloud&Heat. Firma navíc ušetří na chlazení, které by tak jako tak musela u datového centra zajistit. Náklady na provoz centra jsou tak poloviční oproti běžné technologii. Do Cloud&Heat loni na jaře vstoupil jako investor Inven Capital, fond ČEZ, který má za úkol vyhledávat nadějné inovativní firmy působící v energetice. Vedle prostředků ČEZ získal fond koncem loňského roku i 50 milionů eur od Evropské investiční banky.

Nyní svůj podíl v Cloud&Heat navyšuje v řádu jednotek milionů eur. „Firma úspěšně roste už sedmým rokem a je na nejlepší cestě stát se hegemonem v segmentu obsluhy trhu datacenter,” vysvětluje šéf Inven Capital Petr Míkovec.

Firma loni zvýšila obrat z 200 tisíc eur na 3,9 milionu a za letošek očekává až 17 milionů eur. Mezi její zákazníky patří energetická společnost Innogy nebo Commerzbank, pro kterou vybavila svou technologií bývalou budovu Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Skrze dceřinou firmu ČEZ Esco by se datová centra od Cloud&Heat mohla brzy objevit i v Česku. Podle informací Euro.cz by první zákazníkem měla být jedna z univerzit.

Z chytré energetiky čtěte více:

KL24

Zaujal ČEZ i Amazon. Výrobce chytrých termostatů Tado získal miliardu na rozvoj

Chytrý termostat firmy Tado, ilustrační foto

Dále čtěte:

Více tepla ze serverů: ČEZ investuje další miliony eur do německého startupu

Topení budoucnosti: Češi pomohou globální expanzi německé Cloud&Heat

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).