Menu Zavřít

Český AIKIT působící v oblasti robotizace a umělé inteligence si vloni dokráčel pro 133milionový obrat, věří mu v Siemensu i Škodovce

6. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: AIKIT
  • AIKIT se zabývá průmyslovou automatizací, umělou inteligencí a robotizací. Jeho služby využívají například Škoda Auto, Siemens nebo Komerční banka
  • Vloni firma dosáhla obratu 133 milionů korun, letos však plánuje zdvojnásobit svůj výkon i tým
  • V Česku vzniká podobně zaměřených startupů mnoho, získávají značné investice a expandují do světa

Umělá inteligence (AI) a roboti lidi nenahradí. Ale mohou jim ušetřit spoustu práce, a těm, kdo proniknou do možností využití automatických nástrojů, navíc vydělají slušné peníze. Mezi mimořádně úspěšné hráče v oboru průmyslové automatizace, AI a robotizace patří česká technologická společnost AIKIT. Ta vloni dosáhla obratu 133 milionů korun.

„Pro letošní rok plánujeme zvýšit výkon až dvojnásobně jak co do počtu lidí, tak i obratově. Z hlediska k naplněnosti projektů k tomu máme již nyní velmi dobře nakročeno. Vidíme na trhu příležitosti, jak uplatnit know-how týmu k řešení komplikovaných problémů. Rozšířili jsme proto i delivery a obchodní tým pro český a zahraniční trh. Zároveň se soustředíme na zlepšení organizační struktury a posílení kompetencí, abychom mohli dále růst,“ přibližuje Matěj Kult, CEO zmíněné společnosti.

Český Talsec vyvinul „bezpečnostního agenta“, který chrání naše mobily před hackery. Teď získává 25milionovou investici
Přečtěte si také:

Český Talsec vyvinul „bezpečnostního agenta“, který chrání naše mobily před hackery. Teď získává 25milionovou investici

Firma sází především na projekty s vysokou přidanou hodnotou. Právě know-how podle Kulta generuje třetinu jejího obratu. Druhou třetinu představuje projektový vývoj včetně například web3 a blockchainu, zatímco zbylou část zastává poskytování odborných kapacit. Řešení AIKITu pokrývají poměrně širokou oblast průmyslu, výroby, energetiky či bankovnictví. Právě v těchto odvětvích je využívají například Škoda Auto, Siemens nebo Komerční banka a GPE. Někteří zaměstnanci AIKITu dokonce na vysoké škole Škodovky i učí.

Jsou potřeba stovky expertů

Sofistikované využití umělé inteligence se projevuje v podobě snížení nákladů a zvýšení kvality nebo bezpečnosti. Proto chce AIKIT svůj odborný tým dále rozšiřovat, zájem má především o experty na predikci a optimalizaci provozu, finanční transakce či distribuční sítě v energetice. V současnosti pro pražskou firmu pracuje přibližně stovka lidí, kteří žijí převážně v tuzemsku. Menší tým pak sídlí v USA, přičemž mimo těchto dvou zemí společnost působí také v Portugalsku.

„V těžkých technických oborech je neustále co vylepšovat, ať už se jedná o průmyslovou výrobu, e-commerce energetiku, nebo bankovnictví. Zároveň víme, že v těchto oborech nepřináší takzvaný krabicový software odpovídající hodnotu, protože často pracuje s nekvalitními daty nebo je chybně implementován. Proto máme ve svých řadách špičkové analytiky a specialisty na strojové učení, kteří prověří kvalitu datových vstupů, a dokážou tak navrhnout optimální řešení daného problému,“vysvětluje partner společnosti Martin Kolkop.

Současně s rozšířením týmu vedení AIKITu plánuje po sedmi letech na trhu také zefektivnit svoji organizační strukturu, aby firma dokázala obstát i jako partner globálních korporací. Češi totiž v oblasti AI a podobných technologií slaví úspěch relativně často a ve světě si vydobyli zvučné jméno.

Staněk z Purple Ventures: Má-li se česká společnost někam posunout, musí bohatí namísto investic do nemovitostí dát víc peněz startupům
Přečtěte si také:

Staněk z Purple Ventures: Má-li se česká společnost někam posunout, musí bohatí namísto investic do nemovitostí dát víc peněz startupům

Důkazem budiž fakt, že AIKIT není zdaleka jedinou tuzemskou společností, které chytrý software přináší tučné zisky. Pravděpodobně nejznámější českou technologii umělé inteligence vytvořil spin-off ČVUT Rossum. Petr Baudiš, Tomáš Tunys a Tomáš Gogár sestavili nástroj AI, který na základě neuronových sítí umí číst data z faktur a dalších dokumentů a pak je sám digitalizovat.

Investory představa, že by se lidstvo jednou provždy mohlo zbavit nepříjemné práce s opisováním papírů, nadchla tak, že Rossumu během let svěřili celkem 2,5 miliardy korun. Globálnímu rozvoji této firmy napomáhá hlavně certifikované partnerství se systémem SAP, který je rozšířen po celém světě.

EBF24

Rekordní investice

Podobně slibným českým objevem může být Filuta AI, který získal asi půl roku po založení největší pre-seed investici v historii českých startupů. Investoři z N1, Czech Founders, Microsoftu a další do něj podle serveru Lupa.cz poslali 56 milionů korun. Tvůrce Filuty Filip Dvořák během své vědecké kariéry přišel na způsob, jak naučit umělou inteligenci na základě firemních dat navrhovat možná řešení problémů. A protože není zatížena lidskými emocemi a strachem, často mívá poměrně originální nápady.

„Prodej to dřív, než to máš.“ Do 5 let by se dobrý startup měl umět sám uživit, říkají Zuzana Paulovics (ČSOB) a Viktor Gřešek (Mastercard)
Přečtěte si také:

„Prodej to dřív, než to máš.“ Do 5 let by se dobrý startup měl umět sám uživit, říkají Zuzana Paulovics (ČSOB) a Viktor Gřešek (Mastercard)

Filutův investiční rekord vloni dorovnal startup E2B. Velmi zjednodušeně popsáno, jeho technologie funguje podobně jako slavný ChatGPT. Na základě jazykového modelu vytváří „AI agenty“, kteří dokážou například generovat kód, hledat informace nebo dělat grafiku. Agenti přitom běží na cloudové platformě E2B, takže aby je klient mohl přijmout mezi své spolupracovníky, nepotřebuje k tomu výkonný počítač ani složitou infrastrukturu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).