Menu Zavřít

České úřady řeší, co s rizikovými telefony Huawei. Používají je úředníci z obrany i vojáci

11. 12. 2018
Autor: CC BY SA 2.0: Kārlis Dambrāns via Flickr

Čínské mobilní telefony Huawei, jejichž prodej na základnách zakázal Pentagon, používají i čeští vojáci a úředníci ministerstva obrany.

Už letos na jaře zakázal Pentagon prodej čínských mobilních telefonů v obchodech na základnách americké armády. Jde prý o bezpečnostní riziko. Podle vyjádření Ministerstva obrany Spojených států mohou přístroje špiclovat uživatele, což může vést k vyzrazení tajných informací nebo speciálních operací.

Problém se netýká jen americké armády, technologie Huawei i ZTE používá řada aliančních ozbrojených sil včetně českého vojska. „V současné době využíváme mobilní telefony společnosti Huawei v rámci dodávky služeb GSM,“ potvrzuje Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Zároveň však neupřesnil, kolik těchto telefonů nyní resort celkově má.


Pegas volá SOS. Miliardová zakázka na vysílačky bude možná přidělena bez tendru

 Miliardovou zakázku na vysílačky ministerstvo možná přidělí bez tendru


Situaci proto začal řešit Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). „Tématem se intenzivně zabýváme a oficiální postoje spojenců bereme velmi vážně,“ reaguje Radek Holý z NÚKIB. Stejně jako ministerstvo ovšem odmítá sdělit, jaké konkrétní kroky budou následovat, aby se zabránilo případným hrozbám nebo úniku citlivých informací. „Jedná se o bezpečnostní problematiku na úrovni států “ dodává Holý.

Sama společnost Huawei dříve nařčení Pentagonu odmítla. Její telefony prý „splňují nejvyšší standardy bezpečnosti a soukromí.“

Dále čtěte:

Huawei a Honor podvádějí v testech. Výrobci smartphonů uměle zvyšují výkon

CIF24

Tendr na monitoring dronů vyhrálo česko-americké konsorcium. Firmy dostanou 5,6 milionu

Facebook sdílel data s čínskými výrobci smartphonů. Dohody s nimi nyní ukončí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).