Menu Zavřít

Česká ekonomika vzrostla o pět procent. Díky apetitu spotřebitelů

1. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Zrychlení meziročního růstu české ekonomiky ve 3. čtvrtletí tohoto roku potvrdil dnešní zpřesněný odhad statistiků a podle analytiků růst vytrvá. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupl hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o pět procent, což je nejvíce za poslední dva roky. Podle odborníků vydrží dobrá kondice hospodářství nejspíš i v posledním čtvrtletí a na začátku příštího roku.

Ekonomika ve 3. čtvrtletí zrychlila meziroční růst ze 4,7 procenta v předchozím čtvrtletí na rovných pět procent. Naposledy posílilo hospodářství výrazněji ve 3. čtvrtletí 2015, a to o 5,7 procenta. Mezičtvrtletní růst naopak zpomalil z 2,5 procenta ve 2. čtvrtletí na 0,5 procenta ve třetím. Růst byl podle ředitele měnové sekce České národní banky Tomáše Holuba zcela v souladu s prognózou centrálních bankéřů.

K růstu tuzemské ekonomiky pomohla podle ČSÚ hlavně domácí poptávka. „Na růstu domácí poptávky se podílela rostoucí spotřeba domácností a pokračující růst investičních výdajů,“ sdělili statistici. „Domácnosti těží z napnutého trhu práce. Nezaměstnanost skoro každý měsíc přepisuje historické rekordy a mzdový růst letos výrazně zrychlil,“ komentoval údaje o HDP analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

 Čtvrtletní růst českého HDP

Podle stávající prognózy ČNB dosáhne růst české ekonomiky v letošním roce 4,5 procenta a v následujících dvou letech jeho tempo zvolní. Podobný názor má i Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy. „Růst sice bude pokračovat, i když pravděpodobně ne tak rychle jako v letošním roce. Předpokládáme, že v příštím roce poroste HDP o něco přes tři procenta,“ řekl. Dodal, že česká ekonomika roste zhruba dvojnásobným tempem oproti celé Evropské unii i eurozóně.

KL24

Podle analytiků by mohl příznivý vývoj pokračovat i v příštím roce. Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je pro setrvání příznivého vývoje dobrým předpokladem, sdělil analytik ING Bank Jakub Seidler. Ve zveřejněných číslech lze podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška těžko hledat známky nějakých začínajících problémů v české ekonomice. Její výbornou kondici pravděpodobně ukáže i poslední kvartál roku a díky setrvačnosti se vydaří i vstup do roku 2018, dodal.

28 let poté. Jak se změnil život od listopadu 1989?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).