Menu Zavřít

Češi dostanou modernější bankomaty. Poplatky zvýší Visa i Mastercard

8. 2. 2018
Autor: Tomáš Novák

Kartové společnosti Visa a Mastercard zvyšují poplatky za výběr z bankomatů. Banky s vlastní sítí slibují inovace.

V tuzemsku je zastaralá a řídká síť bankomatů. Víc než v Česku je jich na obyvatele třeba i v Rumunsku. Velké banky to dlouhodobě svádějí na nízké poplatky, které si banky mezi sebou platí za využívání cizích bankomatů.

Stěžují, si že doplácejí na malé hráče, kteří mají sítě bankomatů skromné anebo vůbec žádné. Údajně proto nemohou modernizovat a chtějí poplatky zvýšit. „V situaci, jak jsou dnes nastaveny poplatky pro banky, které bankomaty nemají, musíme de facto jejich zisky subvencovat našimi náklady a tato situace není vůbec příjemná“ řekl nedávno pro týdeník Euro šéf Monety Tomáš Spurný.

Ze strany velkých bank padají dokonce i hrozby, že když kartová asociace poplatky nenavýší, zavedou velké finanční instituce za výběry ze svých bankomatů nové speciální poplatky pro cizí klienty.

Chátrající mašiny

Jejich stížnosti teď padly na úrodnou půdu. Zvýšení poplatků plánují obě hlavní kartové asociace Mastercard a Visa. „Na základě zpětné vazby finančních institucí využívajících naši platební sít jsme se rozhodli poplatky za bankomatové výběry v Česku aktualizovat“ říká opatrně Marcel Gajdoš, generální manažer společnosti Visa pro Českou republiku a Slovensko.

Už je rozhodnuto a s vyššími poplatky, které začnou platit do konce letošního roku, již menší banky počítají. „Aktuálně je tzv. servisní poplatek v průměru 12 korun z každého výběru a na letošní rok se chystá zvýšení o zhruba tři koruny, přičemž v dalších letech by poplatek mohl ještě růst“ říká Zdeněk Kovář, mluvčí Fio banky, která se zhruba 170 vlastními bankomaty patří k malým hráčům. Vyšší poplatek potvrdila i společnost MasterCard. „Zvýšení poplatku má přispět ke stabilizaci a rozvoji bankomatové sítě a následnému nárůstu konkurence i rozšíření sítě do ekonomicky méně aktivních oblastí“ říká Miroslav Lukeš, generalní ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko.

Jedná se o velký skok. Na 5125 bankomatech v Česku za tři čtvrtletí loňského roku proběhlo přes 45 milionů výběrů. Podstatná část z toho pak byla z bankomatů jiné banky, než od které mají lidé svou kartu. Finanční instituce si proto mezi sebou platí za výběry velké sumy.


Stále děravější síť: Čechy ohrožují podvodníci z Číny

Platba online je dnes zcela bezpečná


Nejvíce na zvýšení poplatku vydělají čtyři velké banky, které ovládají devadesát procent trhu: Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Moneta. Slibují proto modernizaci. „Případná úprava poplatku za použití naší bankomatové sítě kartami ostatních bank může mít za následek technologické vylepšení bankomatové sítě, podporu bezkontaktních technologií a větší dostupnost pro všechny obyvatele Česka“ slibuje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny, která je s více než 1600 bankomaty největší sítí.

Banky sázejí na jistotu. Vědí, že Češi mají své karty rádi. Podle průzkumu Visy provádějí lidé v Česku bezkontaktně 91 procent všech karetních transakcí, a jsou tak po Austrálii na druhém místě na světě.

Na změny doplatí malí hráči, jako je například Equa bank, zmíněná Fio či mBank. Shodně se ale dušují, že náklady nechtějí přenést na své klienty. „V případě, že ke zdražení dojde, existují pro nás jen dvě řešení: buď se nám vyplatí využívat sít cizích bankomatů, a pokud se nebude jednat o nepřiměřené zdražení poplatků, tak to vážný problém nepředstavuje. Druhou možností je, že se nám spíš vyplatí postavit vlastní sít bankomatů“ říká mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková. Cestou budování vlastní sítě už se vydala Kellnerova Airbank, která má 300 moderních bankomatů, kde se dá vybírat i bezkontaktně.

Tisíce nových

Bankomatová síť bude v Česku houstnout i díky aktivitě zahraničních konkurentů. Na podzim ohlásila vstup na náš trh polská firma Planet Cash, která už začala stavět první bankomaty a do konce letošního roku jich chce mít 150. Plány má však mnohem větší a potenciál vidí až na tři tisíce bankomatů. Podle lidí z oboru se to může vzhledem k současné poměrně řídké síti vyplatit.

V Česku patří bankomatové poplatky pořád k těm nižším v Evropě. V sousedním Polsku je to pouze osm korun, v Británii dokonce jen šest korun, na Slovensku pak 1,2 eura, v Německu ovšem už 2,5 eura. Podobně různorodá situace panovala donedávna v Evropě u poplatků za platby kartou a kartové společnosti poplatky musely sjednotit poté, co prohrály několik sporů s Evropskou komisí.

Čtěte také:

Android Pay je v Česku. Platby mobilem podporují mBank, Moneta a J&T

Poslední záchvěv revoluce. Banky v mobilu převrat nezpůsobí

Češi stále nepřišli na chuť mobilním platbám. Zaostáváme za Evropou

EBF24

Při placení pomocí SMS buďte opatrní

Odstřihnou Visu a MasterCard? Rusko a Čína možná propojí platební systémy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).