Menu Zavřít

Ceny v průmyslu v březnu zpomalily růst na 0,4 procenta. Přispěly k tomu koks, ropné produkty i zemědělství

21. 4. 2020
Autor: Archiv Euro

Ceny průmyslových výrobců v Česku v březnu stouply meziročně o 0,4 procenta, v únoru byl růst 1,4 procenta. Meziměsíčně ceny v průmyslu ale opět klesly, a to o půl procenta. Významně se snížily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně vyšší byly v březnu i ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky, naopak v zemědělství dál klesly.

Průmyslové ceny předznamenávají vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků. Proti loňskému březnu zdražila elektřina o 9,7 procenta. Dražší byly i potraviny, například ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa stouply o 15 procent. Zdražení se projevilo i v cenách nábytku a výrobků zpracovatelského průmyslu a v cenách dopravních prostředků. Naopak významně se snížily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Klesly i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, dřeva, papíru a tisku a těžby a dobývání.

Celkově budou ceny v průmyslu v dalších měsících podle analytika ČSOB Petra Dufka klesat proto, že se ještě nevyčerpal vliv levnějších pohonných hmot. "V každém případě jsou i dnes zveřejněné ceny výrobců jasným signálem snižujících se inflačních tlaků v české ekonomice a tak i důvodem, proč u spotřebitelské inflace můžeme počítat s jejím rychlým ústupem," uvedl.

Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky nelze vyloučit u průmyslových cen v nejbližších měsících ani deflaci, tedy jejich pokles. Důvodem by mohl být vývoj cen ropy. "Současně bude útlum ekonomické aktivity nutit výrobce tlačit své marže co nejníže, aby uplatnili své zboží na trhu s nedostatečnou poptávkou. Klesají i ceny výrobců u našich hlavních obchodních partnerů. Proto očekáváme, že ceny ve výrobní sféře budou v letošním roce v průměru zhruba stagnovat," uvedl.

Ceny zemědělských výrobců klesají v meziročním srovnání od listopadu loňského roku. V březnu byly meziročně nižší 4,2 procenta, v únoru to byl pokles o 3,8 procenta. V rostlinné výrobě se ceny snížily o 11 procent, například zelenina zlevnila o téměř 30 procent, obiloviny o více než deset procent a brambory o devět procent. Naopak ovoce o 48 procent zdražilo. V živočišné výrobě byly v březnu ceny meziročně vyšší o 4,8 procenta, zdražila například vejce. Naopak nižší byly ceny mléka a skotu. Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 0,2 procenta.

MMF24

Ceny stavebních prací se v březnu podle odhadů statistiků zvýšily meziročně o čtyři procenta, v únoru to bylo o 4,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky zrychlily meziroční růst na 2,8 procenta z únorových 2,4 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).