Menu Zavřít

Ceny nemovitostí narazily na strop. Zdražování domů a bytů se podle makléřů zpomaluje

16. 11. 2021
Autor: Depositphotos
  • Tempo růstu cen domů a bytů by se podle odborníků mělo zmírnit, ačkoli poptávka po bydlení je stále velká

  • Lidé se však vzdávají sídel v metropolitních oblastech, a tak roste zájem o byty po celé ČR

  • Nejrychleji zatím stoupají ceny ve dříve velmi levných regionech, naopak v Praze a Brně se hodnota nemovitostí ustaluje


Ceny bydlení naráží na svůj strop. Český průměr částky, kterou si prodejci za nemovitosti říkají, sice stále roste (ve druhé polovině roku 2021 dokonce ještě rychlejším meziročním tempem než v prvním pololetí), ale už není příliš kam stoupat. Mnoho domácností se totiž dostává na limit toho, co jsou schopny a ochotny za bydlení zaplatit, jak vyplývá z průzkumu realitní skupiny EHS.


TIP: Znáte skutečnou hodnotu své nemovitosti? Vše o odhadu ceny nemovitosti + online kalkulačka.


Její analýza dále uvádí, že poptávka po nemovitostech se začíná přesouvat z nejdražších metropolitních oblastí do všech krajů České republiky. Zájem o nájmy je nadále nadprůměrný a ve srovnání s létem až dvojnásobný, přesto i ceny podnájmu nadále rostou jen mírně.

Skandinávie kousek od Prahy. Společnost Domoplan postaví v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi sídliště v severském stylu
Přečtěte si také:

Skandinávie kousek od Prahy. Společnost Domoplan postaví v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi sídliště v severském stylu

Důvodů zvyšování cen je hned několik – v části krajů za to může organická poptávka po usídlení, jinde do nemovitostí ve velkém investují fondy nebo jednotlivci, kteří si chtějí pojistit své úspory, případně pořídit si dům na rekreaci. O stovky tisíc zvedají cenu i rekonstrukce, které se prodražují kvůli nedostatku stavebního materiálu. U rodinných domů padly rekordy v cenách za metr čtvereční v osmi krajích ze čtrnácti, v případě bytů pak ve 12 krajích. Tempo růstu cen se u rodinných domů za poslední tři měsíce zvýšilo z 15 na 22 procent, u bytů pak na třiadvacet procent oproti letním šestnácti.

Poslední rekordy?

Nejdražší jsou aktuálně nepřekvapivě obydlí v Praze. U rodinných domů v hlavním místě je průměrná cena za metr čtvereční 106,4 tisíce korun, v případě bytu je to pak 112,8 tisíce. Ke skokovému zdražení došlo analogicky se zhoršenou pandemickou situací na podzim loňského roku a na jaře toho letošního. Nyní tu však trh prokazatelně narazil na svůj strop.

Poptávka se z metropole přesouvá do Středočeského kraje a dál. Naopak za pražské rodinné domy, jejichž majitelé je díky rostoucím cenám ve větší míře začali nabízet do prodeje, se výrazně připlácelo. Průměrná cena vystřelila na 106,5 tisíce korun za metr čtvereční při skoro šestiprocetním růstu zájmu.

Nejdražší bydlení je tradičně v hlavním městě. Zdroj: Bezrealitky a Maxima Reality Nejdražší bydlení je tradičně v hlavním městě. Zdroj: Bezrealitky a Maxima Reality

Nový rekord v cenách bytů má Brno – prostory se zde poprvé v průměru prodávají za více než 80 tisíc korun, tedy za sumu, kterou stál pražský byt na začátku roku 2019. Naopak v Jihomoravském kraji klesla cena za prodej rodinných domů, metr čtvereční tam vyjde téměř o polovinu levněji než v brněnském bytě. Lidé se proto na jihu Moravy stěhují do méně atraktivních spádových lokalit s delší dobou dojíždění. Zdejší levné domy jsou často ve špatném stavu, ale i tak nabídek ubývá.

„Stále platí, že v současnosti je nejlepší příležitost pro prodej rodinného domu za posledních dvacet let,“ uvádí Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality, jež spadá do portfolia skupiny EHS. „To na trh přineslo celou řadu nových nemovitostí v zajímavých lokalitách, které vyhledávaly především městské domácnosti jako alternativu k drahým bytům v centrech a širším městě. Týkalo se to jak poměrně nových staveb, tak starších domů před generální rekonstrukcí v podstatě po celém Česku,“ dodává.

Také za pořízení vlastního bytu zaplatí nejvíc lidé žijící v Praze. Zdroj: Bezrealitky a Maxima Reality Také za pořízení vlastního bytu zaplatí nejvíc lidé žijící v Praze. Zdroj: Bezrealitky a Maxima Reality

Zásadní milník za sebou mají i byty ve středočeských městech. Ty se poprvé v průměru dostaly nad 70 tisíc korun za metr při meziročním tempu růstu cen 21,2 procenta. Důvodem je především silná poptávka domácností, které chtějí opustit Prahu a vyměnit delší dojezdovou dobu za nižší cenu nemovitosti. To platí i pro rodinné domy dále od města, které mají ještě příznivou cenovou hladinu – ty se nyní ve Středočeském kraji prodávají za 60 tisíc za metr čtvereční.

Stěhování na venkov

Naopak dlouhodobě nejlevnější nemovitosti se nacházejí na Vysočině, kde cena za metr čtvereční při prodeji domu dokonce klesla, a to jak oproti loňskému roku, tak i ve srovnáním s druhým letošním čtvrtletím. Aktuálně se zde metr v rodinném domě dá koupit přibližně za 24 a půl tisíce korun. Byty jsou pak přece jen dražší a stojí 51,6 tisíc korun za metr. Za bydlení v paneláku zaplatí nejméně lidé v Ústeckém kraji.

Celorepublikový průměr je pak bezmála 48 tisíc korun za metr v domě a 85 tisíc korun v bytě. Oproti létu zůstala cenová hladina téměř nezměněna, pouze u domů lehce stoupla. Nicméně ani extrémně levné regiony dlouho levné nezůstanou. Právě tam totiž ceny stoupají nejstrměji, což lze vidět na příkladu zmíněné Vysočiny a Ústeckého kraje, které zažívají shodné 36procentní zdražování domů. Poptávka rezidentů i investorů tlačí na ceny i v Karlovarském, Libereckém a Moravskoslezském kraji, a to tempem, které se pohybuje kolem 40 procent.

Bydlení zdražuje dál. Byt v Brně už stojí stejně jako v Praze, nejžádanější lokalitou je Cejl
Přečtěte si také:

Bydlení zdražuje dál. Byt v Brně už stojí stejně jako v Praze, nejžádanější lokalitou je Cejl

To by ale mělo postupně přestat v celém Česku. Dosáhnout na hypotéku je rok od roku těžší, a proto si zájemci o koupi obydlí vybírají mnohem pečlivěji. Nejen proto se u nejdražších nemovitostí prodlužuje doba, kterou stráví v nabídce realitních kanceláří.

„A hlavní signál, že se začíná v některých případech narážet na cenový strop, již přišel – dva kvartály po sobě se u bytů nemění celorepublikový cenový průměr,“ všímá si Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „To ukazuje, že se v levnějších krajích prodalo více nemovitostí, v těch dražších naopak méně. Například z Prahy začíná mizet stále větší část poptávky domácností střední třídy, jejichž zájem se nyní kromě středních Čech přesouvá do Plzně, Hradce Králové nebo Liberce,“ doplňuje.

Nájmy stoupají dál

Poměrně výrazná změna se ve třetím kvartálu odehrála u bydlení nájemního. Tam se ceny ještě neustálily, a tak dál mírně stoupají. V červenci a srpnu se zdvojnásobil počet lidí, kteří hledali podnájem. Jen za srpen se objevilo přes 81 tisíc poptávek po bytech. V září pak toto číslo opět o devět tisíc kleslo, ale i tak je to řádově víc než v první polovině roku, kdy se průměrný počet zájemců o bydlení pohyboval okolo 45 tisíc za měsíc. Celkově letos zatím hledalo podnájem téměř 210 tisíc lidí.

Přesto průměrné ceny nájmů zatím rostly jen nepatrně a počet uzavřených nájemních transakcí byl mírně nižší než před prázdninami. V Praze se tak nájmy ustálily na částce 272 korun za pronajatý metr čtvereční bytu, což je tříprocentní růst oproti minulému kvartálu. V Brně pak cena nájmu za byt vyrostla o čtyři procenta na 247 korun za metr čtvereční.

Praha vládne též cenám v nájemním bydlení. Zdroj Bezrealitky a Maxima Reality

Dá se očekávat, že ceny i poptávka skokově vzrostou v následujících dvou kvartálech. Důvodem jsou především změny na poli hypotečních úvěrů, které pro desítky tisíc domácností znamenají odložení nebo přehodnocení jejich snu o investici do vlastní nemovitosti.

„Očekávám, že konec roku se bude vyznačovat rychle rostoucí cenou nájmů v Praze a Brně. Ceny nájemního bydlení budou hnát nejen méně dostupné hypotéky, ale také inflace a rostoucí ceny energií. A přestože bytů k dispozici je i díky slabému turismu stále relativní dostatek, můžeme se opět brzy dostat do situace, kdy je jeden byt průměrně poptáván několika desítkami zájemců,“ zakončuje Meyer.

EBF24

Průměrné ceny za m2 – Q3 2021 Rodinný dům Byt Nájem
Hlavní město Praha 106 401 Kč 112 756 Kč 272 Kč
Středočeský kraj 59 650 Kč 71 233 Kč 211 Kč
Jihočeský kraj 36 533 Kč 50 353 Kč 182 Kč
Plzeňský kraj 30 594 Kč 52 223 Kč 190 Kč
Karlovarský kraj 44 526 Kč 48 461 Kč 155 Kč
Ústecký kraj 31 693 Kč 29 193 Kč 156 Kč
Liberecký kraj 42 491 Kč 54 741 Kč 187 Kč
Královéhradecký kraj 31 447 Kč 58 358 Kč 198 Kč
Pardubický kraj 34 430 Kč 59 730 Kč 185 Kč
Olomoucký kraj 35 724 Kč 54 105 Kč 185 Kč
Jihomoravský kraj 42 840 Kč 82 880 Kč 247 Kč
Zlínský kraj 32 687 Kč 47 568 Kč 177 Kč
Vysočina 24 468 Kč 51 643 Kč 163 Kč
Moravskoslezský kraj 29 146 Kč 39 545 Kč 158 Kč

Zdroj: Bezrealitky a Maxima Reality

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).