Menu Zavřít

Cena za podporu obnovitelných zdrojů: Němci a Dánové mají nejdražší energie

4. 1. 2017
Autor: Blažek Tomáš

Země, které nejvýrazněji tlačí na zavedení obnovitelných zdrojů energií do energetického mixu, platí za elektřinu nejvíc. Vyplývá to ze studie polské společnosti PGE.

Podpora ekologické produkce elektřiny stojí nemalé prostředky zejména koncové uživatele a je jen na nás, abychom si vybrali nejvýhodnějšího poskytovatele elektřiny. Zatímco velkoobchodní ceny elektřiny v Německu a Dánsku patří k nejnižším v Evropě, ceny pro spotřebitele patří naopak k nejvyšším.

Zatímco Čech platí podle posledních dostupných údajů za MWh elektřiny 3475,7 koruny a Polák 3567,7 koruny, Němec platí za stejný objem 7950,6 koruny a Dán až 8269,4 koruny. Velkoobchodní ceny v těchto zemích jsou přitom o zhruba třetinu nižší než v Česku.

Výběr cen elektřiny pro koncového uživatele (cena je vedena v korunách za 1 MWh)
Česko - 3475,7
Polsko - 3567,7
Německo - 7950,6
Dánsko - 8269,4
Slovensko – 3812,9
Maďarsko - 2985,3
Švédsko – 5069,5
Litva – 3297,9
Lotyšsko – 4358,4
Estonsko – 3236,6
Finsko – 4125,5

Důvodem je, že velkoobchodní ceny nemají výrazný vliv na ceny pro konečné spotřebitele. „Diverzifikace cen elektřiny pro maloodběratele v Evropské unii závisí nejen od úrovně velkoobchodní ceny elektřiny. Významný vliv na konečnou cenu elektřiny má fiskální systém, mechanismy regulace a podpůrných systémů v každém členském státě,“ vysvětluje tým analytiků polské elektrárenské společnosti Polska Grupa Energetyczna (PGE).

Výpočty analýzy ukazují, že v první polovině roku 2016 představovaly dodatečné poplatky za elektřinu v Evropské unii až 29 procent. V Dánsku a Německu představují náklady na daně a poplatky větší částku než náklady na samotný nákup a distribuci elektřiny.

Ve většině jiných zemí jsou nadbytečné poplatky regulovány zákonem. Limitován je také objem elektřiny, která může být vyrobena obnovitelnými zdroji. Německo a Dánsko objem nikterak nelimituje a tak dochází k dotačnímu a kompenzačnímu prodražování vyrobené elektřiny.

MMF24


Čtěte také:

===== České obnovitelné zdroje dostanou přes 40 miliard. Podporu schválil Brusel

Policejní tým vyšetřující solární podvody zanikl. Bez jediného výstupu

Připravte energetickou koncepci bez jádra, naléhají na vládu ekologové

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).