Menu Zavřít

Fúze a akvizice roku 2017: čekání na velkou rybu

27. 12. 2017
Autor: Škoda Transportation

Letos změnilo majitele okolo dvou stovek významných společností. Mimořádně živo bylo ve zdravotnictví a farmacii, málo se prodávaly výrobní podniky.

Bude to slabší rok, co se firemních fúzí a akvizic týče. Nevalné skóre aspoň na poslední chvíli vylepšují velké transakce, jakou je v listopadu oznámený prodej plzeňské Škody Transportation do rukou skupiny PPF byznysmena Petra Kellnera. O dalších velkých obchodech se zatím jen spekuluje a podepisovat se budou zřejmě až v příštím roce.

Podle poradenské firmy EY se prodá okolo 200 významnějších firem. Bude to tedy rozhodně méně než rekordních 288 transakcí z loňského roku. Úbytek je zřejmý hlavně v případě velkých akvizic od 100 milionů eur výše. „Rok 2016 byl výjimečný uzavřením několika transakcí v řádu miliard eur, což byl případ PointParku Properties, Plzeňského Prazdroje a EPInfrastructure. Takové transakce v tomto roce chybějí,“ říká Josef Sklenák z poradenské společnosti KPMG ČR.

Navzdory absenci velkých obchodů by nebylo fér odsoudit letošní dění v oboru firemních prodejů jako nudnou záležitost. Mimořádně živo bylo v oboru zdravotnických služeb, zásadní transakce se odehrály také v maloobchodě, IT, vodárenství a zelené energetice. Nemluvě o sektoru komerčních nemovitostí, kde objem zaznamenaných transakcí na českém trhu letos přesáhne tři miliardy eur.

Na vlnách optimismu

Doba firemním prodejům přeje. Ekonomika je na vrcholu růstového cyklu, všeobecný optimismus táhne spotřebu domácností i firemní investiční aktivitu vzhůru. Bankovní úvěry jsou mimořádně levné a snadno dostupné. Stejně tak se rostoucí popularitě těší financování firemní expanze prostřednictvím emise dluhopisů.

„Ochota financovat vysoce rizikové projekty je pro mě neuvěřitelná. Často se jedná o vysoce rizikovou investici do předlužené společnosti. Ceny na poli fúzí a akvizic jsou obecně také velmi vysoké, jejich očekávaná návratnost mnohdy překračuje 15 let,“ poznamenal bývalý šéf oddělení fúzí a akvizic v EY Petr Kříž, který dnes vede investiční tým majitele společnosti Vafo Praha Pavla Boušky.

Případy, kdy je nepříliš známá firma prodána za miliardové sumy, přibývají. Tak například: Kdo z vás zná společnost Moravia IT? Brněnskou překladatelskou firmu koupil v říjnu britský konkurent RWS Holding za 320 milionů dolarů, tedy za téměř sedm miliard korun. Zbohatla na tom hlavně investiční skupina Clarion Capital Partners, která firmu Moravia IT koupila 0 mnoho výhodněji na počátku roku 2015.


Praha jako nové Silicon Valley. Tvůrce hry World of Tanks má v Česku velké plány

Zakladatel studia Wargaming Viktor Kislyi


Cenová očekávání prodávajících majitelů firem jsou často vysoká a většinu zájemců již dnes odrazují. Přesto se často najde odvážlivec, který na cenový požadavek odcházejícího majitele přistoupí. „To, že to většinou byl někdo, kdo rozhodoval o svěřených penězích, a nikoli o vlastních, je jiná věc, ale to prodávajícímu vadit nemusí,“ dodává Kříž. V současné optimistické vlně chtějí nakupovat téměř všichni - čeští miliardáři, úspěšní domácí průmyslníci, strategičtí i finanční investoři ze západní Evropy a ze Spojených států a mnozí další. Podle zkušeností nového šéfa oddělení fúzí a akvizic v EY Štěpána Fliegera se zdá, že po dvou letech zvýšeného zájmu opadá zájem investorů z Číny.

Co se týká středních firem, prodej je často tažen potížemi s předáním rodinných podniků nástupcům otců-zakladatelů.
„Zajímavá situace, se kterou jsme se v poslední době setkali několikrát, je generační obměna ne v Česku, ale v zahraničních firmách, které spoluzakládaly společnosti v Česku. Čeští spolumajitelé těžko nacházejí společnou řeč s nástupci svých dlouholetých zahraničních partnerů a chtějí jejich podíly vykoupit,“ zmínil associate director společnosti Patria Corporate Finance Vladimír Vostrikov.

Zdraví je na prvním místě

Pokud máme ukázat na jeden obor, kde bylo letos opravdu živo, tak je to zdravotnictví. S ohledem na stárnutí populace a dlouhodobě rostoucí výdaje - veřejné i soukromé - na zdravotní péči se tento obor jeví jako sázka na jistotu. Stále více českých byznysmenů do zdravotního sektoru expanduje, další investice přicházejí ze zahraničí.

Nováčkem v oboru zdravotní péče je aktivní investor z Olomouce Pavel Hubáček. Jeho holding Unicapital v dubnu koupil 70procentní podíl ve firmě Alzheimercentrum, pod kterou spadá osm specializovaných zdravotních zařízení v Česku a jedno ve slovenských Piešťanech. Na počátku října Hubáček dokoupil zbývajících 30 procent.

Nakupovala také Penta, která v březnu oznámila kapitálový vstup do skupiny Nemos Group. Jedná se o provozovatele nemocnic v Sokolově, Ostrově, Sušici, polikliniky v Karlových Varech a sítě soukromých ambulancí. Rodinný investiční fond bývalého spoluvlastníka České gumárenské Tomáše Němce převzal majoritu v brněnském výrobci laboratorní techniky BioVendor a později přikoupil podobně zaměřenou firmu v Belgii.


Kellner sází na sběr dat. Investoval do maďarského startupu Barion

Petr Kellner


Různí investoři s oblibou skupují lékárny či zdravotní kliniky a spojují se do větších skupin. Velmi aktivní je na tomto poli holding EUC, za kterým stojí maltský Tuffieh Funds vedený Janem Blaškem. EUC během krátké doby ovládl dvě nemocnice (ve Zlíně a Frýdlantu), 12 ambulancí, 12 lékáren a devět laboratoří. Na financování expanze vydala firma v listopadu emisi dluhopisů v objemu 1,4 miliardy korun, po kterých se na trhu jen zaprášilo.

Za největší letošní transakcí stál švýcarský Unilabs, který neváhal investovat zhruba deset miliard korun do sítě laboratoří v Česku, Polsku a na Slovensku. Ta u nás působí pod názvem AeskuLab, v ostatních zemích regionu jako Alpha Medical. Strategický investor s celoevropským záběrem zde v dubnu v roli vlastníka nahradil finančního investora - private equity fond ze skupiny Mid Europa Partners.

Další transakce mohou brzy následovat. Město Rumburk nabízí zájemcům zadluženou Lužickou nemocnici, se kterou si už neví rady. Lukrativnějším soustem pro investory však bude pražská Nemocnice Na Františku. Městská část Praha 1 hledá partnera, který by ztrátovou nemocnici provozoval po dobu 35 let.

Okna expanze otevřená

Největší čeští investoři se spíše než doma rozhlížejí po zahraničních trzích. Příkladem může být Karel Komárek, který se v posledních dvanácti měsících zaměřil na zvýšení podílů v řecké loterijní společnosti OPAP a v Casinos Austria. Na domácím trhu prostřednictvím společnosti Sazka na jaře koupil menšího konkurenta, firmu Fortuna sázky.

Šéf a hlavní akcionář holdingu EPH Daniel Křetínský letos nakupoval hlavně v západní Evropě. Nejprve pořídil dvě velké paroplynové elektrárny v Británii, což vyšlo na 9,5 miliardy korun. Na počátku listopadu převzal, tentokrát za symbolickou částku, 750megawattovou černouhelnou elektrárnu Mehrum u německého Hannoveru.


EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

Daniel Křetínský


Do světa vyrazil také fond Hartenberg spravující peníze nastupujícího premiéra Andreje Babiše. Fond vedený Jozefem Janovem letos zakoupil do svého portfolia reprodukční kliniku v irském městě Galway a poloviční podíly v leteckých opravnách v Polsku a Slovinsku. Za hranicemi nakupoval také hlavní Babišův holding Agrofert, který v říjnu převzal polskou chemičku Petrochemia-Blachownia.

Ne všichni z nejbohatších Čechů však loví přednostně v zahraničí, což je patrné třeba z vývoje okolo plzeňské Škody Transportation. Krátce poté, co nevyšel prodej čínské CRRC ani miliardáři Danielu Křetínskému, nastoupil na jejich místo nejbohatší Čech Petr Kellner. Ten se s okruhem stávajících akcionářů dohodl a v závěru listopadu s nimi podepsal kupní smlouvu. Transakce zatím čeká na razítko od antimonopolního úřadu.

Televize jako strategická zbraň

Jméno Petra Kellnera se objevuje i mezi možnými zájemci o televizní stanici Nova, i když hlavními jsou podle zpráv médií česko-slovenská investiční skupina Penta a čínská CEFC. Problém je, že americký koncern Time Warner chce prodat celé portfolio CME včetně televizí na Slovensku, v Bulharsku a Rumunsku, což znamená vyšší nákladnost celé transakce. Kupujícím tak nejspíš bude širší konsorcium českých a slovenských byznysmenů doplněné o CEFC.

Vlastnit televizní stanici, to znamená mít vliv. Komerční televize svým informováním o politické situaci rozhodují o náladách ve společnosti (třeba v citlivé otázce migrace) a vzestupu či pádu popularity čelných politiků. Právě otázka názorové linie stála za odchodem švédské mediální skupiny MTG z české televize Prima na počátku letošního roku.

Spolupráce mezi MTG a českým byznysmenem Ivanem Zachem, který vlastnil druhou polovinu FTV Prima Holdingu, drhla již delší dobu. Řešením byl odkup podílu Švédů za více než tři miliardy korun, na který se složil Zach spolu s podnikatelem Vladimírem Komárem.

Vedle médií se v poslední době mění vlastnické poměry také v sektoru knižních vydavatelství. Lídra trhu Euromedia Group v březnu koupilo sdružení tří investorů - Jakuba Havrlanta, Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. O půl roku později přikoupili ještě řetězec 26 knihkupectví Neoluxor.

Bude to smršť

Výhled do příštího roku vypadá velmi nadějně. Vedle výše zmíněného příkladu TV Nova kolují po trhu informace o chystaném prodeji prodejce letenek Kiwi.com, finančního ústavu Equa bank, výrobce léčiv Zentiva či o prodeji podílu Zbyňka Frolíka ve výrobci zdravotnické techniky Linet. Plus další překvapení, o kterých dnes nemáme ani tušení.

Český startup Kiwi.com, původně známý jako SkyPicker, má dnes poměrně složitou vlastnickou strukturu. Kromě zakladatele firmy Olivera Dlouhého zde má podíl Jiří Hlavenka, Ondřej Tomek a další místní investoři; údajně je mezi nimi i bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Současní vlastníci doufají, že Kiwi.com prodají nejméně za deset miliard korun. Firemní výsledky sice k tak vysoké ceně neopravňují, nicméně při současné situaci na trhu se může nadšenec s podobným balíkem peněz objevit.


Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý


Reálně vypadá také prodej malé Equa bank, kterou dnes vlastní britští AnaCap Financial Partners. Jak tomu v případě fondů soukromého kapitálu bývá, po šesti letech je nejvyšší čas začít hledat kupce a investici uzavřít. Případně, jak se v oboru říká, „vykešovat“.

Informace o připravovaných obchodech naznačují, že mnozí - finanční investoři i někteří zakladatelé firem - zkusí své podniky výhodně prodat. Dříve, než se objeví náznaky ekonomického zpomalení či recese.

Deset transakcí roku

Výběr firemních prodejů, které jsou významné nejen výší kupní ceny (bez nemovitostních transakcí)

1/ Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera kupuje za zhruba deset miliard korun výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation.

2/ Investiční skupina R2G, za kterou stojí čeští byznysmeni Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš, skoupila 88,5 procenta akcií znojemské textilky Pegas Nonwovens; nákup akcií vyšel na 7,8 miliardy korun.

3/ Čeští byznysmeni Ivan Zach a Vladimír Komár v lednu koupili za 3,2 miliardy korun poloviční podíl v TV Prima, který do té doby držela švédská mediální skupina MTG.

4/ Letecká společnost Travel Service, za kterou stojí český Unimex Group a čínská CEFC, podle smlouvy uzavřené v říjnu ovládne České aerolinie. Po necelých pěti letech se tak z ČSA stahuje Korean Air.

5/ Britský RWS Holding za 320 milionů dolarů (sedm miliard korun) koupil českou překladatelskou firmu Moravia IT. Na straně prodávajících byla investiční skupina Clarion Capital Partners a spoluzakladatelka firmy Kateřina Janků.

6/ Švýcarský Unilabs, evropský lídr v oblasti diagnostických služeb, v dubnu dokončil akvizici české společnosti AeskuLab a skupiny Alpha Medical působící na Slovensku a v Polsku. Prodávajícím byl private equity fond ze skupiny Mid Europa Partners, hodnota celé transakce je odhadována až na deset miliard korun.

7/ Španělská FCC Aqualia po čtyřech letech koupila nazpět balík 49 procent akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava, jež v mezidobí vlastnil japonský koncern Mitsui. Kupní cena dosáhla 2,4 miliardy korun.

8/ Města a obce z Ústeckého a Libereckého kraje odkoupí za 1,94 miliardy korun podíl 50,1 procenta v Severočeských vodovodech a kanalizacích, který dosud vlastnila francouzská Veolia; převod podílu se odehraje k počátku roku 2019.

9/ Podnikatelé Jiří Fast a Jan Chrenko koupili rozsáhlou fotovoltaickou elektrárnu v areálu brněnského letiště. Kupní cena za 21 megawattů výkonu dosáhla 1,7 miliardy korun. Fast a Chrenko se zařadili mezi největší vlastníky solárních panelů v Česku.

10/ Rockaway Capital Jakuba Havrlanta s finanční podporou Daniela Křetínského a Patrika Tkáče koupil knižní vydavatelství Euromedia Group; později si pořídili také 26 knihkupectví sítě Neoluxor.

Přečtěte si také:

Mnoho povyku pro nic. Číňané v Česku jen ukládají volné peníze a kupují vliv

Další akvizice CEFC. Od Penty koupila budovu u Florentina za 650 milionů

CIF24

Kellnerův Home Credit stále roste. Díky Rusku a Číně zvýšil zisk na 6 miliard

Škoda Transportation si s novým vlastníkem zachová výrobní program i počet zaměstnanců


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).