Menu Zavřít

Bývalý šéf VZP chce být řadovým lékařem

28. 1. 2013
Autor: mediafax

Bývalý ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák se vrací ke svojí původní profesi. Po šesti letech vedení největší české zdravotní pojišťovny a předtím třech dalších letech řízení nemocnice usiluje o místo lékaře v nemocnici.

Na post ředitele VZP Horák rezignoval loni v listopadu po intenzivním tlaku ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který podal trestní oznámení kvůli kontrole spolupráce VZP s firmou IZIP. Na doktora jsem studoval deset let, přeci to nezahodím, řekl Horák serveru E15.cz.

E15: Jaké máte pracovní plány, už jste někde zakotvil?

Vracím se k doktořině. Je to práce, která člověka víc odmění. Přináší jasnější výsledky.

E15: Podaří se to po tolika letech?

Jsem odborností internista a jako takový to mám jednodušší než třeba chirurg, který snadno ztratí kontakt a cvik. Myslím, že to je možné. Například profesor Pavel Klener byl ministrem zdravotnictví a vrátil se k lékařské profesi. Na doktora jsem studoval deset let, přeci to nezahodím.

E15: Založíte si soukromou ambulanci?

Ne. Je to ještě v jednání, ale rád bych se vrátil do nemocnice. Teď si doplňuji novinky z oboru, které mi unikly.

E15: Na manažerskou práci jste zanevřel?

Po té zkušenosti jsem mohl buď odejít na dlouhou dovolenou, nebo dělat něco úplně jiného. Nejsem přitom člověk, který by dokázal naplno odpočívat.

E15: Opravdu nemáte žádné politické nebo manažerské ambice, nebo si jen dáte pauzu?

Politické ambice skutečně nemám. Management, jak se tomu vznešeně říká, není nic jiného než ředitelování nějaké instituce buď státní v kotli politických zájmů nebo nadnárodní ovládané zájmy z daleké ciziny, což není zrovna moc stimulující prostředí. Navíc praxe ve státní správě není zrovna nic, co by na trhu práce mělo nějakou hodnotu, spíš naopak. K lékaři naproti tomu přicházejí lidé pro pomoc, když ji potřebují, a když jim člověk pomůže, je to pocit, který v ředitelně nepoznáte.


O VZP čtěte více:

MMF24

VZP chce zprůhlednit systém veřejných zakázek

Nový šéf VZP zruší vlastní kancelář, změní zadávání zakázek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).