Menu Zavřít

Bývalý šéf ČSA získal další zemědělské farmy. Dvořákovy Renofarmy nakupují na Moravě

5. 3. 2019
Autor: Euro Tomáš Novák

Miroslav Dvořák nakupuje hlavně na severu Moravy, mezi jeho podniky patří Agroproduktiva Děhylov i SRS Agro.

Před dvěma lety, když týdeník Euro vypracovával seznam největších vlastníků půdy v Česku, měl Miroslav Dvořák spolu s dalším bývalým manažerem ČSA Philippem Moreelsem celkem devět zemědělských podniků na 11 hektarech půdy.

Od té doby jejich firma Renofarmy nakoupila na severní Moravě a ve Slezsku další čtyři zemědělské podniky a uvádí, že nyní sdružuje celkem 13 podniků, které hospodaří na více než 14 500 hektarech půdy. „Obecně mohu říct, že náš zájem o zemědělskou prvovýrobu (zemědělské podniky) je dlouhodobý. To znamená, že pokud se naskytne příležitost, tak se nebráníme dalším akvizicím,“ napsal týdeníku Euro majoritní akcionář firmy Renofarmy Miroslav Dvořák a dodal, že zájem o nákup zemědělské půdy je přímo navázán na místa, kde hospodaří. „Nejsme tudíž klasičtí investoři do zemědělské půdy, ale zemědělská půda je pro nás základním výrobním nástrojem. Konkrétní informace k jednotlivým akvizicím však neposkytujeme,“ dodal.

Mezi Dvořákovy podniky tak patří například Agroproduktiva Děhylov, Podzámčí zemědělská, SRS Agro, Troubecká hospodářská, ZD Beskyd Palkovice či ZD Bílovec agro. Kromě zemědělství spoluvlastní ještě firmu Renoenergie, která provozuje osm malých vodních elektráren, například v Libočanech, Berouně či Čelákovicích.

Dvořák je bývalým manažerem Českých aerolinií, Letiště Praha a Českého Aeroholdingu. V minulosti se „proslavil“ hlavně odměnou 150 milionů korun, kterou dostal za transformaci Letiště Praha na akciovou společnost. Pořídil si mimo jiné sídlo na Šumavě s heliportem.

Přečtěte si seriál o pozemkových magnátech v Česku:

Komu patří Česko: nejvíc pozemků v Česku má Radovan Vítek

Komu patří Česko 2: Euro představuje 1000 největších majitelů pozemků

Komu patří Česko 3: zemědělské pozemky ovládla komunistická šlechta

EBF24

Komu patří Česko 4: církve získaly v rámci restitucí přes 116 tisíc hektarů

Komu patří Česko 5: od vstupu do EU vzrostla cena půdy trojnásobně

 Vesnice Hrčava

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).