Menu Zavřít

Budoucnost potravinářství. Investory láká vertikální farmaření

21. 7. 2016
Autor: Haldane Martin via Flickr (CC BY 2.0)

Hektary zeleniny rostoucí bez péče lidí. Robotizované kryté farmy s pěstební plochou uspořádanou jako zboží ve skladu se stávají populárními nejen mezi zemědělskými firmami, ale i mezi investory. Lákají zejména levným provozem.

Budoucností potravinářství může být takzvané robotizované kryté zemědělství, které spočívá v pěstování plodin uložených na automaticky ovládaných pěstitelských zařízeních. Výzkumná firma IBISWorld odhaduje, že roční zisky indoor zemědělství v současnosti dosahují asi 850 milionů dolarů. Tyto peníze tečou do kapes majitelů „robofarem“ na úkor velkých pěstitelských společností.

Na světě je v současnosti zhruba 200 robotizovaných farem. Asi polovina z nich se nachází v Japonsku, další je možné najít v USA, Číně a pár také v Evropě.

Výhodou moderní formy zemědělství jsou zejména nízké náklady na výrobu, distribuci a údržbu. Odborníci zdůrazňují také výrazné zkrácení doby uvedení zemědělských produktů na trh, rozšiřování odrůdových variant a standardizaci kvality. Zelenina vypěstována roboty pod střechou má stabilní kvalitu. Zákazníci i státní rozpočty by tak v budoucnu mohli být v budoucnu ušetřeni stížností zemědělců na horko, chlad, sucho nebo vlhko na polích.

Generální ředitel Green Sense Farms Robert Colangelo představuje technologii kryté farmy

Tento druh zemědělství láká také vědce. Ti si totiž uvědomují, že 24hodinový provoz nezávislý na počasí může představovat klíčovou odpověď na otázky měnícího se klimatu v příštích letech. Pěstování je navíc možné provozovat kdekoliv, kde je dostupná elektřina a voda. To zase řeší problém přelidněné planety.

Ve vysoce autonomním zařízení dokáže software odstranit jakýkoliv stres, kterému rostliny podléhají. Například společnost Osmo Systems prodává monitorovací balíčky, které spojují všechny segmenty kryté farmy do centrálního informačního systému. Ten sleduje až 12 parametrů, které lze zadat na klíč podle potřeby konkrétní plodiny. Analýza dat pak v reálním čase nejen upozorní na případné potíže, ale také dá robotizovanému zařízení pokyn k nápravě. Systém nechrání jen pěstované rostliny, ale také sám sebe. Když zjistí, že nejedná správné, upozorní na problém majitele farmy, a to třeba SMS zprávou.

Vertikální farma

S podobným systémem do světa expanduje také americká společnost Green Sense Farms. Američané ve spolupráci s holandským partnerem HortiMax založili dceřinou firmu v Číně. Jak uvedl generální ředitel Green Sense Farms Robert Colangelo, v komunistické zemi postupně spustí provoz 20 farem pod střechou.

Zbytečný člověk

Jedno takové zařízení přitom dokáže vypěstovat 1,5 milionu tun zemědělských produktů za rok. Rostliny na regálech jsou kontrolovány ne čidly, jako v případě technologie Osmo Systems, ale létajícími drony. Jakákoliv práce zahradníka, který by na farmu dohlížel, by byla podle ředitele firmy nadbytečná.

Technologickým lídrem v oblasti krytých farem jsou však japonské společnosti. Díky štědrým dotacím si mohou dovolit investovat do nákladné robotické technologie. Příkladem může být společnost Spread Co. Její salátové továrny jsou obsluhovány robotickými rameny, softwarem a čidly. Člověk je potřebný jen při výběru pěstované plodiny a zasazení semen.

„Mezi investory převládá v této oblasti velké nadšení,“ říká pro roboticsbusinessreview.com Nicola Kerslakeová, zakladatelka Newbean Capital v Renu.

EBF24

Nově vznikající sektor ovšem naráží také na problémy. Tím hlavním jsou bouřící se klasické zemědělské společnosti. Těm se nelíbí, že přicházejí o zisky, a kvalitu produktů vypěstovaných roboty ve svých vyjádřeních shazují.


Čtěte také:

Slušovický zázrak 2.0? František Čuba chystá farmy budoucnosti

Roboti zabijáci: po posledních útocích perspektivní byznys

Budou roboti bezpeční? Incident v supermarketu vzbuzuje otazníky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).