Menu Zavřít

Brusel povolil Sony nákup z Jacksonovy pozůstalosti

5. 8. 2016
Autor: ČTK

Japonský kolos Sony získal souhlas od Evropské unie s nákupem poloviny hudebního katalogu Sony/ATV Music Publishing, která patří do pozůstalosti po zpěvákovi Michaelu Jacksonovi.

Sony tak zcela ovládne celý katalog, který představuje práva k více než dvěma milionům skladeb včetně písní zpěvaček Taylor Swift a Lady Gaga, ale zejména 250 děl z dílny legendární skupiny The Beatles.

Za polovinu katalogu Sony/ATV Music zaplatí japonský koncern 750 milionů dolarů. O transakci informoval deník The New York Times.

BRAND24

Brusel tak nevyslyšel argumenty konkurenční společnosti Warner Music a sdružení Impala, které zastupuje zájmy nezávislých vydavatelství. Ty obchod napadaly s tím, že převzetí celého katalogu by dalo Sony příliš velký vliv. Sony/ATV totiž spravuje rovněž katalog hudebního vydavatelství EMI. Oba katalogy podle odhadů z odvětví představují 28procentní podíl na světovém trhu.

Podle Evropské komise transakce nebude mít nepříznivý vliv na trh v oblasti vydávání hudebních nahrávek. Šéfka Impaly Helen Smithová označila rozhodnutí za „jednoznačně špatné“ a jde proti dřívějším rozhodnutím Evropské unie.

Legendární Led Zeppelin byli obviněni z krádeže. Čtěte:

Stairway to Heaven jsme neukradli, brání se Led Zeppelin

Led Zeppelin neukradli Stairway to Heaven, rozhodl soud


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).