Menu Zavřít

Brno válcuje svět levným pivem, Praha má pátý nejlepší noční život

21. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jaká jsou nejatraktivnější města pro mladé lidi do 35 let? Amsterodam, Berlín a Mnichov obsadily první tři místa. V celkovém žebříčku berlínského startupu Nestpick nefiguruje Praha na nejpřednějších příčkách, je na 19. místě. Pokud ale mladí „digitální nomádi“ hledají noční zábavu, pak Praha patří mezi světovou špičku. Je pátá na světě. Brno je v pivním žebříčku dokonce na čtvrté pozici.

Jaká města nabízejí mladým lidem, takzvané generaci Y či mileniálům (lidé ve věku 18 až 35 let), nejlepší podmínky pro podnikání a zároveň zábavu? Berlínský startup Nestpick, který zprostředkovává dlouhodobý pronájem bydlení v různých městech světa, sestavil žebříček nejatraktivnějších měst světa podle řady měřítek.

Jednak jde o kritéria důležitá pro podnikání, například nabídka práce, množství startupových firem, dopravní spojení, vysokorychlostní internet, ale i mimopracovních, jako je gastronomická úroveň a dostupnost jídla, pivní ranking, noční život, rovnost pohlaví, případně vztah k imigrantům.


Čtěte o postavení žen v Silicon Valley:

Noční můra místo práce snů: v Silicon Valley vládne testosteron

 Žena, binární kód, ilustrační foto


Firma Nestpick k metodologii uvedla, že v dnešní době musí mít město, které chce přitáhnout mladé lidi z celého světa, fungující ekosystém pro podnikání, ale zároveň i dostupné bydlení, zábavu a tolerantní přístup k ostatním.

Kompletní žebříček ZDE.

„Mileniálové cestují v nižším věku než předcházející generace. To jim dává možnost najít ideální město pro své potřeby,“ řekl k žebříčku Ömer Kücükdere, výkonný ředitel berlínské firmy. Mnoho měst se musí se stárnutím populace vyrovnat tím, že přitáhnou mladé lidi z jiných zemí, dodal.

Devatenáctá Praha, šedesáté páté Brno

V celkovém pořadí se česká metropole umístila na 19. místě se skóre 96,15 bodů s tím, že se hodnotilo 16 kategorií a maximální počet bodů v kategorii byl deset. Nejlépe se umístil Amsterodam se 108,8 bodu. Druhý byl Berlín a třetí Mnichov. Brno bylo 65.

Praha se z východoevropských měst umístila nejlépe. Těsně za ní skončily Helsinky nebo Manchester. Brno je naopak ve společnosti New York City a Melbourne (tato města doplácí na vysoké ceny, zejména bydlení).

V počtu nočních klubů a jejich otevíracích hodin je však Praha světová extratřída. Je na děleném třetím až šestém místě ze stovky hodnocených měst.

Žebříček měst podle dostupnosti nočního života
Město Země Počet bodů
Berlín Německo 10,00
Paříž Francie 10,00
Kolín nad Rýnem Německo 9,75
Londýn Británie 9,75
Praha Česká republika 9,75
Medellín Kolumbie 9,75

Konečné pořadí měst se stejným počtem bodů určuje celkové skóre.

Pro mnoho mladých lidí, kteří nemají problém se stěhovat za prací, nebo rádi cestují a zároveň pracují odkudkoliv, může být důležitá i cena piva.

Proto Nestpick zařadila i tzv. pivní ranking. Je definován dostupností piva, tedy kolik stojí půllitr místního piva v restauraci nebo baru. Cena byla zprůměrována ve dvaceti různých podnicích. V této kategorii zabodovala moravská metropole Brno. Ze stovky měst bylo čtvrté s bodovým ziskem 9,7. Praha byla na 9. místě s 9,2 bodu.

Pivní žebříček
Město Země Počet bodů
Peking Čína 10,0
Medellín Kolumbie 9,9
Bogota Kolumbie 9,8
Brno Česká republika 9,7
Guadalajara Mexiko 9,6

Praha se umístila na 9. místě se ziskem 9,2 bodů.

S podnikáním to je horší

Pořadí v byznysových kategoriích je ale pro česká města méně lichotivé. Pro počet startupů vzhledem k počtu obyvatel je jedničkou San Francisco následované Bostonem a Seattlem. Z neamerických měst se dokázal lépe umístit jen izraelský Tel Aviv, vklínil se na páté místo. Praze patří 42. pozice a skóre 5,9 bodů, Brno skončilo dokonce poslední s 0,1 bodu. Česká města částečně zachraňuje dopravní dostupnost. Praha je desátá s 9,1 bodu, Brno 31. se 7 body.

MMF24

Ohledně tolerance k imigrantům, což může být pro mnoho mileniálů klíčové hledisko, jsou Praha i Brno vedle sebe. Brno je 81. Praha skončila hned za ním, na 82. místě. Nejlépe dopadla irská města Dublin a Cork, nejhůře Tel Aviv.

Související články:

Odstěhuj se a dostaneš bonus. Firma ze Silicon Valley řeší sociální krizi

Hybridní letadla nejen pro hipstery mají změnit letectví

Emirates škrtají lety do USA kvůli Trumpovým nařízením


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).