Menu Zavřít

Brněnský inkubátor

3. 4. 2018
Autor: Euro.cz

Evropská kosmická agentura otevřela pobočku podnikatelské „líhně". Ke kosmickým technologiím se dostanou i mimopražské firmy »

Při příležitosti 40. výročí prvního letu československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru zahájila v Brně činnost pobočka podnikatelského inkubátoru Evropské kosmické agentury (ESA BIC). Sídlí v Jihomoravském inovačním centru av následujících třech letech podpoří až devět progresivních startupů, které zde budou hledat využití kosmických technologií pro běžný život.

Česko již jeden inkubátor ESA BIC má. Druhým rokem v Praze funguje ESA BIC Prague, kde však dosud dostaly příležitost pouze pražské firmy. Brněnský inkubátor otevírá své dveře startupům z celé České republiky. Je společným projektem CzechInvestu, který je operátorem programu ESA BIC v České republice, Jihomoravského kraje, ministerstva dopravy a Evropské kosmické agentury.

„Už krátce po zahájení provozu pražského kosmického inkubátoru jsme věděli, že potenciál rozvíjet kosmické technologie směrem k praktickému využití v běžném životě mají firmy po celé České republice, nejen vPraze. Projekty, s kterými české firmy přicházely do ESA BIC Prague, nám pomohly přesvědčit ESA, že otevření další pobočky je jednoznačně krok správným směrem“ říká Tereza Kubicová, ředitelka Odboru interních projektů a podpory malých a středních podniků agentury CzechInvest.

Na základě smlouvy uzavřené s CzechInvestem poskytne Jihomoravský kraj na provoz pobočky kosmického inkubátoru v Brně 300 tisíc eur. Stejnou částkou do projektu přispěje Evropská kosmická agentura, která síť kosmických inkubátorů po Evropě provozuje.

„Díky této pobočce bude CzechInvest schopen nejen rozšířit počet inkubovaných firem z pěti na osm ročně, ale ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem i rozšířit škálu svých služeb. Tím budeme v České republice moci dále stimulovat rozvoj podnikatelského prostředí v oblasti kosmických technologií a družicových aplikací a ještě lépe využívat příležitostí a potenciálu, které oblast kosmických aktivit pro rozvoj hospodářství České republiky skýtá,“ říká Václav Kobera, ředitel Odboru kosmických aktivit z ministerstva dopravy, které zaštiťuje jednání s Evropskou kosmickou agenturou v České republice ajejí financování.

První startupy by do brněnského kosmického inkubátoru mohly vstoupit letos v červnu. Kromě finanční podpory ve výši až 50 tisíc eur, zázemí v Jihomoravském inovačním centru, konzultačních a poradenských služeb vtechnologické i podnikatelské oblasti a marketingové podpory či pomoci s vyhledáváním partnerů a potenciálních investorů na ně čeká zejména vzácná příležitost sdílet unikání know -how Evropské kosmické agentury.

„Jižní Morava je prostředím, kde se odvětví kosmických i leteckých technologií daří a jsou pro nás jednou z priorit. Nové startupy, které se do projektu dostanou, můžou využít blízkosti výzkumných a vědeckých center, specializovaných institutů na brněnských univerzitách nebo navazovat spolupráci s etablovanými firmami i nadnárodními korporacemi působícími v regionu“ říká náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

Otevřením brněnského kosmického inkubátoru zároveň odstartoval projekt ministerstva dopravy a CzechInvestu Czech Space Year 2018. Během celého roku Česko oslaví několik výročí významných počinů epochy dobývání vesmíru. Uskuteční se řada akcí s kosmickým tématem pro širokou i odbornou veřejnost a vše na podzim vyvrcholí oslavou výročí vstupu České republiky do ESA.

EBF24

Czech Space Year 2018 Významné roky dobývání vesmíru s českou stopou • 1978 - první let československého (a zároveň prvního neamerického a nesovětského) kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru • 1978 - vypuštění první české družice Magion 1 do vesmíru • 2008 - vstup České republiky do Evropské kosmické agentury WWW. CZECHSPACEYEAR. COM

ESA BIC • 18 inkubátorů po celé Evropě • již téměř 600 inkubovaných startupů • 10 inkubovaných českých startupů v ESA BIC Prague (Festka, NG Aviation, Triphood, TuddyTuddy, Big Terra, InsightART, Let's Earth, NaviRider, FoxWorks Aerospace a SMUP - UQ)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).