Menu Zavřít

Britové opět v Libyi

31. 5. 2007
Autor: Euro.cz

BP

KL24

Britská skupina BP podepíše v Libyi dohodu o průzkumu nalezišť plynu za 900 milionů dolarů, přičemž se do země vrací po více než třicetileté absenci, uvedl Šukrí Muhammad Ghaním, předseda libyjské státní National Oil Corporation (NOC). BP bude mít díky smlouvě, která vznikala během dvouletého vyjednávání a nevzešla ze soutěže, právo vyhloubit celkem 17 vrtů ve dvou oblastech.
Západní firmy se snaží vrátit od doby, kdy Západ ukončil vůči Libyi sankce. Jedná se o největší aktivity BP v Libyi od znárodnění v roce 1971 - koncern zde přitom podnikal už před půl stoletím. Mnoho západních producentů ropy a plynu z Libye odešlo po znárodnění v 70. letech a další podniky opustily stát poté, co na něj sankce uvalily Spojené národy v roce 1986.
Britský premiér Tony Blair, jenž před týdnem jednal s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím, připomněl, že se vztahy s Libyí za poslední tři roky změnily a zesilují prý zejména investiční vazby. Britský předseda vlády zavítal do země poté, co Libye přestala usilovat o zbraně hromadného ničení a souhlasila, že zaplatí škody za útok na letadlo Pan Am nad skotským Lockerbie z roku 1988. Tehdy zahynulo 259 cestujících a 11 obyvatel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).