Menu Zavřít

Biopaliva už Babišovi tolik nesypou. Preol zaznamenal svůj nejnižší zisk

13. 6. 2017
Autor: čtk

Největší český výrobce bionafty Preol loni vydělal jen něco přes 85 milionů korun. Trh stále více ovládají dovozci.

Lovosický Preol, který náleží do skupiny Agrofert ovládané svěřenským fondem Andreje Babiše, zaznamenal loni nejhubenější zisk od spuštění výroby v roce 2009. Dominantní výrobce bionafty v Česku vydělal 85,5 milionu korun po zdanění oproti předloňským 200 milionům. V letech 2010 a 2011 přitom jeho zisk převyšoval 600 milionů korun ročně.

V meziročním srovnání klesly i tržby Preolu z prodeje vlastních produktů, a sice o 15 procent na 5,44 miliardy korun. Letošní výsledky budou zřejmě ještě slabší. „S ohledem na výrazné cenové výkyvy na trhu komodit očekává společnost letos nižší tvorbu zisku než v uplynulém roce,“ uvedlo představenstvo Preolu ve výroční zprávě.


Jaké opomíjené kauzy mohou znamenat Babišův konec? Čtěte více

 Andrej Babiš


I když se to při pohledu na ohromné plochy polí osázených řepkou nezdá, byznys s bionaftou je v útlumu. Podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu klesla její produkce z rekordních 219 tisíc tun v roce 2014 na necelých 149 tisíc tun v roce loňském. Dále sice roste výroba bioetanolu, ale na ní má Agrofert jen okrajový podíl.

Zmíněný propad má dvě hlavní příčiny. Po odbourání daňových úlev se na počátku loňského roku zhroutil trh s vysokoprocentními biopalivy. V celé Evropě je aktuálně přebytek výrobních kapacit a producenti z okolních zemí se tlačí na český trh. Z dovozu loni pocházelo přes 58 procent v tuzemsku spotřebované bionafty.

Aspoň slabou útěchou pro impérium Andreje Babiše tak může být vstřícný přístup státem vlastněného distributora pohonných hmot Čepro. Ten v loňském roce nakoupil od firem Preol a Primagra z holdingu Agrofert přes 80 procent celkového množství bionafty. Tuto biosložku následně přimíchává do motorové nafty.

Dále čtěte:

Agrofertu klesl zisk. Dolů ho stáhl pokles cen komodit

Zemědělec Rada se brání Agrofertu. Zpochybňuje jeho pohledávky

Babišovo předražené mléko. Další ukázka, jak Agrofert vydělává na státu

Blbeček. Babiš poškodil pozici Česka ve sporu o naftu z Kraillingu

EBF24

Agrofert chce srazit platy v německém Liekenu. Zaměstnanci se bouří

 Zaměstnanec pekárny Lieken


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).